Sağlık

“O’da bana AŞIK!“ Erotomani Sendromu Nedir?

Birine karşı ilgi duyuyor ve o kişininde size karşı çok büyük bir aşk beslediğine inanıyorsunuz. Peki ya yanılıyorsanız? Yani bu düşünceniz bir delüzyondan ibaretse.

Başlangıcı 18.yüzyıla uzanan Erotomani, yeni bulunan bir hastalıkmış gibi gözükse de bu hastalıkla ilgili çalışmaları 18. yy’dan itibaren yapılmaktadır. 18.yüzyıl başlarında erotomani karşılıksız aşkın ortaya çıkardığı rahatsızlık olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 19.yüzyılda bu tanım “aşırı fiziksel aşk hastalığı” şeklinde değiştirilmiş ama bu tanımın nemfomoni ismindeki rahatsızlığa ait olduğu kabul edilince 20. yüzyılda erotomani “birinin kendisine aşık olduğu sanrısı” olarak son tanımına ulaşmıştır. Peki Erotomani Sendromu Nedir? Belirtileri nelerdir?

“O’da bana AŞIK!“ Erotomani Sendromu Nedir?

Erotomani (Erotomania), bir diğer adıyla De Clérambault sendromu, başka birinin kendisine aşık olduğuna inandığı, ayrıntılı ve düzenli sanrıyla belirgin nadir görülen bir sendromdur. Erotomani bireyin içinde bulunduğu ve oldukça ender rastlanan delüzyonlardan biridir. Bu delüzyonda kişi, tanıdığı ya da daha önce hiç tanışmadığı birinin kendisine karşı romantik duygular beslediğine inanır. Aksini gösteren kanıtlar olmasına rağmen, kişi kendisine aşık olunduğu fikrinden caymaz. Erotomannik kişiler ünlü insanlarla veya kendilerinden yüksek statüdeki insanlarla bu bağı kursalar da bu insanlar herhangi bir yabancı veya tanıdık kişiler de olabilir. Erotomani, halk arasında “eros hastalığı” veya “karşılıksız aşk sendromu” olarak da bilinir.

Erotomanik Kişilerin Düşünceleri

Erotomanik kişiler başka kişilerin kendilerine delicesine aşık olduklarını düşünürler fakat karşıdaki insanlar olmayan bir şeyi belli edemez. Bu sebeple erotomanik kişiler bu durumu karşılarındaki kişinin tehdit edildiği, kendisinden çekindiği, aslında onun da hislerini belli ettiğine fakat bu yasak bir aşk olduğu için gizli kaldığı şeklinde düşünceler ile kendi kendilerine açıklarlar.

Erotomanik kişiler bu düşüncelerin doğrultusunda o kişinin de kendilerini sevdiğini düşündüklerinden o kişiye karşı aşırı derecede kıskançlık gösterebilir, rahatsız edici davranışlarda bulunabilirler. Aralarında şifreler olduğunu düşür ve buna göre davranabilirler çünkü aralarında olanın yasak aşk olduğuna inanırlar. Erotomanik kişiler takıntılı davranışlar sergileyebilir ve bu takıntı birçok şey için geçerli olabilir. Erotomaniden en çok etkilenen kesim ise genelde tanınmış insanlardır. Erotomanik bir kişi sevdiği bir ünlünün “hayranlarıma çok değer veriyorum” cümlesini bile üstlerine alınabilirler ve geri kalan her şeyi bu cümle üzerine kurgulayabilirler.

Erotomani’nin Belirtileri

Erotomani belirtileri geniş bir yelpazedir, ancak en yaygın olanları:

  • Sanrılar
  • Can sıkıcı davranışlar
  • Takip ederek taciz etme
  • Delilik
  • Psikoz
  • Şizofreni
  • Kıskançlık
  • Katatonik davranış
  • Bazen konuşma bozuklukları oluşabilir
  • Duygusal ifade bozukluğu
  • Sürekli beslenme biçimini değiştirme
  • Yas tutma
  • Sahip olma isteği
  • Var olmayan romantizm

Erotomaninin Tedavisi

Erotomaninin çeşitli tedavileri mevcuttur, ama doktorların belirlediği ilaç tedavisi ve psikoterapi paralel yürütüldüğünde olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Erotomani hafife alınacak bir sendrom değildir, çünkü erotomani yaşayan kişi, kendisinin ilgi objesi olduğu insanlara karşı kesinlikle bir tehdit unsuru oluşturabilir.

Not: Bu bozukluk bazı durumlarda, tanıyı koyan Fransız psikiyatrist Clerambault’un adıyla da bilinir. Ancak popüler tanımlamada erotomani olarak geçmektedir.

Dispozofobi (Biriktirme Hastalığı) Nedir?

Merve Dizdar Kimdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu