Ordan BurdanYaşam

Tektaş Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Birlikteliğin simgesi haline gelmiş tektaş yüzüğün birbirinden farklı birçok özellikleri bulunmaktadır. Peki, Tektaş Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Eskilerde geleneksel ve düz altın takılar tercih edilirken, son zamanlarda tek taşlar, yani pırlantalar tercih ediliyor. Fakat tek taş satın alırken oldukça dikkatli olmak gerekiyor; çünkü bir pırlanta satın almak hiç de kolay değil. Peki rlantanın kalitesi nasıl anlaşılır?

Tektaş Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Aslında 4C kuralını ve sertifikaya dair birkaç şeyi bilmeniz, kaliteli ve kazançlı bir alışveriş yapmanızı sağlıyor. Peki nedir bu 4C kuralı? Cut (Kesim), Karat (Carat), Berraklık (Clarity), Renk (Colour). İşte rlanta satın alırken mutlaka dikkat etmeniz gereken şeyler.

Renk:

Pırlantalar renksiz gibi görünürler fakat renk tonları bulunmaktadır. Pırlantanın rengi üzerinden değeri anlaşılabilmektedir. D ve Z arasındaki renk aralığında J üzeri olanlar yeterli beyazlıktadır. Yani J üzeri pırlantalar istenilen ve makul beyazlıktadırlar. Pırlantalardaki renk aralıkları aşağıdaki harflerle ifade edilir:

D – E – F: Mükemmel beyaz
G – H: Tam beyaz
I – J: Çok hafif sarıya çalan beyaz
K ve sonrası: Sarı
Berraklık: Pırlantadaki berraklık oldukça önemlidir. Ayrıca pırlanta, az ize sahipse oldukça değerlidir. SI üzerindeki berraklık makul ve değerlidir. Pırlantalardaki berraklık aralığı aşağıdaki harflerle ifade edilir:

FL – IF: Tamamen lekesiz
VVS1 – VVS2: Gözle seçilemeyen çok çok küçük lekeler mevcut
VS1 – VS2: Gözle görülemeyen çok küçük lekeler mevcut
SI1 – SI2: Gözle görülemeyen küçük lekeler mevcut
I1 – I2 – I3: Gözle görülebilen lekeler mevcut
Karat: Karat ağırlık ölçüsü birimidir. Bir pırlantanın karatı arttığında fiyatı da artmaktadır. Evlilik teklifinde alınan pırlantalarda 0.20 Ct. üzeri tavsiye edilir.Kesim: Pırlantada el işinin önem kazandığı durumlardan bir tanesini kesimdir. Kesimin iyi olması kıvılcım, ışıltı ve parlaklığın iyi olması anlamına gelmektedir. Kesimi ve desteklediği bu durumları anlamak için pırlantayı elinizle hareket ettirebilirsiniz.

Pırlanta nereden alınmalı? Sertifika neden önemli? Nelere dikkat etmeliyiz?

Pırlanta satın alırken birincil öncelik garantisi olmasıdır. Pırlanta satın alınan yer güven vermelidir; sertifikaya sahip olmalıdır. Eğer mümkünse işi sadece pırlanta olan uzman yerler tercih edilmelidir.

Pırlantalardaki sertifika oldukça önemlidir. Sertifika nüfus cüzdanı gibidir. Nasıl ki, kimlik kartlarımızda bizim hakkımızda bilgiler yer alır; pırlantaların sertifikalarında da renk, karat, kesim gibi özellikler yer alır. Bu sertifikalar alınırken IGI, GIA, HRD gibi bağımsız kuruluşlar tarafından verilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Sertifikanın cinsi de oldukça önemlidir; kalitesiz bir malzemeden yapılmamalıdır.

0.30 Ct.’den küçük taşların kullanıldığı pırlantalarda üreticinin verdiği sertifikada herhangi bir sıkıntı yoktur. Fakat 0.30 Ct.’den büyük taşların kullanılıyorsa mutlaka laboratuvar sertifikası alınmalıdır.

Son olarak dikkat edilmesi gerekenler:

  • Pırlantada pazarlık payı yüksektir.
  • Eğer fikriniz değişir de satmak istersiniz diye %20’lik bir kayıp ile mağazaya tekrardan satmak için anlaşmayı unutmayın.
  • Pırlanta satan yerlerdeki spot ışıkları yanıltıcıdır. Bu yüzden büyüteçle veya elinizi kapatarak pırlantaya tekrardan bakın; parladığından emin olun.

Kaynak: www.eliteworldhotels.com.tr

Aşık Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Kısa Süren Evliliklerin En Büyük Nedeni “Müdahaleci Aile”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu