Sağlık

Kekik Nedir? Kekiğin Faydaları Nelerdir?

Kekik, daha çok çimenlik ve ormanlık alanlarda yetişen doğal bir şifalı bitkidir.

Kekik, sağlık için pek çok faydası bulunan şifalı bir bitkidir. Kırmızı ve beyaz renkli çiçekleri olan kekik kansere karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenler ve idrar söktürücü özelliği bulunur. Besin değeri çok yüksektir; içeriğinde pek çok faydalı vitamin ve mineral bulunur. Bu bitkinin yağı, suyu, çiçekleri ve yaprakları şifa amacıyla kullanılabilir. Kekik yağı, özellikle saç ve cilt sağlığı için çok faydalıdır. Ancak aşırı kekik tüketmek ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kekik veya yağını kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Kekik nedir?

Kekik, daha çok çimenlik ve ormanlık alanlarda yetişen doğal bir şifalı bitkidir. Pek çok yemekte baharat olarak kullanılan kekiğin kendine has bir kokusu vardır. Pek çok vitamin ve mineral içeren kekik güçlü bir baharattır. Ayrıca ilaç yapımında da kullanılan farmasotik bir bitkidir. Çiçekleri ve yaprakları ilaç olarak kullanılabileceği gibi gıdalarda tatlandırıcı olarak ta kullanılmaktadır. Ayrıca parfüm ve diş macunu yapımında da kullanılmaktadır.

Kekik nasıl kullanılır?

Genellikle baharat olarak yemeklerimize eşsiz bir tat veren kekik, farklı şekillerde kullanılabilir. Bitkisi daha çok demlenip çay olarak tüketilirken, kekik yağı ise kozmetik ürünlere ilave edilir. Ağız gargaraları, merhemler ve aromaterapi yağlarında kullanılır.

Kekik yağı; şampuan, saç kremi, yaşlanma karşıtı cilt bakım kremi ve ağız bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılan bir üründür. Bu yağı, aktarlardan satın alabileceğiniz gibi bitkiden kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Son olarak kekik bitkisini demleyip süzerek elde ettiğiniz kekik suyunu içerek tüketebilirsiniz.

Kekiğin besin değeri ve içerdiği vitaminler

Kekiğin besin değeri çok yüksektir. Bir çok vitamin ve mineral içeren bu şifalı bitki; potasyum, magnezyum, demir, selenyum ve kalsiyum açısından son derece zengindir. Bol miktarda C, A, K, E vitaminleri içeren kekik ayrıca harika bir beta-karoten, folik asit ve B-kompleks vitaminleri kaynağıdır.

Kekiğin ve kekik yağının faydaları

Kalp sağlığını korur

Kolesterol seviyelerini düşürür ve dengeler. Aynı zamanda kalp sağlığını korur. Yüksek tansiyonun olumsuz etkilerini azaltır. Ayrıca ciddi bir kardiyovasküler rahatsızlık olarak bilinen ateroskleroz sorununun ilerlemesini yavaşlatır.

Kişinin kalp krizi de dahil olmak üzere çoğu kalp rahatsızlığına yakalanma riskini azaltır. Özellikle düşük tansiyon hastalarında kan basıncını dengeleyerek halsizlik ve aniden yere düşme gibi semptomları giderir.

Kansere karşı koruyucudur

Kolon kanseri başta olmak üzere pek çok kanser çeşidine karşı kişiyi korur, kanser hücrelerinin daha geniş alanlara yayılmasını engeller. Meme kanserini önlemeye yönelik olarak terapötik bir özellik sergiler. Bileşenlerinde bulunan ursolik asit, oleanolik asit, lutein, beta-sitosterol ve karvakrol sayesinde kanser hücrelerinin oluşumunu durdurur.

İltihabı önler

Pek çok iltihap oluşumunun asıl nedeni olan COX-2 enzimini baskılayan kekik yağı, içerdiği karvakrol ve timol ile inflamasyonu geriletir. Romatoid artritve gut hastalığı gibi iltihaplı rahatsızlıkların tedavisinde kekikten yararlanılabilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

A ve C vitaminleri açısından eşsiz bir kaynak olarak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle soğuk havalarda kişinin grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmasını önler. Vücudumuzdaki beyaz kan hücrelerinin oluşumunu hızlandırarak, inflamatuar etkileri sayesinde hastalıklara karşı bizi korur. Yaralara uygulanan kekiğin yağı ise yaraların iyileşme sürecini hızlandır.

Dispraksi tedavisinde etkilidir

Gelişimsel koordinasyon bozukluğu (DİPRAKSİ) tedavisinde özellikle çocuklarda etkilidir. Hareketi etkileyen ve kişide hareket kısıtlamasına neden olan bu nörolojik hastalığın tedavisinde kekik yağı da kullanılabilir.

Sindirim sistemi sorunlarını giderir

Vücudumuzdaki toksinlerin ve zararlı maddelerin yok edilmesine katkıda bulunan kekik yağı, sindirim sistemini için çok faydalıdır. Düzenli olarak tüketilen kekiğin çayı, hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi mide-bağırsak şikayetlerini azaltır. Ayrıca, bağırsak kramplarını hafifletir.

Kekik ve adet kanamasına faydası

Adet sancıları için de kullanılabilen bu bitki, kadınlarda adet döngüsünün sağlıklı bir şekilde seyretmesine yardımcı olur. Adet döneminden bir hafta önce başlanarak, her gün düzenli olarak çayının tüketilmesi, adet gecikmesini engeller.

Göz sağlığına iyi gelir

A vitamini açısından zengin bir besin olarak, A vitamini eksikliğinin ciddi sonuçlarından biri olan gece körlüğüne karşı kişiyi korur. Makula dejenerasyonu başta olmak üzere pek çok göz rahatsızlığının önlenmesine katkıda bulunur.

Solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi eder

Bağışıklık sistemini güçlendirerek, bronşit ve öksürük gibi solunum yolu rahatsızlıklarını doğal bir şekilde tedavi eder. Boğaz ağrılarını dindiren kekik çayı, akut bronşit semptomlarını hafiflettiği için hekimler tarafından da tavsiye edilmektedir.

Ağız sağlığını korur

Antibiyotik ilaçlarına karşı dirençli olan bakterileri bile zayıflatan kekik yağı, ağız sağlığını korur. Antiseptik bir yönü bulunan yağı ile gargara yapmak, diş çürümesi, diş eti kanaması, diş etinde iltihap oluşumu, diş plakları gibi sorunları önler. Ağız ve diş sağlığını korumada çok faydalıdır

Kekik yağı cilt sağlığına iyi gelir

Sivilce, yara, kesik tedavisinde de etkili olan kekiğin yağı, doğrudan cilde uygulandığında yaraları iyileştirir. Cilt çatlakları ve kabarıklıkları ile belirgin egzamanın tedavisinde etkili olan bu yağ, muhteşem bir antioksidan olarak, yaşlanma etkilerini de yavaşlatır. Kekik yağı, doğal bir cilt temizleyicidir ve peeling yapmakta kullanılabilir. Akne ve sivilce tedavisinde kullanılabilir.

Kekik yağı baş ağrılarını giderir

Başınız ağrıdığında alın bölgenize birkaç damla kekik yağı damlattığınızda ve nazikçe alnınıza masaj yaptığınızda şiddetli migren ağrılarınızın hafiflediğine tanık olabilirsiniz. Stres ve gerginliğe iyi gelen kekik yağını soluduğunuzda bile ruh halinizde genel bir iyileşme hissedebilirsiniz.

Gıda zehirlenmesi semptomlarını hafifletir

Anti bakteriyel olarak, gıda zehirlenmesinin yol açabileceği ciddi komplikasyonları önler. Ancak gıda zehirlenmesi durumunda kekik kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir. Çünkü bazı durumlarda yanetkilere neden olabilir.

Saç dökülmesini önler

Kepek tedavisi için oldukça faydalı olan kekik yağı, ayrıca saç dökülmesi çok kısa sürede geriletir. Daha canlı ve parlak saçlar için şampuanınıza az bir miktar kekik ve lavanta yağı ilave edebilirsiniz.

Enerji verir

Dolaşımı uyaran kekik yağı, kişinin kendini daha enerjik ve pozitif hissetmesini sağlar. Tüm günün yorgunluğunu üzerinizden atmak adına akşamları kekik çayı tüketebilirsiniz. Hatta esansiyel kekik yağını soluduğunuzda bile kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Kekiğin diğer faydaları

  • Ciltte ağrıyan bölgeye uygulanan kekik yağı, ağrı ve acıyı hafifletir.
  • Daha sağlıklı bir uyku çekmenize olanak tanır.
  • Kişinin kilo vermesine yardımcı olur.
  • Alzhemeir ve Parkinson gibi rahatsızlıklara karşı beyni korur.
  • Omega 3 yağ asidi seviyesini yükselterek, beyin sağlığına katkı yapar
  • Depresyonun tedavisinde kekikten aromaterapötik tedavide yararlanılabilir.
  • İdrar söktürücüdür
  • Böcek ısırıklarını tedavi eder.
  • Bileşenlerinde yer alan demir sayesinde kas ve kemik gelişimini destekler.

Kekik hangi hastalıklardan korur?

Yemeklerde düzenli olarak az miktarda kekik kullanmak DiyabetAstım, Bronşit, ZatürreKanser, Kolesterol, RomatizmaTümörkansızlıkAlzheimer, soğuk algınlığı ve Mantar gibi hastalıkların gelişmesini engeller

Kekik zayıflatır mı?

Metabolizmanın daha hızlı bir şekilde çalışmasını sağlayan kekik, kişinin zayıflamasına katkıda bulunur. Düzenli olarak bir ay boyunca aç karna tüketilen kekik suyu ya da kekik çayı, kilo vermeye yardımcı olur.

Kekik öksürüğe iyi gelir mi?

Bronşit ve astım belirtilerini gideren kekik çayı, güçlü bir anti-enflamatuvar olarak aynı zamanda şahane bir balgam söktürücüdür ve öksürüğü hafifletir

Kekik çayı nasıl yapılır? Faydaları

Bir bardak suyu cezvede iyice kaynatın. 1 çay kaşığı kekiği suya ekleyin. Çayı 10 dakika demlendirin ve süzün. 1 yemek kaşığı organik bal ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyin

Kekik Çayı Zayıflatıyor!

Kekik çayının zararları

  • Mukus zarlarda tahriş
  • Birtakım alerjik reaksiyonlar
  • Tiroid hormon düzeylerinde düşüş
  • Koma, nöbet, kalp durması gibi ciddi sağlık sorunları

Özellikle, hamilelerin, emziren annelerin, kan basıncı (hipertansiyon) sorunu yaşayanların ve 18 yaş altındakilerin kekik tüketiminden kaçınmaları gerekir. Kekik çayı hamilelerde düşüğe, ve hipertansiyona neden olabilir.

Yukarıdaki yan etkiler, daha çok kekiğe karşı alerjisi bulunan ve doz aşımına kaçan kişilerde görülür. Düzenli olarak reçeteli ya da reçetesiz bir ilaç kullanıyorsanız, hassas bir bünyeniz varsa kekik çayı tüketmeden önce mutlaka doktora danışın.

 

B6 Vitamini Nedir? Faydaları Nelerdir? Hangi Besinlerde Bulunur?

Göğüs Hastalıkları Bölümü (Akciğer Hastalıkları) Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu