Ordan BurdanSağlık

Bağırsaklarınız Hareketsiz mi Kaldı? Bağırsaklarınız Yaşamınızı Etkilemesin!

Sindirim sistemimiz özellikle de bağırsaklarımız yaşam tarzımızdan ve beslenmemizden oldukça fazla etkileniyor.

Sindirim sistemimiz özellikle de bağırsaklarımız yaşam tarzımızdan ve beslenmemizden oldukça fazla etkileniyor. Son günlerde en sık duyduğumuz problemlerden biri de kabızlık… Kabızlık; basit bir anlatımla dışkı sıklığının azalması, bu durumun kişilerde tıkanmışlık hissi, şişkinlik, hassasiyet ve dışkılama sırasında zorlanmaya sebep olmasıdır. Bu durum elbette kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Bazı insanlar sadece nadiren kabızlık yaşarlarken, diğerleri için bu kronik bir durumdur.

Bağırsaklarınız Hareketsiz mi Kaldı? Bağırsaklarınız Yaşamınızı Etkilemesin!

Lifli Beslenin

Lifli yiyecekler bağırsakların hareketlenmesini sağlar. Lif alımını arttırmak için beyaz ekmek ve rafine tahıllar yerine tam tane tahıl ürünleri ile baklagilleri kullanın. Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edebilirsiniz. Sebze ve meyveleri de beslenmenizden eksik etmeyin. Meyvelerin kabukları lif bakımından zengindir. Bu yüzden elma, armut gibi meyveleri iyice yıkadıktan sonra mümkünse kabuklu tüketin, diyetteki lif miktarını artırın. Kabızlığınızın şiddetli olduğu dönemde elma, ayva ve muzdan uzak durun bunlar yerine, armut, karpuz, kavun tercih edebilirsiniz.

Sıvı Alımını İhmal Etmeyin

Diyette lif alımını artırırken uygun miktarda su içmek de kabızlık problemin çözümü için önemli. Her gün en az 2 litre su içmeye özen gösterin. Kabızlık sorunu için ayrıca bitki çayları veya kuru meyvelerle yapılmış şekersiz hoşaflar da iyi bir alternatif olabilir. Özellikle kuru kayısı ve erik hoşafı işe yarayacaktır.

Evde Egzersiz Yapın

Eğer kabızlık problemiyle karşı karşıya kaldıysanız sebebi hareketsizlik olabilir çünkü siz hareketsiz kalınca bağırsaklarınız da hareketsiz kalıyor. Bu da bağırsakların boşaltım ihtiyacı hissetmemesine neden oluyor. Evde hareketinizi artırmaya çalışın, egzersiz videolarından faydalanabilirsiniz.

Sağlıklı ve Pratik 5 Kahvaltı Seçeneği

Potasyum Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu