Ordan BurdanYaşam

İsim Şehir Nasıl Oynanır?

Çocukluğumuzun vazgeçilmez oyunlarından bir tanesi olan isim şehir oyunu nasıl oynanır? İsim şehir oyunu defterde oynanan oyunlar arasında kesinlikle en popüler olanı.

Koronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bu dönemi çocuklarınız ile eğlenerek vakit geçirmek ve oyun aracılığı ile İletişim kurmak açısından bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Artık mobil veya bilgisayar oyunları daha fazla hayatımızın içinde. Önceki gibi defterde oynanan oyunlar mazide kaldı diyebiliriz. Ama bunlardan biri var ki hala hayatımızda ve eskisi kadar ilgi görüyor o da İsim Şehir oyunu… Unutanlar ve tekrar hatırlamak isteyenler için isim şehir nasıl oynanır?

İsim Şehir Nasıl Oynanır?

Oyunu oynayabilmeniz için en az iki kişi olmanız gerekiyor. Tabi ki insan sayısını ne kadar fazla tutarsanız oyunda bir o kadar eğlenceli hale gelecektir. İsim şehir oyunu tablosu hazırlarken yapmanız gereken ilk şey nelerden sorumlu olduğunuzu belirlemeniz olacaktır. İstediğiniz konuları ekleyebilirsiniz ancak oyun genelde şu ana temalar üzerinden oynanmaktadır.

  • İsim
  • Şehir
  • Hayvan
  • Bitki
  • Eşya
  • Ünlü
  • Ülke

Bu kriterlerin yan yana yazılmasının ardından son bölüme de puan kısmı ayrılır ve tablo çizimi tamamlanmış olur. Ve işte artık oyunu oynama zamanı. Oyunun başlangıcında öncelikli olarak bir oyuncunun harf belirlemesi gerekmektedir. Bir oyuncu seçilir ve sonrasında sırayla her oyuncu bu görevi yerine getirir. Seçilen oyuncu içinden A-Z arasında tüm harfleri saymaya başlar. Diğer oyunculardan da bir tanesi dur deme görevini üstlenir. Rastgele bir yerde dur dedikten sonra oyuncu kaldığı harfi söyler ve yarış başlar.

Örneği E harfinde mi durdu; Diğer oyuncular E harfi ile başlayan şehirler, isimler, hayvanlar ve diğerlerini bulmak zorundadır. Tablo bu şekilde doldurulmaya çalışıldıktan sonra ilk bitiren oyuncu Bitirdim! Der ve 20’den geriye saymaya başlar. Herkesin tabloyu doldurması beklenmez çünkü birazdan isim şehir puan hesaplama bölümünde de belirteceğimiz gibi eksik bölgeler puansız bırakılır. Bu da oyuncular arasındaki sıralamayı belirleyen ana aktörlerden bir tanesidir.

Oyun bu şekilde belirlenen el sayısınca oynanır. Şimdi gelin hep birlikte oyun içinde ve sonunda puan hesaplaması nasıl yapılır öğrenelim. Oyunun içindeki puan hesabında başlayacak olursak şöyle sıralayabiliriz. Doldurulan her bölüm 10 puan olarak hesaplanır. Lakin burada bir diğer kuralda işin içine giriyor. Eğer aynı cevabı en az iki oyuncu vermişse artık o cevabın puan değeri 5 puandır.

Eğer oyunu ilk bitiren oyuncunun saydığı 20 saniye içerisinde diğer oyuncular tablolarını dolduramaz ise dolduramadıkları bölümlerden sıfır puan alırlar. En sonunda satırdaki tüm puanlar toplanır ve puan bölümüne yazılır. Oyunun bitişinde ise tüm puanlar alt alta toplanarak oyuncular arasında ki sıralama belirlenir.

Kaynak: gencklavye.com

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

Kahvaltılık Krep Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu