Sağlık

Cennet Hurması (Elması) Kurusu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Trabzon Hurması, Cennet Elması, Cennet Hurması olarak da bilinen bu meyvenin tazesinin olduğu kadar kurusu da çok faydalıdır.

Anavatanı Çin ve kısmen Japonya olan Cennet Hurması, sonbaharda olgunlaşmaya başlar. Trabzon Hurması, Cennet Elması, Cennet Hurması olarak da bilinir. Bazı bölgelerde “trabzon hurması” olarak bilinen cennet elması ya da bir diğer adıyla cennet hurması,tam bir “sağlık deposu”dur.

Cennet Hurması (Elması) Kurusu Nedir?

Cennet hurması, tropikal bölgelerde yetişen bir çeşit ağaç türü olan ve kendine ait alt sınıfları olan Abanozgiller familyasının bir üyesidir. bolca A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum, kalsiyum, çinko ve fosfor içeriyor.

Meyveler tam olgunlaşmamışken (koyu turuncu renge dönmeden) toplanır ve kabukları soyulur. Saplarından iple bağlanıp güneşte kuruyacak şekilde asılır. 3-4 hafta sonra Cennet Hurması Kuruları yemeye hazır hâle gelir.

Cennet Hurması (Elması) Kurusu Faydaları Nelerdir?

Cennet hurmasının özellikle A vitamini ve karbonhidratlarca zengindir. 100 gramında 14-20 gram arasında vitamin (20-25 miligram arasında C vitamini ile riboflavin, niasin ve tiamin gibi bazı B vitamini çeşitleri), 0.7 gram protein ve 0.4 gram yağ içermektedir. Ayrıca mineral madde içeriği bakımından zengin olup, özellikle potasyum, kalsiyum ve fosforu en yüksek oranlarda ihtiva etmektedir. A vitamini ve karbonhidratlar açısından çok zengin olup bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği lifli olması sebebi ile sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir.

Ayrıca üzüm gibi antioksidanlarca zengin olması sebebi ile kanserden korunma da önemli bir yer tutmaktadır. İştah açıcılığının yanında kansızlığa da iyi geldiği belirtilen bu meyve safranın hararetini giderip mide gastritini önlediği tıbbi kitaplarda belirtiliyor

Yapılan tıbbi araştırmalarda özellikle kalp-damar, sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği, sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca zayıflama, 100 gramda 0.3 miligram demir ihtiva etmesi nedeniyle kansızlığın, A, B, C vitaminlerini ihtiva ettiğinden dolayı da vitamin eksikliğinin tedavisinde kullanılabilmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda, kolesterolü ve yüksek tansiyonu düşürücü özelliğinin olduğu da tespit edilmiştir.

  • A, B1, B2, B3 ve C vitaminlerini içerir aynı zamanda bol miktarda askorbik asit ve fenolik bileşenlerden oluştuğu için antioksidan olma özelliği de taşır.
  • Cennet Hurmasının buruk tadı da içerdiği fenolik bileşenlerden gelir.
  • Lifli bir yapıya sahiptir.
  • Kansızlığa iyi gelir
  • Yüksek tansiyon ve kolesterolü düşürür
  • Kalp ve damar sağlığını korumada bir kalkan görevi üstlenir.
  • Bağırsak hastalılarına iyi gelmektedir. Bağırsak iltihabını iyileştirmektedir.
  • Cildi güzelleştirir ve cildin daha parlak canlı görünmesine fayda sağlar.
  • Kabızlık giderici özelliğe sahiptir. Bağırsakları çalıştırarak düzenli bir şekilde çalışmasını sağlar.
  • Güçlü antioksidan özelliği, vücudu nezle ve grip gibi kış hastalıklarına karşı koruyucudur.

Cennet Hurması (Elması) Kurusu Nasıl tüketilir?

Kurutulmuş cennet hurmalarınızı taze halinde olduğu gibi isterseniz tek başına, dilerseniz de arasına ceviz-badem gibi kurulardan koyup çayla birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu