Ordan Burdan

Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır? Emzirme Teknikleri Nelerdir?

Pek çok faydası olduğu kanıtlanan anne sütünün özellikle de ilk emzirmenin önemi daha da iyi anlaşılmıştır. 

Bebek beslenmesindeki en temel besin olan anne sütünün, yapılan araştırmalar sonucunda fiziki yararlarının yanında psikolojik olarak birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Pek çok faydası olduğu kanıtlanan anne sütünün özellikle de ilk emzirmenin önemi daha da iyi anlaşılmıştır.

Uzmanlar ilk 6 ay boyunca sadece anne sütünün beslenme için yeterli olduğunu ve bebeğin sağlığı açısından ek gıdalara erken başlanmaması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Bebeklerin kendini güvende hissetmesine sağlayan aynı zamanda anne ve bebek arasında ki sevgi bağlarının güçlenmesine sebep olur. Bu sebeple doğumun hemen ardından, vakit kaybedilmeden anne ile bebeğin tensel temasının sağlanması gerekir.

Doğru Emzirme Nasıl Olmalıdır? Emzirme Teknikleri Nelerdir?

Hamilelik Döneminde Emzirmeye Hazırlık

Vücut hamileliğe hazırlanırken aynı zamanda memelerde kendini süt üretimi için hazırlamaya başlar. Hamilelik döneminde dengeli beslenme, süt üretimini ve kalitesini arttıran en önemli etkenlerden olup anne adaylarının bu konuda dikkatli olması ve tüm besin gruplarından dengeli bir şekilde tüketmesi gerekmektedir.

Hamilelik döneminde meme görünümünde normal olan bazı değişiklikler meydana gelir. Ara ara memede şişlikler oluşur, damarlar belirginleşir ve areolanın (meme ucu çevresindeki koyu kısım) alanı genişler. Anne hamilelik takibi yaparken göğüslerindeki değişiklikleri de kontrol ederek rahatsız edici durumları doktoruyla paylaşmalıdır. Hamilelik döneminde meme ucundan sarı, beyaz akıntıların gelmesi normal sayılır. Önemli olan akıntının rengindeki değişimlerdir. Eğer akıntının rengi kırmızı ya da yeşil ise bazı testlerin yapılması gerekir.

Anneleri emzirme sırasında zorlayan en önemli sebeplerden birisi göğüs ucunda oluşan çatlaklardır. Çatlakları önlemek için doğuma birkaç hafta kaldığında doktorunuzun önerdiği kremleri kullanabilirsiniz.

İlk Emzirme Nasıl Olmalıdır?

Hem anne hem de bebeği için mutluluk verici bir dönem olan emzirme, bazı kurallara uyulmadığında sıkıntılı süreçlerin yaşanmasına sebep olur. Yaşanabilecek problemlerin çözümünde özellikle de ilk emzirmeye nasıl olmalıdır? sorusunun cevapları merak edilmektedir.

Bebeğin memeye yerleştirme pozisyonu emzirmede en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Yanlış pozisyonlarda tutulması bebeğin yeteri kadar süt almasını engeller ve meme başı çatlaklarına sebep olur. Bu sebeple ilk günlerden itibaren doğru emzirme teknikleri kullanılmalı ve bebek memeye uygun şekilde yerleştirilmelidir.

Emzirme Teknikleri Nelerdir?

Kucaklama Tekniği

Normal doğum yapmış anneler için uygun olan kucaklama tekniği, annenin bir koltuk ya da sandalyeye oturup hangi tarafı emzirecekse o koluyla bebeğini alttan desteklemesiyle gerçekleşir.

Ters Kucaklama Tekniği

Anne aynı kucaklama tekniğinde olduğu gibi oturur pozisyonda, emzireceği memenin  ters tarafındaki koluyla bebeğini alttan desteklemesiyle olur.

Yan Yatış Tekniği

Sezaryen ile doğum yapmış anneler için uygun olan yanyatış tekniğinde, bebek hangi memeden emzirilecek ise o tarafa doğru yan yatılır. Bebekte anneye yüzü dönük olacak şekilde yerleştirilir.

Koltuk Altı Tekniği

Bebek ayakları annenin arka tarafına gelecek ve yüzü memeye dönük olacak şekilde, sırtı yastık yardımıyla desteklenerek yatırılır. Anne eliyle bebeğin başını destekler. Bu yöntemde sezaryen ile doğum yapanlar için uygun olan bir tekniktir.

Emzirmeye Başlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Emzirmeye başlamadan önce anne kendini rahat hissettiği tekniklerden birini seçip, teknik hangisi olursa olsun bebeğin yüzünün mutlaka memeye dönük olması gerekmektedir. Meme ucuyla birlikte areola kısmının büyük bir bölümü ağzın içine sokulmalıdır. Özellikle de areolanın alttan tamamının, üstten de bir kısmının ağzın içinde olması çatlakları ve gaz oluşumunu engeller. Anne boşta kalan eliyle, baş parmağı üstte diğer parmakları altta kalacak şekilde memesini desteklemelidir.

Bazen anneden ya da bebekten kaynaklanan sebeplerle ilk emzirmeye başlanamaz. Böyle bir durumda mümkünse sütünüzü pompa ile sağarak bebeğinize vermelisiniz. Yaşanan problem sütünüzü sağmanıza engel oluyorsa normal emzirmeye geçene kadar uygun olan mamaları da kullanabilirsiniz. Bu süreçte beslenme mutlaka biberon yerine şırınga ya da kaşıkla ile yapılmalıdır. Biberona alışan bebeklerde memeyi reddetme oranı çok yüksektir.

Bebeklere Devam Sütü Yerine Diğer Hayvanların Sütü Verilebilir Mi?

Organik Süt Anne Sütüne Yakın Mıdır?

Bebek Nasıl Kundaklanır? Kundak Çeşitleri Nelerdir?

Grip

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu