MutfakYaşam

Kasım Ayında Hangi Balıklar Yenir?

Balık sağlık açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Yani balık yemek vücut için çok önemlidir. Ama balıklarında yenebileceği aylar vardır. İşte Kasım ayında yiyebileceğiniz en lezzetli balıklar.

Balık sağlık açısından son derece önemli bir yere sahiptir. Yani balık yemek vücut için çok önemlidir. Ama balıklarında yenebileceği aylar vardır. İşte Kasım ayında yiyebileceğiniz en lezzetli balıklar.

1.Lüfer

Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve Atlas okyanusunda sürüler halinde dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Izgarası tavsiye edilir.

2.Mercan 

Mercan balığı ülkemizde genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara’da avlanır. Pembe renkli bir balıktır, etiyse beyaz ve lezzetlidir. Yapısına ve boyuna göre farklı isimlendirilebilir. Tezgahlarda 8-10 cm’den başlayarak 60-70 cm’e varan boylarda bulabilirsiniz. Yağ dengesi ve lezzet bakımından çipura ve karagöze yakındır. Küçük boyları tavada pişirilmeye daha uygundur. Boyu büyüdükçe yağlandığı için ızgara ve fırında pişirilmesi tercih edilir.

3.Hamsi 

Karadeniz ve Marmara’da en sık görülen balık türüdür. Hamsi’de Omega-3 yağı oldukça vardır. Ekim sonundan itibaren avlanma yasağının kalkmasıyla ülkemizde balık avına çıkılmaktadır.

4.Uskumru

Kolyozla sıkça karıştırılır.  Omega-3 oranı yüksek olduğu için hamile ve çocuklara tavsiye edilir. Pulsuz, lezzetli bir balıktır. Izgarada, tavada ve fırında pişirilmeye uygundur.  Ülkemizde hem yerli hem de Norveç’ten ithal bulmak mümkündür.

5.Torik

Palamut balığı iki yaşına gelince torik adını alır. Sırtı mavi, karnı gümüş tonlarında eti lezzetli bir balıktır. Tombul bir görüntüsü vardır. İki adet sırt yüzgeci bulunur.  Akdeniz balığıdır ancak bazı dönemlerde Karadeniz ve Marmara’ da da avlanır.

 

6.Barbun

Pembe-kırmızı renktedir. Kolayca dökülen pulları ve çenesinin altında iki uzun bıyığı vardır. Ege ve Akdeniz’de bol miktarda bulunur. Oldukça lezzetlidir. Izgara, tava ve kağıt kebabı şeklinde pişirilir.

7.Levrek

Atlantik okyanusu, Marmara, Karadeniz ve Akdeniz sahillerinde bulunur.  Küçük ve siyah benekleri bulunur. En pahalı ve lezzetli balıklardan olan levrek için “Balıkların Şahı” olarak da adlandırılır.  Yazın da tüketilir.  Yağsız ve eti oldukça lezzetli bir balıktır.

 

Fırında Uskumru Tarifi

  • 8 adet uskumru (yerli uskumru veya kolyoz)
  • 2 adet limon, dilimlenmiş
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tutam maydanoz, kabaca doğranmış
  • Tuz, karabiber

Hazırlanışı :

Balıkları güzelce yıkadıktan sonra kağıt havlu yardımı ile kurulayın (balıklar iriyse iyi pişmeleri için yanlarına birer çizik atın). Balıkların içine ve dışına tuz-karabiber serperek elinizle yedirin. Zeytinyağıyla ovun. Fırın kabına yağlı kağıt serin, üzerine balıkları yerleştirip maydanoz ve limon dilimleriyle süsleyin.

Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25 dakika kadar pişirin.

Yerli uskumru kullanıyorsanız yarım çay bardağından biraz daha az zeytinyağı kullanabilirsiniz. Norveç uskumrusu kullanıyorsanız toplamda 2 yemek kaşığı zeytinyağı yeterlidir. Pişirme süresi balıkların büyüklüğüne ve fırınınızın tipine bağlı olarak değişir. Fazla pişirip balıkları kurutmamaya dikkat edin.

Kış Aylarında “Neden” Balık Yemeliyiz ?

Balık Yemenin Faydaları!

Rüyada Balık Görmek Ne Anlama Gelir?

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu