Kişisel BakımOrdan Burdan

Saçlar İçin En Önemli Vitaminler Hangileridir?

Sağlıklı, upuzun ve canlı saçların bakım sırları olup olmadığı çok uzun yıllardır konuşuluyor. Oysa ki hayranlık uyandıran saçlara sahip olmak için yalnızca bakım yetmez.

Saç için vitamin takviyesi almayı sağlayan bir beslenme düzeni ve sağlıklı bir yaşam tarzı olmadığında, her ne kadar rutin bir şekilde saç bakımı uygulansa da sonuçlar ne yazık ki uzun süreli olmaz. Dolayısıyla uçları çabucak kırılan saçlar, hassaslaşan saç dipleri, yıpranmış saç telleri, kopmalar ve diğer sorunlarla karşılaşmak kaçınılmaz hale gelir. Peki sağlıklı saçlar için hangi vitaminleri almak gerekiyor?

Eğer siz de saç bakım süreçlerinizi aksatmadan uygulamanıza rağmen sorunlarla karşılaşıyor veya daha sağlıklı saçlar için mutlaka almanız gereken vitaminler hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Ergül Keskin Conture Make up Studio ekibi sizler için bu soruyu cevaplıyor…

Saçlar İçin En Önemli Vitaminler Hangileridir?

Kimi zaman hangi bakımları uygularsanız uygulayın saçlarınız eski sağlığına kavuşamaz. Bunda stres, ilaçlar ve enfeksiyon gibi durumlar rol oynayabilmektedir. Ancak bazen de vitamin eksikliği, saç sağlığını tahmin edemeyeceğiniz ölçüde etkileyebilmektedir. Bu noktada saç sağlığınız için gereken vitaminlerin hangileri olduğunu öğrenmeniz ve vücudunuza aldığınız besinleri göz önünde bulundurduğunuzda eksik kalanları tespit etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Ardından yapmanız gereken ise oldukça basit: Saç için vitamin takviyesi. Vitaminleri besinler yoluyla alabileceğiniz gibi kullandığınız ürünler veya saç maskeleri aracılığıyla ya da kapsüller yardımıyla da temin edebilirsiniz. O halde dilerseniz sözü fazla uzatmadan gür, parlak ve sağlıklı saçlar için mutlaka almanız gereken 7 vitamini sıralamaya ve özelliklerini incelemeye başlayalım.

1. E Vitamini

E vitamini hem cilt hem de saç için en önemli vitaminlerdendir. Bu vitaminin saç sağlığındaki temel görevi, yeni saç hücrelerinin oluşumuna yardımcı olmak ve hücre onarımına katılmaktır. Yani saçların sağlıklı bir şekilde uzamasında E vitamininin başrol oynadığını söylemek yanlış olmayacaktır. E vitamini eksikliğinde ise saç telleri kolayca kırılır ve var olan saç telleri de dökülmeye başlar.

Serbest radikallerle savaşan E vitamini ise saç hücrelerini yenilemenin yanı sıra saçların ihtiyaç duyduğu nemin saça sabitlenmesine de önayak olur. Bu da saçların esnek bir yapıda olmasını sağlar. E vitamini en çok kuru kayısı, kekik, badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, domates, balık, maydanoz, lahana, kereviz ve ıspanakta bulunur.

E Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

2. Biyotin

H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan biyotin, özellikle saçların hacim kazanmasında ve sağlam bir yapıya sahip olmasında etkilidir. Saç dokusunu iyileştirme etkisi bulunan biyotinin eksikliğinde, saç derisinde pullanma ve saç dökülmeleri yaşanır. Saç gelişiminde son derece kritik bir öneme sahip olan biyotinin ayrıca saçların erken beyazlamasını önlediğini de belirtmeden geçmeyelim.

B vitamini ailesine üye olan ve saç bakım ürünlerinde sıklıkla rastlanılan biyotin, en çok yumurta sarısı, ekmek mayası, badem, mantar, avokado, muz, ceviz, yer fıstığı ezmesi, yulaf, karnabahar ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunmaktadır. Özellikle saç dökülmesi sorunu yaşayanların biyotin eksikliğine karşı önlem almalarında büyük yarar vardır.

3. B9 Vitamini

B9 vitamini ya da daha yaygın bilinen adıyla folik asit, saç için en gerekli vitaminlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Nemli ve parlak saçlara sahip olmayı mümkün kılan folik asitin eksikliğinde saçlar geç uzar ve uzama sürecinde koparak dökülmeler yaşanır. Saçın yanı sıra vücut fonksiyonları için de önemli bir role sahip olan folik asit, genellikle B vitamini bulunan her besin kaynağının yapısında bulunmaktadır.

Dolayısıyla eğer B-kompleks vitamin takviyesi alıyorsanız yeteri miktarda folik asit aldığınızı da söyleyebiliriz. Saç için vitamin takviyesi almayı planlayanların folik asit temini için başvurabileceği öncelikli besinleri ise narenciye, baklagiller, mısır, kuşkonmaz, ay çekirdeği, yumurta, et ve yeşil yapraklı sebzeler şeklinde sıralayabilmek mümkün.

4. A Vitamini

Saç için en önemli bir diğer vitamin ise A vitaminidir. Saç derisinin sebum üretimini destekleyen A vitamini saçların parlak görünmesinde de etkilidir. Ayrıca antioksidan özelliğiyle saçların nemlenmesinde rol oynayan A vitamini, saçların sağlıklı bir şekilde uzamasını sağlar. A vitamini eksikliği saç dökülmesine, saç derisinin kurumasına ve dolayısıyla kepeklenmeye yol açar. Ancak aşırı miktarda A vitamini alımı da saç sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden gerektiği kadar vitamin almak en mantıklısı olacaktır.

A vitamini bakımından zengin olan başlıca besinler; patates, brokoli, balkabağı, mercimek, maydanoz, nane, pırasa ve ıspanak şeklinde sıralanabilir. Öte yandan süt, yoğurt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda da A vitamini bulunmaktadır. Dolayısıyla günlük beslenme rutininde A vitaminini dengeli bir şekilde almaya dikkat etmenizi öneririz.

A Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

5. B12 Vitamini

DNA oluşumunda etken bir vitamin olan B12 vitaminin esas görevi, hücrelere oksijen taşımaktır. Vücutta B12 vitamini eksikliğinde, yeterince oksijen alamayan saç kökleri saç üretimini durdurur. Bu nedenle saçlarda erken beyazlama ve saç dökülmeleri gözlemlenir. Hücre gelişimini ve bölünmesini hızlandıran B12 vitamini, sağlıklı saçların yapı taşlarından biri olduğundan günlük beslenme düzeninde yeteri kadar B12 vitamini alındığından emin olmanız gerektiğini söylemeliyiz.

Başlıca B12 vitamini kaynağı kırmızı ettir. Ancak deniz ürünleri, yumurta, yoğurt, süt, peynir, mayada da önemli miktarda B12 vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminin aynı zamanda vücutta demir emilimine yardımcı olduğunu da belirtmiş olalım. Demir minerali ise yine saç sağlığı için büyük önem taşıyan bileşiklerdendir.

B12 Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

6. C Vitamini

Kolajen üretimini artıran C vitamini, saç için gereken vitaminler listemizde olmazsa olmaz vitaminlerden biridir. Çünkü C vitamini eksikliği kolaylıkla hissedilebilir. Saçlar çabuk kırılmaya başlar, güçsüz ve sağlıksız bir görünüm alır. Diğer yandan yeterli miktarda C vitamini alındığında ideal saç kalınlığına sahip olabilir ve saçlarınızın hızla uzadığına şahit olabilirsiniz.

Buradan yola çıkıldığında sağlıksız saçların tedavisinde günlük olarak C vitamini alımının büyük bir etkiye sahip olacağını iddia edebiliriz. Bunun için de limon, mandalina, çilek, greyfurt, portakal, kivi, brokoli ve domates gibi besinleri sık sık tüketebilirsiniz.

C Vitamininin Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

7. Niasin

Niasin veya B3 vitamini, canlı ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar. Vücudun enerji üretiminde de büyük önem taşıyan Niasin’in eksikliğinde tehlikeli durumlar ortaya çıkabilmektedir. Öte yandan yeteri kadar Niasin takviyesi yapıldığında saç derisi de dahil olmak üzere vücudun hemen her yerinde kan dolaşımı artar. Bu da saç büyüme hızını olumlu yönde etkilemektedir. B vitamini ailesinden Niasin bakımından zengin olan besinler ise tavuk göğsü, ton balığı, avokado, mantar ve hindidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu