Ordan BurdanSağlık

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Kazanıyor muyuz?

Son dönemlerin bitmek bilmeyen hastalığı koronavirüse karşı bağışıklık kazanıyor muyuz? Koronavirüse iki kez yakalanmak mümkün mü?

Koronavirüse yakalanmış birinin iyileştikten sonra tekrardan virüse yakalanması mümkün mü? Koronavirüse karşı antikor geliştirebiliyor muyuz?

Bağışıklık sistemimiz vücudumuzun enfeksiyona karşı korunma sistemidir ve iki kısımdan oluşur. Birincisi doğal bağışıklıktır; doğuştan gelen doğa bağışıklık vücudumuza yabancı bir madde tespit ettiğinde ondan korunmak için hemen harekete geçer. Bu sırada salgılanan çeşitli kimyasallar inflamasyona (yangı, iltihap) yol açabilir. Bu süreçte kandaki akyuvarlar da enfekte olan hücreleri yok eder.

Fakat bu sistem koronavirüste etkili değildir ve vücutta yaşanan mücadeleyi hatırlayıp bu virüse karşı bağışıklık gelişmesini sağlayamıyor.

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Kazanıyor muyuz?

Koronavirüs enfeksiyonunu takiben, bağışıklık gelişmesi anlamına gelen, virüse özel antikorların oluşumu başlatılmaktadır. Oluşan bağışıklığın koruyucu olup olmadığı henüz açıklığa kavuşmamıştır. Hastalığa yakalanan herkesin koruyucu bir bağışıklık geliştirip geliştirmediği henüz bilinmediği gibi, koruyuculuğun ne kadar süreceği de hala net değildir.

Koronavirüs enfeksiyonundan iyileşen kişilerin plazmasının diğer hastalara verilmesiyle iyileşme gözlemlenmiştir. Şikayetlerin başlamasından 14 gün sonra hastalarda antikor gelişmeye başlar, ancak hastalığı hafif şekilde atlatan kişilerde antikor gelişmesi daha düşük seviyede olmaktadır. Üstelik oluşan antikorların ne kadar süre yeniden hasta olmaktan koruyacağı belli olmamakla birlikte koruyucu antikor seviyesi aylar içinde azalmaktadır.

Korona Ve Grip Nasıl Ayırt Edilir?

Korona Virüs Teşhisli Biri Evde Nasıl Bakılmalı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu