Dizi / FilmOrdan BurdanYaşam

Osman Gazi’nin Rüyası

Osman Gazi'nin Şeyh Edebali'nin kızını rüyasında görüşü ve yorumu..

Osman Gazi rüyasında Şeyh Edebalı’nın göğsünden çıkan bir ayın kendi göğsüne girdiğini görür. Bu rüya Osmanlı’nın kurulup bir cihan devleti olacağının habercisidir. İşte Osman Gazi’nin o rüyası..

Osman Gazi’nin Rüyası

şeyh Edebalı’yı ziyaret eden Osman Gazi kızı Bala Hatun’u bahçede görür ve beğenir. Osman GAzi Şeyh Edebalı’dan kızı ister. Fakat Edebalı kızını vermeye yanaşmaz. Kıznın aşiret reisinin eşliğine layık olmayacağını düşünür. Ardan üç yıl geçer. Osman Gazi İnegöl kalesini basmak için yola çıkar. Düşmanların çok büyük bir pusu kuırduklarını bilmesine rağmen yoluna devam eder. Büyük bir çarpışma sonrasında kardeşinin oğlu Bay-Hoca şehit düşer. Bu ölümden sonra geri dönen Osman Gazi üzüntü içinde uyuyakalır.

Osman Gazi o gün bir rüya görür. Rüyasında Şeyh Edebalı’nın evine misafir olmuş ve Şeyh’in göğsünden doğan bir ay onun göğsüne girmiştir. Göbeğinden çıkan bir ağaç ise hızlıca dallanıp budaklanıp büyür. Bu ulu ağaç Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarının semalarını kaplar. Toros, Kafkas, Balkan Dağları bu ağacın büyüklüğünün gölgesinde kalırlar. Nil ve Tuna nehirleri bu ağacın altından akarlar. Minareler, kubbeler, kasabalar ve bunların üzerinde bulunana hilaller parlar. Bu ulu ağaçtan bir de kılıç şeklinde bir mücevher İstanbul’a doğru uzanıp orayı işaret eder. Rüyasından uyanana Osman Gazi hemen Şeyh Edebalı’nın yanına gider ve rüyasını anlatır. Edebalı Osman Gazi’nin rüyasını “Ey Osman müjdeler olsun ki, Allah, sana ve soyuna saltanat verdi. Dünya oğullarının himayesi altında ola. Kızımda sana helal oldu.” şeklinde yorumlamıştır.

Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye Nasihati

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu