Ordan BurdanSağlık

Kudret Narının Faydaları Nelerdir?

Kudret narı Hindistan kökenli ve daha sonra 14. yüzyılda Çin'de yaygınlaşan bir meyvedir. Doğu Asya, Güney Asya ve Güneydoğu Asya mutfağında sıkça kullanılmaktadır.

Kudret narı, otsu, dikenli bir asmadır. 5 m’ye kadar uzar. Üç ila yedi derin ayrık lobtan oluşan meyveleri, 4-12 cm arasında değişen boyutlarda yaprakları bulunmaktadır. Her bitki ayrı sarı erkek ve dişi çiçekler taşır. Kuzey Yarımküre‘de çiçeklenme, Haziran-Temmuz aylarında ve Eylül ayından Kasım ayına kadar meyvelenme gerçekleşir.

Kudret narı, en eski şifalı bitkilerden biridir; sebze olarak yenilmesi dışında, terapötik özellikleri nedeniyle hastalıklara karşı yaygın olarak kullanılmaktadır. Kudret narı çıplak, açık yeşil renkli yabani bir salatalık gibi görünen ve çok acı tadı olan bir bitkidir. Çoğunlukla tropikal bölgelerinde yetişen kudret narında başta A Vitamini olmak üzere, B1, B2, ve C vitaminleri yanında Demir, Kalsiyum, Fosfor, Bakır ve Potasyum bulunur.

Kudret Narının Faydaları Nelerdir?

Gırtlak ve meme kanseri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltırken bu hastalıktan muzdarip olanların da iyileşmesine yardımcı oluyor.
• İçinde bolca bulunan lutein ve likopenin antioksidan özellikleri sayesinde vücutta oluşmuş tümörlerin büyümesini engelliyor.
• Mide rahatsızlıklarına iyi geliyor ve mideyi rahatlatıyor.
• Bağırsak tembelliği gibi sorunların giderilmesinde önemli bir rol oynuyor.
• Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarını iyileştirmede yardımcı oluyor.
• Aynı zamanda vücutta oluşmaya başlayan yara, yanık ve iltihapların tedavisinde destek oluyor.
• Hücre sağlığımızı korumaya ve bazı hücrelerimizin yenilenmesine yardım ediyor.
• Yaralar konusundaki iddiasını rahim içinde oluşmaya başlayan yaralarda da gösteriyor ve iyileşme sürecine katkı sağlıyor.
• Kan şekerini dengede tutarak şeker hastalığı yaşayanlara destek oluyor.
• İçeriğinde yer alan çokça E vitamini ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.
• Karaciğerin düzenli çalışmasını sağlıyor.
• Romatizma ve varis ağrılarını büyük ölçüde dindiriyor.
• Gırtlak kanserinde olduğu gibi tiroid hastalıkları ve guatr sorunlarında da yardımcı oluyor.

Yanık Ve Mide Tedavisinde Kudret Narı Mucizesi

Kudret Narı Kullanımı

Meyvenin belirgin pütürlü dış yüzeyi ve uzun bir şekli vardır. Geniş, yassı tohumlar ve öz ile dolu bir orta tohum boşluğunu çevreleyen nispeten ince bir et tabakası ile enine kesildiğinde içi boştur. Meyve genellikle yeşil olarak yenir ya da sarıya dönmeye başladığında da tercih edilebilir. Bu aşamada, meyvenin eti, sert, sulu, salatalık veya yeşil dolmalık biber benzeri bir yapıda, fakat acıdır. Etli kısım yenilebilir. Kudret narı hazırlanışı konusunda iyi bir lezzet sağlanması için önemli olan nokta, tohumlardır. Olgunlaşmamış meyvelerde tohumlar ve özler beyaz görünür ve genellikle acı olurlar, bu yüzden pişirmeden önce çıkarılabilir.

Bazı kaynaklar, etli kısmın yaşla birlikte daha sert ve daha acı hale geldiğini iddia eder, fakat diğer kaynaklar, en azından yaygın Çin kökenli çeşitleri için acının yaşla birlikte azaldığını iddia eder. Çin kökenli çeşitlerinin, muhtemelen en iyi hasatı hafif yeşil bir renk tonuna ulaştığında ya da hemen önce yapıldığında mümnkün olur.

Bal Kabağının Faydaları Nelerdir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu