Ordan Burdan

Sınav Sabahı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Yanlış yapılan bir kahvaltı yüzünden sınavın tam ortasında kan şekeri düşerse ne olacak? Boşa gitti tüm çalışmalar, harcanan emekler…

Yanlış yapılan bir kahvaltı yüzünden sınavın tam ortasında kan şekeri düşerse ne olacak? Boşa gitti tüm çalışmalar, harcanan emekler… Oysa, yanlış beslenme önerileri havalarda uçuşuyor: Çocuklara sınava girerken bile kalemin yanında şeker veriyorlar. Şekeri yiyen çocuğun, sınavın ortasında kan şekeri düşer, hipoglisemiye girer, sınavda başarılı olamaz. Peki sınav sabahı doğru beslenme nasıl olmalıdır? Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş anlatıyor…

Sınav Sabahı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bir sınava girmeden önce çocuğunuza hazırladığınız kahvaltının onun başarısını belirleyeceğini unutmayın. Yediklerine göre, ya imtihanın daha başında kafası bulanıp öğrendiklerini bile unutacak ya da tüm sınav boyunca zihni açık, performansı tam olacak. Seçim sizin.

Bugünlerde her yerde aynı yanlış yönlendirmeyi görüyorum: “Aman evladım. Bol şekerli şeyler ye ki zihnin açılsın, imtihanın iyi geçsin.” Tanıdık geldi değil mi? Maalesef toplumsal olarak böyle büyük bir yanlışın doğru olduğuna inanıp, çocuklarımızı başarılı olabilecekleri imtihanlarda başarısızlığa itiyoruz.

Şeker Zehirdir!

Sabah erkenden kalktınız, çocuğunuza özenerek bir kahvaltı sofrası hazırladınız. Büyük gün. O yüzden çocuğunuza ihtiyaç duyduğu enerjiyi vermek için kahvaltının şeker dozunu iyice artırdınız. Bakalım sofrada neler var? Bir tabakta üstüne şokella ya da reçel sürülmüş ekmek dilimleri duruyor. Hemen yanında, Amerika’dan ithal ettiğimiz ve sağlıklı olduğuna inandırıldığımız koca bir çanak kahvaltılık gevrek var. Kısacası çocuğunuzu tıka basa şekerle doldurup imtihana gönderdiniz. Güya bu şeker ona enerji verecek beynini açacak değil mi?

Size gerçekte neler olacağını söyleyeyim. Bol şekerli kahvaltı çocuğunuzun kan şekerinin aniden fırlamasına neden olacak. Vücudun ekmeği de bir şeker olarak algıladığını unutmayın! İlk lokmasından yaklaşık iki saat sonra -daha imtihana gireli yarım saat bile olmadan- kan şekeri fırladığı hızla düşecek. Yani, kendini halsiz hissedecek, daha da kötüsü zihninin en açık olması gereken zamanda beyni bulanacak. Beyin fonksiyonlarının iyi çalışması için en önemli şey nedir biliyor musunuz? Dengeli bir kan şekeri!

Çözüm Sağlıklı Yağlar

Peki doğrusu nedir? Çocuğuma ne yedirmeliyim ki sınavda kan şekeri düşmesin? Şimdi doğruları anlatalım:

Bu defa çocuğunuza konsantrasyonunu artıracak, kan şekerini dengeleyecek besinlerden oluşan bir kahvaltı hazırlamaya ne dersiniz?

Sofrada neler mi var?

  • Halis tereyağına kırılmış sahanda iki yumurta ya da tereyağlı güzel bir omlet var – serbest dolaşan tavuk yumurtaları olmasına özen gösterin.
  • Geleneksel yöntemle hazırlanmış beyaz peynir var.
  • Kavurma ve ev usulü sucuk var.
  • Üstüne sızma zeytinyağı gezdirilmiş mevsimine göre hazırlanmış bir söğüş salata var.
  • Siyah ya da yeşil zeytin var.
  • Ama ekmek yok, poğaça börek yok, reçel, bal yok!

Çocuğunuz bunları yiyip de imtihana gittiğinde zihni açık, konsantrasyonu mükemmel olacaktır. Neden? Çünkü yağların ve proteinlerin glisemik indeksi sıfırdır ve kan şekeri dalgalanmaları yapmaz. Üstelik ona kaliteli protein, sağlıklı yağlar, B 12 ve D vitamini gibi önemli vitaminler ve mineraller açısından dört dörtlük bir kahvaltı yedirdiniz. Böylece beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyen şeker dalgalanmalarından onu korumuş oldunuz.

Tabii ki bu sadece imtihan günlerinde değil, her sabah böyle olmalı!

Ömre Ömür Katan Salata

Limon Nasıl Yetiştirilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu