Yaşam

“Vuslat” Ne Demek?

Arapça kökenli olan Vuslat kelimesi ne anlama gelmektedir? Vuslata ermek ne demektir?

Vuslat, doğa ve evren yasaları ile akıl, mantık, sağduyu, vicdan yoluyla insanları iyiliğe yönelten olgudur. Kişi, yaşamında düstur olarak bunu kabul ettiği takdirde vahdete erişir. Yani ikilikten kurtulup birliğe erişilmesi denir. İyi ve kötüden; iyi olan duyguları, kötü olan şeytanî duygulara tercih etmesi halinde hakikate erişmiş sayılır.

Türk Dil Kurumu (TDK) “Vuslat’ın” tanımını ise iki şekilde yapmıştır:

1. Ulaşma, yetişme.

2. Kavuşma, sevgiliye kavuşma.

İslam’da Vuslat Ne Demek?

İslam dininde Allah’ın tekliğe yani ikilikten birliğe ulaşmasına vuslat denmektedir. İnsanlar iyiyi kötüye, rahmani duyguları ise şeytani duygulara tercih ederek Allah’a erişirler. Kötü vasıflarını aşarak Allah’a kavuşan kulların O’nunla birlik olacağına inanılır.

Osmanlıca Vuslat Ne Demek ?

Vuslat kelimesinin kökeni Arapçadan gelmektedir. Vuslat Osmanlıcada aşağıdaki anlamlara gelmektedir;
– Sevdiğine kavuşma, ulaşma, bitişme.
– Bir şeye erişmek ya da kavuşmak.
– Gönlün Allah’a ulaşması.

Cemale vuslat ne demek?

Cemale vuslat ifadesinin anlamı sevgiliye kavuşmaktır. Sevgilinin gül yüzünü görmek, sevgiliyi doya doya izlemek anlamındadır.

Vuslata ermek nedir?

Vuslata ermek, Allah’a kavuşmak ve onunla birlikte olmak demektir. İslam dininde Allah’ın tekliğini idrak etmek, onu tüm ikiliklerden ayırt ederek anlamak, vuslata ermek olarak ifade edilir.

Leyli vuslat ne demek?

Leyli kelimesinin sözlük anlamı, geceye kalan, yatılı ya da gececi demektir. Örneğin yatılı okullar için eskiden Arapçada leyli mektep ifadesi kullanılırdı. Leyli vuslat ise geceye kavuşan, geceye erişen anlamına gelmektedir. Vuslatın anlamı kısaca erişmek olduğu için leyli vuslat ifadesi bir beklenti ya da bir özlem anlamı içermektedir.

 

Aziz Oyunu Öğreniyor! Sır Perdesi Aralanıyor!Vuslat 27.Bölüm 2.Fragman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu