Mutfak

“Türkiye’de Rastlarsanız Mutlaka Tadına Bakmak İsteyeceğiniz Atıştırmalıklar”

Sokak yemekleri her ülkenin vazgeçilmezleridir. Peki diğer ülkelerin sokak atıştırmalıkları nelerdir?

Türkiye’de olduğu gibi her ülkenin kendine özgü yemekleri vardır. Bunun yanı sıra sokak yemekleri her ülkenin vazgeçilmezleridir. Peki diğer ülkelerin sokak atıştırmalıkları nelerdir? Hangisi Türkiye’de olsa mutlaka denerdim dersiniz?

“Türkiye’de Olsa Mutlaka Tadına Bakmak İsteyeceğiniz Atıştırmalıklar”

1. Suppli / İtalya

Suppli, Roma mutfağına özgü domates soslu pirinç topundan oluşan İtalyan atıştırmalıklarıdır. Sürpriz kelimesinden türetilmiş bir yiyecektir. Supplinin içi çok eskiden tavuk sakatatları, kıyma veya provatura ile doldurulurmuş. Ancak daha sonraları içerisine bir parça mozzarella ekleyip bütün lokma yumurtaya batırılırıp, ekmek kırıntıları ile kaplanır ve ardından kızartılarak tüketilir.

2. Tteokbokki / Güney Kore

Kore sokak lezzetleri arasında en çok bilinen ve en çok sevilen Tteokbokki, Kore mutfağının en popüler yemeğidir.  Pirinç keki olarak bilinen Tteokbokki, Kore mutfağında küçük boyutlu garaetteoktan yapılan silindir biçimli kektir. Özellikle silindir şeklinde kesilmiş (garaetteok) pirinç kekleri kullanılarak hazırlanır. Farklı tariflerde birçok farklı şekilde hazırlansa da en bilinen hali gochuhang’lı (kore acı biber ezmesi) acı sos içersinde pişirilerek hazırlanan şeklidir. Tteokbokki, acılı gochujang veya acısız ganjang bazlı sos ile terbiyeli olabilir.

3. Bhel Puri / Hindistan

Hindistan’ın batı bölgesinde adeta ikonik bir statüye sahip bir aperatif, bhel puri (veya bhelpuri ) az yağlı, besleyici ve lezzetli bir besindir. Bölge genelinde sokak arabaları ile satılan baharatlı bir yem olan bir chaattır. Şişirilmiş pirinç, sebze ve keskin bir demirhindi sosundan yapılır ve gevrek bir dokuya sahiptir. Bhel puri, kaşıkla yenen veya bir gözleme veya çip üzerine atılan şişirilmiş bir pirinç atıştırmalıktır. Bazı yerler bir kağıt konisinde servis eder ve oradan doğrudan yenir.

4. Krep / Fransa

Paris sokaklarında sıkça görebileceğiniz Krep veya akıtma; un, yumurta, süt, erimiş yağ, şeker, tuz ve kabartma tozu ile hazırlanan sulu hamurun kızgın bir yüzeye dökülmesiyle yapılan Fransızlara ait tatlı bir atıştırmalıktır. enellikle kara buğday unundan yapılan iştah açıcı kreplerin içinde, domuz eti ve peynir bulunuyor. Ama bazı yerlerde, yumurta, sebze ve diğer etlerin bulunduğu krepleri de görebilirsiniz. Beyaz undan yapılan tatlı kreplerde ise, şeker, meyve ve Nutella bulunabiliyor.

5. Currywurst / Almanya

Currywurst, 1949’da ortaya çıkmasına rağmen, Alman kültürünün belirgin sembollerinden biridir. Almanya’da özellikle de Berlin’de yaygın olarak tüketilen, kızarmış domuz sosisinin üzerine ketçap ve toz halinde köri serpilerek servis edilen yanında da ekmek veya patates kızartması ile genellikle bira tüketilen bir fast food yemek türüdür.

6. Halo-Halo / Filipinler

Dünyanın en iyi sundae yani meyveli dondurmaları arasında gösterilen halo-halo, ana malzemelerinde buz ve suyu buharlaştırılmış süt oluşturmatadır. Flipince kelime anlamı “karışık” olan Halo-Halo’un içinde barbunya, hindistan cevizi, karamelize muz, tatlı patates, pirinç patlağı ve dondurma olabiliyor.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu