Dizi / FilmYaşam

Satranc-ı Urefa’nın Son Basamağı Visal-i Hak Nedir?

Satranc-ı Urefa'nın son durağı olan Visal-i Hak nedir? Vuslat dizisinde Aziz'in çıktığı bu yolda Visal-i Hak'a ulaşabilecek mi?

Vuslat dizisi fragmanlarında gördüğümüz ve dizide sıkça geçen Visal-i Hak nedir? Kelime anlamı olarak Visal; Kavuşma (Sevgiliye kavuşma) anlamına gelmektedir. Visal (Vasıl. dan) Vâsıl olma. Sevdiğine ulaşma. Kavuşma. Ayrılıktan kurtulma anlamlarına gelir. Vuslat dizisinde de her bölüm gördüğümüz Satranc-ı Urefa‘nın son basamağı olan Visal-i Hak ne anlama gelmektedir?

Satrancı Urefa, Vuslat dizisinde geçmekle birlikte Büyük Tasavvuf Alimi Muhyiddin İbn-i Arabi tarafından tasavvuf yolunu öğrencilerine öğretmek üzere geliştirilmiş bir tür satranç oyunudur. Halk arasında Osmanlı Satrancı yada ‘Yılanlı Dama’ olarak da bilinen Satranc-ı Urefa oldukça bilgili kişilerin oynayacağı sıradışı bir satrançtır. ‘Urefa’ arifler demektir. Arif ise bilen demektir. Satranc-ı Urefa Bilenlerin Satrancı demektir..

Visal-i Hak Nedir?

Satranc-ı Urefa Oyunu zar atarak oynanıyor. Oyuna altı atarak başlanabiliyor. Burada altı sayısı tüm kötülüklerin ve kötü huyların terki anlamını taşıyor ve ilk altı basamaktaki kötü huyların terki ile seyr başlamış oluyor. Bazen ulaşılan basamaktan geri düşülüyor bazen ise ulaşılan basamak sayesinde ileri sıçramalar yapılabiliyor. Oyun 101 basamaktan oluşuyor.

Visal kelimesi vasıl olmak yani kavuşmak anlamına gelmektedir. Visal-i Hak ise Hakk’a kavuşmayı simgeler. Visal-i Hak basamağı oyunun son basamağıdır. Tüm basamakları başarı ile tamamlayan tasavvuf aşığı, Visal-i Hak’a ulaşır. Zillet ise oyunun ilk basamağıdır ve hor görmek, aşağılamak anlamına gelmektedir…

“Satranc-ı Urefa” Vuslat Dizisinde ki Oyun Nedir?

Vuslat Yeni Sezonda Neler Olacak?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu