Ordan BurdanSağlık

Bu Belirtiler Varsa Kum Döküyor Olabilirsiniz!

Böbrek taşları düşürülürken üreterde (idrar yolu) yaptıkları tıkanıklık sebebiyle şiddetli ağrı oluşturur.

Ağrı, böbrek taşında en sık rastlanan belirtidir. Böbrek ağrısının şiddeti, belli belirsiz bir sızlamadan son derece şiddetli, kıvrandırıcı ve hastaneye yatmayı gerektirecek yoğunluğa kadar değişik düzeylerde olabilir. Ağrı atakları taşın üreter (idrar yolu) içerisindeki hareketi ve buna bağlı spazmlara bağlı olarak değişir. Şiddetli ağrı atakları genellikle 20-60 dakika arasında sürebilmektedir.

Böbrek ağrısı, taşın yerine ve hareketine göre değişebilir. Böbrekte veya üst üreterde ki (idrar yolu) taş, kaburga ile kalça arasında yan (böğür) ağrısına neden olur. Alt üreterde (idrar yolu) ve mesaneye yakın taşlar karın alt kısmında ağrıya yol açabilir.

Ağrı ve sancılar, böbrek kumu dökme belirtileri arasında ilk görülenidir. Zamanla bıçak saplanır gibi şiddetli ağrılar hissedilebilir. Fakat bazı kişilerde böbrek kumu yüzünden oluşan kanamalardan teşhis koyulabilmektedir.

Öncelikle Böbrek Taşı Nedir?

Memorial Hastahanesinin verdiği bilgilere göre;

Omurganın her iki tarafında fasulyeye benzer şekli olan böbrekler atık ürünleri kandan uzaklaştırmakla görevlidir. Temizlenen kan daha sonra vücuda geri aktarılırken atık ürünler idrar yoluyla vücuttan atılır.

Kanın temizlenmesi esnasında mineral ve tuzlardan oluşan sert tortular böbrek taşlarını oluşturmaktadır. Renal lithiasis veya nefrolitiyazis denilen böbrek taşları tek böbrekte oluşabileceği gibi her iki böbrekte de görülebilmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşları genellikle üreter yani idrar yoluna girdikleri dönemde belirti vermektedir. Böbrek taşları düşürülürken üreterde yaptıkları tıkanıklık sebebiyle şiddetli ağrı oluşturur. Ancak bazı küçük böbrek taşları hiçbir belirtiye neden olmadan idrar yoluyla atılabilmektedir.

  • Böbrek taşı belirtisinin başında şiddetli ağrı gelmektedir. Ağrı böbrek bölgesinde, sırtta, kaburgaların altında, alt karın bölgesinde ve kasıklarda görülebilmektedir. İdrar yaparken ağrı ve sık idrar hissi yaşanabilir. Ağrı dalgalar halinde ve yoğunluğu değişen şekilde hissedilebilir.
  • İdrar renginde ve kokusunda değişiklikler olabilir.
  • Mide bulantısı ve kusma olabilir.
  • Sürekli idrara çıkma hissi olabilir veya normalden daha fazla idrara çıkılabilir. İdrara çıkma sayısında artış olmasına rağmen idrar miktarında azalma görülebilir.
  • İdrar sırasında yanma hissi .
  • Böbrek taşı enfeksiyona neden olduysa idrar rengi bulanıklaşır ve koyulaşır. Ateş ve üşüme-titreme görülebilir.

Böbrek taşı idrar yollarını tıkayarak idrarın vücuttan atılmasında sıkıntılara yol açabilir. Böbrek taşının idrar yolunu tıkadığı kişilerde ilerleyen dönemde böbrek fonksiyonunu kaybeder ve çift taraflı ise böbrek yetmezliği gelişebilmektedir.

Böbrek Taşı Belirtileri Nelerdir? Böbrek Taşının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kenan İmirzalıoğlu’nun Yeni Dizisi “Alef” 2020’de BluTv’de

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu