Ordan BurdanSağlık

Emzirirken Hamile Kalmak Sütü Bozar Mı?

Hamileyken emzirmeye devam etmen bebeğine bir zarar verir mi? Sütünde herhangi bir değişiklik olur mu?

Hamileyken emzirmeye devam etmen bebeğine bir zarar verir mi? Sütünde herhangi bir değişiklik olur mu?

Emzirirken Hamile Kalmanın Belirtileri Nelerdir?

Adet döneminde gecikme

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri, adet döneminde gecikme olması. Ancak emzirirken adet görmeyen kadınlar olduğu için bu durum, pek güvenilir bir kaynak değil.

Halsizlik

Genel hamilelik belirtileri arasında olan halsizlik, emziren kadınlarda da yorgunluk ve güçsüzlük olarak kendini gösterebiliyor. Emzirmek zaten strese sokan bir durum olduğu için hamilelik de kendisine eşlik ettiğinde hormonlarda görülen artış halsizliği tetikleyebilir.

Göğüslerde hassaslık

Göğüslerde meydana gelen ciddi hassasiyet, hamilelik belirtilerinden bir diğeri.

Emzirmek Hamile Kalmayı Engeller Mi?

Emzirirken hamile kalmak, yeni doğum yapanlar için bile ihtimal dahilinde. Halk arasında “sütün koruması” diye bir tabir olsa da emzirirken hamile kalma olasılığını tamamen göz ardı etmemelisin.

Regl dönemin yavaş yavaş düzene girdiğinde, ovulasyon döneminin yeniden başlamış olması muhtemel. Ancak regl dönemin kısa süreli veya düzensizse, yumurtlama dönemin henüz başlamamış demektir.

Emzirirken Hamile Kalmak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Uluslararası emzirme kuruluşu La Leche League, hamileyken emzirmenin tamamen güvenli ve sağlıklı olduğunu belirtiyor. Eğer hamileliğinle ilgili herhangi bir sağlık problemin yoksa bebeğini güvenle emzirmeye devam edebilirsin.

Emzirirken Hamile Kalmak Sütü Bozar Mı?

Op. Dr. Aslı Alay, gebelikle beraber sütün içindeki protein miktarının arttığını ve şeker oranının düştüğünü söylüyor. Bu da sütün tadının değişmesine sebep oluyor. Tadında değişiklik olan süte karşı bebeğin nasıl bir tepki vereceği bilinmez ama hamilelik, sütün yapısında herhangi bir değişikliğe sebep olmuyor.

Emzirirken Hamile Kalmak Sütü Azaltır mı?

Gebeliğin 2. ve 3. ayına girildiğinde süt salgılarında azalma olması gayet normal. Uzmanlar anne-bebek sağlığı için bu dönemin doktor gözetiminde geçirilmesini tavsiye ediyorlar. Bazı kadınların süt oranında azalma olabiliyor, ancak emzirirken hamile kalmanın sütü azalttığını %100 ispatlayan bir araştırma yok.

Hamileyken Emzirmek Doğru Mu?

Hamileyken emzirmenin bebek sağlığı açısından tehlikeli bir durum oluşturmadığını söyledik. Ancak yine de emzirirken hamile kalman durumunda bebeğini emzirmeye devam edip edemeyeceğinin kararını doktorunla birlikte vermelisin. Hamilelik sırasında hormonlarda değişiklik olduğu için gebeliğin doktor kontrolünde olması önemli.

Bazen ikinci bebeğinin de doğumundan sonra miniklerini birlikte emzirmeye devam edebilirsin. İkili emzirme ya da tandem emzirme olarak bilinen bu durum da çokça yaşanan bir şey.

Hamileyken Emzirmek Zehirler Mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Alper Mumcu, halk arasında yaygın olan, hamile kadının sütünün kalitesinin düştüğü ve bebek için zehirli olabileceği yönündeki inanışın tamamen yanlış olduğunu söylüyor.

Hamileyken Bebek Emzirmenin Zararları Nelerdir?

Uzmanlar bebeklere 2 yaşına gelene kadar anne sütü verilmesini savunuyorlar. Tekrar hamile kalındığı için emzirmenin sonlandırılması, büyük çocuğun gelişimini olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Yrd. Doç. Dr. Erhan Karaalp, hamileyken emzirmenin bebeğe herhangi bir zararı olmasa da annenin, beslenme ihtiyaçlarına dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Yetersiz beslenme, hem anne hem de bebeklere büyük zarar veriyor. Annenin besin değeri yüksek, sağlıklı gıdalarla beslenmesi, kalori alımını belirli ölçülerde artırması, bol su tüketmesi ve bazı durumlarda çinko ve demir takviyeleri kullanması tavsiye ediliyor.

Hamileyken Emziren Annelerin Dikkat Etmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Emzirme sürecinde hamile kalan annelerin özellikle beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor. Sağlıklı bir kilo alımı için besleyiciliği yüksek ve sağlıklı besinler tüketmelisin.
  • Yeterince su tükettiğinden emin ol, anne ve bebek sağlığı için büyük önem taşıyor.
  • Gebelik sürecinde emzirmek, anneyi normal hamilelik sürecinden daha yorgun düşürebildiği için sık sık dinlenmeye özen göster. Kendini zorlayacak aktivitelerden uzak dur.
  • Eğer zor bir hamilelik geçiriyorsan, emzirmek için doktorundan onay al ve her aşamada onunla iş birliği içinde ol. Gerekli özeni gösterdiğin takdirde sağlıklı bir gebelik geçirmen için hiçbir engel yok.

Emziren Annelerin Acılarını Hafifletecek Tavsiyeler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu