Ordan BurdanSağlık

Evdeyken Kilo Almamak İçin 5 Öneri

Mümkün olduğunca kendimizi dışarıya karşı izole ederken can sıkıntısından buzdolabını açıp şöyle bir bakıyoruz. Devamında ise mutfakta bizi cezbedecek tatlı atıştırmalıkların tuzağına da düşüyor olabiliriz. Evde kalıp kendimize iyilik yaparken, bunun gibi tuzaklarla kilo alabiliriz. Peki evdeyken neden kilo alıyoruz?

Diyetisyen Dilara Koçak’ın yayımlanan yazısında Covid-19 virüsü sebebiyle evde kaldığımız şu günlerde kilo alımımızı engellemek için birkaç öneride bulunuyor. Koronavirüs sebebiyle, mümkün olduğunca evde kalmaya çalıştığımız bu süreçte birçok kişi kilo alma korkusu yaşıyor. Peki evde kaldığımız bu süreçte kilo almamak için dikkat etmemiz gerekenler neler?

Evdeyken Kilo Almamak için 5 Öneri

Mümkün olduğunca kendimizi dışarıya karşı izole ederken can sıkıntısından buzdolabını açıp şöyle bir bakıyoruz. Devamında ise mutfakta bizi cezbedecek tatlı atıştırmalıkların tuzağına da düşüyor olabiliriz. Evde kalıp kendimize iyilik yaparken, bunun gibi tuzaklarla kilo alabiliriz. Peki evdeyken neden kilo alıyoruz? Kilo almamak için neler yapmalıyız?

1. Tatil Modundan Çıkın

Hafta sonları veya tatiller genellikle beslenme anlamında çok daha esnek davranılan dönemler oluyor. Evde kalmaya başladığımız günlerde ilk başlarda siz de kendinizi tatil modunda hissetmiş ve beslenme konusunda esnek davranmış olabilirsiniz. Endişelenmeyin, hiç bir şey için geç değil. Bu süreci beslenme açısından avantaja çevirebilirsiniz. Bunun için ilk adım ruhen ve bedenen tatil modundan çıkmak. Uykularınızı düzenleyin, sabahları çok geç kalkmamaya özen gösterin. Hem modunuzu yükseltmek hem de metabolizmanızı tatil modundan çıkartmak için egzersize vakit ayırmayı da ihmal etmeyin.

2. Her Sabah Pazar Kahvaltısından Vazgeçin

Bu dönemde danışanlarımın beslenmesinde gözlemlediğim en büyük fark genellikle kahvaltı öğününde oluyor.  Güne kahvaltıyla başlamak, gün içinde düzenli öğün yapmak hem bağışıklık sistemini güçlendirmek hem de sağlıklı beslenmek için çok önemli. Ama  bu süreci kilo almadan atlatmak istiyorsanız her sabah Pazar kahvaltısı gibi büyük kahvaltılar yapmaktan vazgeçin.  Kahvaltılarınızı sadeleştirin ve kendinize haftalık kahvaltı programı yapın. Bazı günler, süt veya yoğurt ile yulaf ve meyve üçlüsünü de hafiflemek için deneyebilirsiniz.

3. İnstagram Tariflerini Süzgecinizden Geçirin

Bu süreç başladığından beri sosyal medyada ana sayfanız tariflerde doldu biliyorum. Eğer sizde bir çok tarifi kaydediyor, kendinizi sık sık mutfakta bu tarifleri yaparken buluyorsanız dikkat! İnstagram tarifleri aldığınız kiloların altındaki sebep olabilir. Öncelikle beslenme durumunuzu olumsuz etkilediğini düşündüğünüz hesapları takip etmeyi bırakın. Gördüğünüz ve yapmak istediğiniz tarifleri de lütfen sağlık süzgecinden geçirin, daha sağlıklı hale nasıl getirebilirsiniz diye düşünün. Yüksek kalorili veya şeker içeren tarifleri haftada 1 kereden fazla yapmamaya özen gösterin. Sağlıklı tarifler için benim YouTube kanalımı da ziyaret edebilirsiniz.

4. Yeterli Su İçin

Evde geçirdiğiniz vakitlerde su içmenin çok sık aklınıza gelmediğini biliyorum ama su içmeyi kendinize hatırlatacak yöntemler bulmaya çalışın. Özellikle bu dönemde solunum yollarının daha nemli kalması ve virüslere karşı koruyucu olması sebebiyle  gün içinde en az 2 litre su içmek çok önemli. Tabi bunun yanı sıra gün içinde açlık ve susuzluk kavramı da birbirine karışabiliyor, dolayısıyla yeterli su içmek atıştırma isteğini baskılayarak kilo yönetimine de katkıda bulunabilir.

5. Stresi Yönetin

Stresi sıfırlamak ve stressiz bir yaşam sürmek elbette mümkün değil. Özellikle çok daha özel zamanlarda geçtiğimiz bu günlerde stres yaşamanız çok normal, bunun için kendinizi suçlamayın. Stresinizi yönetmeye çalışmak çok daha değerli. Yüksek ve kronik stres hem bağışıklık sisteminizi etkiler hem de yeme davranışlarınızı. Stresi dengelemek ve yönetebilmek için meditasyon veya yogadan destek alabilirsiniz.

Kaynak: vogue.com.tr

Kayısı Hoşafı Tarifi

4 Dakikada Göbek Eritme Hareketleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu