Yaşam

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

Özellikle evimizde kaldığımız bugünlerde ailece evde oynanabilecek oyunlar nelerdir diye aratmaya başladık.

Ülkemizde ve dünyada hızla yayılan salgın hastalık sebebiyle aileler evde daha çok vakit geçiriyor ve kimi zaman yapacak etkinlik bulmakta, zorlanıyor. Bizde sizlere bu zamanları daha verimli geçirmeniz için bir kaç oyun önerisinde bulunmak istiyoruz.

Koronavirüs nedeniyle evde kaldığımız bu dönemi çocuklarınız ile eğlenerek vakit geçirmek ve oyun aracılığı ile İletişim kurmak açısından bir fırsata dönüştürebilirsiniz. Yaş gruplarına göre çocuklarla evde oynanabilecek bu oyun önerileri hem size de çocukluğunuza taşıyacak hem de ailece eğlenceli vakit geçirmenize sebep olacak. İşte o aradığınız nostaljik aile oyunları…

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

1. İsim Şehir

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

Çocukluğumuzun vazgeçilmez oyunlarından bir tanesi olan isim şehir oyunu nasıl oynanır? İsim şehir oyunu defterde oynanan oyunlar arasında kesinlikle en popüler olanı. Çoğumuzun sınıfta kalabalık ortamlarda oynamışızdır ancak evde iki kişilik oyunlar arasında da rahatlıkla sayılabilir.

Oyunda amacımız İSİM – ŞEHİR – HAYVAN – BİTKİ – EŞYA – SANATÇI gibi bölümleri rakibimizden önce doldurmak olacaktır. Oyunculardan bir tanesinin oyununun başında bir harf belirmesiyle başlayan tur tablosunu ilk dolduran oyuncunun bitirdim demesi ile sonuçlanır ve sonrasında kontrol edilip puanlamalar yapılır.

2. Yüzük Nerede

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

Mendil altında saklanan yüzüğün oyuncular tarafından bulunmaya çalışılmasına dayanan oyundur. Yüzük nerede oyunu da kalabalıkla oynan bir oyundur.

3. Beş Taş

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taş­la oynanan bir oyundur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır.

Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer. Oyuncular yere oturarak oynarlar. Kurayla belirlenen birinci kişi oynamaya başlar. Taşlardan birini eline alır, havaya doğru atar, o havada iken diğer taşlardan birini eline alıp havadaki taşı tutması gerekir, tabi bunu yaparken seri olması gerekmektedir. Taşları önce birer birer, sonra ikişer, üçer ve dörderli gruplar halinde toplar ve bir sonraki aşamaya geçer.

Bir sonraki aşamada, oyuncu işaret parmağını orta parmağın üzerine koyarak elini köprü yapar. Öteki oyuncunun seçtiği taşa değdirmeden tüm taşları bu köprüden geçirir. Bu şekilde de taşları toplarsa bir sonraki aşamaya geçer. Son aşama­da ise taşların tümünü havaya atıp elinin tersiy­le tutar ve bunları da fırlatılıp bu kez avuçla yakalar. Avucunda ne kadar taş varsa o kadar sayı kazanır.

4. Hırsız – Polis

Dört kişilik bir grupla oynanır, küçük 4 adet eşit kağıda; Hakim Vuran Polis Hırsız isimleri yazılır, kağıtlar katlanıp dağıtılır, oyuncular rastgele bir kağıt seçerler, polisi çeken hırsızı bulmaya çalışır, hırsızda bu arada polise yakalanmadan diğer oyuncuları göz kırparak diskalifiye etmeye çalışır.Eğer polis hırsızı bulursa hırsız ceza alır, bulamazsa polis ceza alır, hakim cezayı belirler, vuran cezayı uygular, genelde ele vurma cezası uygulanır, kuralları kendiniz belirleyebileceğiniz zevkli bir oyundur.

5. Vampir – Köylü

İsmi kadar ilginç ve eğlenceli olan vampir köylü oyunu; kalabalık bir arkadaş ortamında oynanabilecek oyunlardan bir tanesidir. Bunu sayı ile ifade etmemiz gerekirse 7-8 kişilik bir gruptan bahsedebiliriz. Tabi bu sayıyı ortamınızda bulunan arkadaş sayısına göre daha da yukarı çekebilirsiniz. Vampir köylü oynanışı oldukça basit ve eğlenceli olan bir rol yapma oyunudur.

Öncelikle oyunun oynanacağı ekip içerisinden 1 vampir ve 1 büyücü belirlenir. Diğer oyuncular köylü olacaktır. Oyuncu sayısı 10 ve üzeri ise vampir sayısı da arttırılabilir. Ve sonrasında kura çekilerek oyuna başlanır.

Oyunda tahmin üzerine kurulu kurallar vardır. Vampirler her gece köylüleri öldürmektedir. Aynı zamanda kim olduğunu bilinmeyen büyücü de vampirleri bulmakla yükümlüdür. Oyunun kalabalıkla oynanmasının sebebi de bu aslında. Daha fazla yanılmak ve daha fazla eğlenmek.

Gündüz olduğunda ise köylüler birbirini suçlar. Kimin vampir olduğu konusunda tahmin yaparlar ve birbirlerini ikna etmeye çalışırlar. Oyunu bu kısımda ikna kabiliyeti yüksek olan oyuncuların ele aldığını söyleyebiliriz. Sizin de ikna kabiliyetiniz yüksek ise bu oyunda bir adım öndesiniz demektir. İkna etme süreci sona erdiğinde oylama ile bir köylü üzerinde karar kılınır ve onun yakılmasına hükmedilir.

Bundan sonra üç ayrı senaryo karşımıza çıkıyor. Köylüler eğer yanlış birini yakmışsa yani vampiri yakamamışlarsa yaktıkları köylü ölür ve oyun dışı kalır. Bu da yakılan oyuncu için kötü bir şans aslında. Vampirler bulunduysa ve oyundaki tüm vampirler yakılmışsa köylüler kazanır. Başka vampir kalmadığı için oyunda diğer tura geçilebilir. Her gece vampirin kim olduğu konusunda tahmin yürütmesi gereken büyücü vampiri yakaladığında ona doğru tahmin yaptığı söylenir. Büyücü vampiri bulduktan sonra köylülerle konuşup kendisinin büyücü olduğunu iddia ederek vampirleri yaktırabilir. Burada oyunun tatlı tarafı ise köylülerde ben büyücüyüm diyerek blöf yapabilir. Veya vampirlerde aynı şekilde. Ama bu tabi ki riskli bir stratejidir. Eğer köylüler büyücüye inanmazsa bir sonraki turda sağ kalan vampirler direkt olarak büyücüye saldırabilir.

6. Sıcak – Soğuk

Evde kardeşle oynanabilecek oyunlar içerisinde oynanışı en basit olan oyun hangisi diye sorarsanız cevabım kesinlikle sıcak soğuk oyunu olacaktır.

Oyun iki kişi ile oynanıyor. Çocuğunuzla eğlenceli bir şekilde zaman geçirmenin en iyi yollarından bir tanesi olan sıcak soğuk oyununda evin bir yerine bir oyuncak veya bir nesne saklanır. Saklayan oyuncu diğer oyuncuyu sıcak soğuk komutları hareket ettirerek oyuncağa götürmeye çalışır.

Nesneye yaklaştıkça sıcak denilir, nesneden uzaklaşıldığında ise soğuk denilir. Bu komutlar ile oyuncu nesneyi bulur ve sıra diğer oyuncuya geçer. Küçük bir dedektiflik oyunu da diyebiliriz.

7. Evet – Hayır Oyunu

Evet hayır oyunu da yine oynanması oldukça basit olan bir oyundur. Zaten oyunda bir tane amaç vardır. Rakiplerine evet veya hayır dedirtebilmek.

Sözlü oyunlar arasında bulunan evet hayır da oyuncular bir birlerine sorular sorar. Tabi bunu hızlı bir şekilde yapmanız karşı tarafın düşünme alanını kapatacağı için sizin yararınıza olacaktır. Oyuncu sorduğunuz sorulara evet veya hayır cevabı verirse oyunu kaybetmiş sayılır

8. Kelime Türetme Oyunu

İşte evde oturduğumuz yerden oynanacak oyunlar arasında en renklilerinden bir tanesi kelime türetmece. Çoğumuz çocukluğumuzda bir veya iki kez bu oyunu oynamışızdır muhakkak. Yine de hatırlatmak için üzerinden kısaca bir geçelim.

Oyunda ilk oyuncu bir kelime söyler örneğin armut dediğini ele alalım. Hemen arkasından diğer oyuncuda t ile başlayan bir kelime söyler takı gibi.

9. Körebe

Karantina Günlerinde Ailece Oynanabilecek Nostaljik Oyunlar

Körebe oyununu oynamak için önce bir ebe belirlenir ve gözleri bir sargıyla kapatılır. Önünü göremeyecek kadar sıkı, yüzü acıtmayacak kadar gevşek bağlamayı unutmayın. Gözler bağlandıktan sonra ise ebe çevresinde ki oyuncuları elleriyle yakalamaya çalışır. Burada fazla alanını genişletmeme kuralına dikkat ederseniz oyun daha zevkli hale gelebilir.

Ebe eliyle dokunduğu oyuncuyu tutar ve eliyle yoklayarak kim olduğunu bulmaya çalışır. Eğer doğru bilirse yakaladığı kişi ebe olur ve gözleri bağlanır. Oyun bu döngü etrafında devam eder.

10. Hımbıl

Hımbıl kimi yerlerde bom oyunu olarak bilinse de biz kendi bildiğimiz şekilde yazmayı doğru bulduk. Oyun yine geleneksel bir oyun ve yine eğlence dozu oldukça yüksek.

En az üç oyuncu ile oynanabilen oyunda amacımız elimizde ki kağıtların tamamını aynı eşlerle toplamak ve hımbıl diyerek elimizi masaya koymaktır. Gerçekten çocukluğumuzda oldukça fazla oynadığımız bu oyunu oynamak için defter ve kalem yeterli olacaktır.

Türkçe’den Uyarlanan Yabancı Şarkılar

Türkçe’den Uyarlanan Yabancı Şarkılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu