Ordan BurdanSağlık

Longan (Ejderha Gözü) Nedir?

Longan, Sapindaceae familyasından tropikal bir ağaç türü. Longan meyvesi Liçi’den daha lezzetlidir fakat daha az suludur bununla birlikte Liçinin aksine daha serin yerlerde yetişme olanağına sahiptir.

Longan, Sapindaceae familyasından tropikal bir ağaç türü. Longan meyvesi Liçi’den daha lezzetlidir fakat daha az suludur bununla birlikte Liçinin aksine daha serin yerlerde yetişme olanağına sahiptir. Longan 12 metre yüksekliğe kadar ulaşabilir ve dona karşı çok duyarlıdır. Longan ağaçları kumlu toprağa ve sıcaklığın genellikle 4.5 santigradın altına düşmediği ortamlara ihtiyaç duyarlar.

Longan (ejderha gözü) adını, meyvesinin kabuksuz hali ile tam bir göz küresini andırışından alır. Çekirdek küçük, yuvarlak ve serttir.

Yayılışı

Güney Çin’e ait yerel bir tropikal ağaçtır. Bitkiye aynı zamanda Endonezya ve Güneydoğu Asya’da da rastlamak mümkündür. Longan; Çin’de guiyuan, Endonezya’da lengkeng, Malezya’da mata kucing, Vietnam’da nhãn ve Sri Lanka’da Mora olarak adlandırılır.

Kullanım alanları

Meyvesi yenilebilirdir ve çoğu zaman taze veya kurutulmuş olarak Doğu Asya çorbalarında, tatlılarında, yan yemeklerinde ve soslarında kullanılır. Taze Longan çekirdekleri haşlandıktan sonra belirgin lezzetde bir tat alırlar ve bu halleriyle yenilebilirler. Kurutulmuş Longanlar Çin mutfağında ve Çin’in şekerli tatlı çorbalarında sıkça kullanılır. Çin’e ait yiyecek terapisinde ve alternatif tıpta relaksasyon (gevşeme) üzerinde bir etkisi olduğuna inanılır. Kurutulmuş Longan meyvesinin eti; sulu, saydam ve renksiz olan taze Longan meyvesinin aksine neredeyse siyaha çalan bir koyu kahverengi renge sahiptir.

Longan Meyvesinin Faydaları

Mide problemleri

Longan meyvesinin düzenli olarak tüketilmesi halinde mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle gastrit ve ülser hastalıklarını tedavi ettiği söylenmektedir.

Cildi onarır

Longan meyvesinin hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır. Ciltteki kırışıklıkları yok ederek cildin yenilenmesine yardımcı olur.

Kalp hastalıklarına karşı korur

Bu meyve kan dolaşımını düzene soktuğu için kalp ve damar hastalıklarından koruduğu söylenmektedir.

Yılan ısırıklarına panzehir etkisi

Longan meyvesinin en önemli özelliği yılan ısırıklarına panzehir etkisi göstermesidir. Yılanın ısırdığı bölgeye longan meyvesinin çekirdeklerinin bastırılması sonucunda bütün zehri aldığı bilinmektedir.

Terleme sorunu çözer

Longan çekirdeklerinin bir diğer faydası da terlemeyi önlemesidir. Düzenli olarak tüketilen longan meyvesinin terlemeyi azalttıpı bilinmektedir.

Enerji verir

Longan meyvesinin enerji verici özelliği bulunmaktadır. Enerji vererek gün içerisinde daha zinde hissetmenizi sağlar.

3 Serin Yaz Çayı Tarifi

Cevizli Erişte Tarifi?

Deniz Börülcesinin Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu