Ordan BurdanSağlık

Karaciğer Yağlanmasını Önlemenin 5 Yolu

Sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik başta olmak üzere obezite, diyabet, alkol kullanımı, tiroid bezinin az çalışması gibi nedenlerle karaciğer yağlanması sorunu giderek yaygınlaşıyor.

Karaciğerde biriken aşırı yağ, karaciğer sirozundan kalbe birçok ciddi hastalığa zemin hazırlar. Oysa karaciğer yağlanmasını yaşam tarzımızda yapacağımız bazı değişiklikler ve yaptıracağımız düzenli takipler ile önlemek mümkün. Acıbadem Hayatın paylaştığı bilgilerle Karaciğer yağlanmasını önlemenin 5 yolu.

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması, karaciğer hücrelerinde normalin üzerinde yağ birikmesi sebebiyle ortaya çıkan bir karaciğer hastalığıdır. Oluşan bu yağlanmanın derecesi arttıkça karaciğerde iltihaplanmalar oluşmaya başlar ve organ fonksiyonlarında azalma meydana gelir. Bu durum karaciğer hücrelerinde harabiyete (nekroz) neden olabilir, karaciğer kanseri ve siroza kadar varabilen ciddi karaciğer hastalıklarına zemin hazırlayabilir. Hepatosteatoz olarak da adlandırılan bu hastalık sinsice ilerler ve belirli bir düzeye ulaşana kadar genellikle belirti vermez.

Erken evre karaciğer yağlanmaları genellikle farklı bir nedene yönelik olarak yapılan ultrasonografik incelemeler esnasında tesadüfen tespit edilir. Fakat ilerledikçe hastalık hem kendisi, hem de yol açtığı farklı hastalık türleri nedeniyle belirtiler vermeye başlar. Karaciğer sağlığı üzerinde çok ciddi bir tehdit oluşturan bu hastalık teşhis edildiği andan itibaren tedavi edilmeye başlanmalı ve bu tanıyı alan hastalar düzenli olarak kontrolden geçirilmelidir.

Karaciğer Yağlanmasını Önlemenin 5 Yolu

1. Beslenme Önemli!

Düzenli beslenme ve fast-food tarzı yiyeceklerden uzak durmak karaciğer yağlanması oranını belirgin bir şekilde azaltır. Günlük taze sebze-meyve, beyaz et ve lifli gıdaların tüketimi de son derece önemli. Özellikle karaciğerden toksik maddelerin atılımına yardımcı olduğu için mevsiminde enginar tüketmek oldukça faydalı. Soğan, lahana ve brokoli de karaciğere destek sağlar.

2. Alkolden Kaçının!

Alkol, karaciğere en çok zarar veren etmenlerden biri. Alkol sonucu vücutta biriken toksinler, karaciğer yağlanmasının ortaya çıkışına neden olduğu gibi bu zeminde ortaya çıkacak karaciğer sirozu gelişimini hızlandırır. Ölümcül sonuçlar doğurabilecek hastalıklara neden olabilir. Bu nedenle alkolden kaçınmak ya da en az seviyeye indirmek gerekir.

3. Düzenli Egzersiz

Gün aşırı en az 30 dakika süreyle yapılan spor ve egzersiz kan dolaşımını artırarak insülin direncini ve karın bölgesinde biriken yağ kütlesini azaltır. Böylece karaciğerde biriken yağ miktarı geriler. Bu nedenle siz siz olun, günlük yaşam alışkanlıklarına mutlaka düzenli tempolu yürüyüşü ekleyin.

4. Mutlaka Doktora Gidin!

Diyabet, hipotiroidi ve kolesterol yüksekliği olan hastaların 6 aylık aralıklar ile düzenli bir şekilde doktor kontrolünden geçmeleri önemli. Bu hastalıkların tedavi edilmesi karaciğer yağlanmasını ve bu hastalığın hızlı ilerleme oranını azaltır.

5. Günde Bir Fincan Kahve

Kafeinin karaciğer yağlanmasına iyi geldiği dünyanın saygın karaciğer hastalıkları dergilerinde bilimsel çalışmalar ile kanıtlandı. Her gün bir fincan kahve içenlerde, içmeyenlere oranla daha az yağlı karaciğer hastalığı görülür.

Karaciğer Yağlanması Çeşitleri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması, temel olarak 3 farklı duruma bağlı olarak oluşur. Bunlar gebeliğe bağlı olarak gelişen akut karaciğer yağlanması, alkol kullanımına bağlı olarak oluşan yağlanma ve alkol ya da gebeliğe bağlı olmayan basit karaciğer yağlanmasıdır. Temel olarak bu 3 grup altında incelenen hepatosteatozda hastalığın ilerlemişlik düzeyine ve türüne göre belirlenen evreler mevcuttur. Karaciğer yağlanmasının evreleri şunlardır:

  • Evre-1: Basit karaciğer yağlanması olarak adlandırılan hastalığın en hafif evresidir. Bu evredeki yağlanma karaciğerde harabiyet oluşumuna yol açmaz.
  • Evre-2: Non-alkolik (alkole bağlı olmayan) steatohepatit olarak da adlandırılan bu evrede karaciğerdeki yağlanmaya bağlı olarak inflamasyonlar ortaya çıkar.
  • Evre-3: Fibrozis evresi olan üçüncü evrede karaciğer dokuları sertleşerek bağ dokusuna dönüşmeye başlar. Bu durum karaciğer harabiyetini gösterir.
  • Evre-4: Karaciğer yağlanmasının en ileri evresi olan bu evrede karaciğer sirozu hastalığının gelişimi söz konusudur.

Emzirirken Hamile Kalmak Sütü Bozar Mı?

Video Seyreden Çocuklar “Otizm” Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu