Kişisel BakımOrdan Burdan

Siyah Noktalara Veda Edin! Siyah Nokta Temizleme

Siyah noktalarınızı temizlemek için yapacağınız bakım işlemleri cildinizin de nefes almasını sağlayacaktır. Bu nedenle yapacağınız bakım işlemleri hem güzel görünümlü bir cilde kavuşmanızı sağlayacak hem de sağlıklı bir tene ulaşmanızı kolaylaştıracaktır.

Görüntüsü ile rahatsızlık veren siyah noktaların ne olduğunu ve neden kaynaklandığını anlamak onların temizlenmesini ve bir daha oluşmasını engellemesi açısından önemlidir. Siyah noktalar ve sivilceler bazen ciltte birlikte gözükebileceği gibi bazen sadece siyah noktalar da gözlenebilir.

Siyah Nokta Nedir?

Hem erkek hem de kadın cildinde gözüken siyah noktalar aslında bir çeşit akne türüdür. Yüzde en sık gözlendiği yer, burundur. Siyah noktalar sadece yüzde değil, aynı zamanda sırtta, göğüste, ensede, kollarda ve omuzlarda da görülebilir.

Siyah Noktalar Neden Oluşur?

Siyah nokta, cildinizdeki foliküllerde tıkanma meydana geldiğinde oluşur. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ cildinizi yumuşak tutmaya yardımcı olur. Ölü cilt hücreleri ve yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve komedon olarak adlandırılır. Bu folikül açıklığı üstündeki cilt kapalı kalırsa, beyaz nokta olarak adlandırılır; cilt açıldığında ise havaya maruz kalır ve siyah nokta oluşur. Bazı faktörler, akne ve siyah nokta geliştirme riskini artırabilir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Çok fazla vücut yağı üretmek
  • Propionibacterium acnes bakterisinin cilt üzerinde birikmesi
  • Ölü cilt hücreleri düzenli aralıklarla dökülmediğinde kıl köklerinin tahrişi
  • Gençlik döneminde, adet sırasında veya doğum kontrol hapı alırken yağ üretiminde artışa neden olan hormonal değişikliklere maruz kalmak
  • Kortikosteroidler, lityum veya androjenler gibi bazı ilaçların alınması

Bazı kaynaklar, yediğiniz veya içtiğiniz şeylerin siyah nokta oluşumunu tetikleyebileceğini belirtir. Karbonhidratlar gibi kan şekeri seviyesini artıran besinler, süt ve süt ürünleri sivilceyi tetiklemede rol oynayabilir. Ancak araştırmacılar beslenmeyle güçlü bir bağlantı olduğunu henüz kanıtlamış değiller.

Siyah Noktalar Nasıl Temizlenir?

Kusursuz ve pürüzsüz bir cilt özgüvenini yükseltir, bu sayede çoğu zaman makyaja bile gerek duymadan doğal bir şekilde gezmene olanak verir. Kusursuz ve pürüzsüz bir cildin anahtarı ise siyah noktalardan kurtulmakta gizlidir! Şimdi siyah nokta temizleme adımlarını tek tek ele alacağız ki; tek bir siyah nokta bile cildimizde kalmasın.

  1. Siyah noktalardan kurtulmanın ilk adımı cildi derinlemesine temizlemek ve nemlendirmektir. Siyah noktalar temizlenmediğinde akne oluşumuna da sebep olabilmektedir. Bu yüzden cilt temizliğini doğru ürünlerle yapmak bu noktada büyük önem taşımaktadır. Burada yüz maskeleri bize yardımcı olacak en iyi bakım ürünleri arasındadır.

  2. Çok yoğun makyaj yapmak ve bu makyaj kalıntılarını yeterince iyi temizlememek gözeneklerin tıkanmasına sebep olacak bu da siyah nokta oluşumunu hızlandıracaktır. Bu yüzden makyaj sonrası cilt temizliğine ekstra özen gösterilmelidir.

  3. Yaz aylarında güneşle yoğun temas siyah nokta oluşumunun bir başka nedenidir. Güneş koruyucular ile cildi desteklemek güneş kaynaklı siyah nokta probleminden bizi kurtaracaktır.

  4. Maske ve peeling bakımlarını düzenli aralıklarla yapmak siyah noktalar ile savaşırken neredeyse en önemli adımlardan biridir. Doğal çözümler sunan siyah nokta maskeleri ile gözeneklerini sıkılaştırabilir, siyah noktalarından kolayca kurtulabilirsin.

  5. Siyah nokta sıkma asla önerilmeyen ve uygulanmaması gereken adımlardan biridir. Bu onların daha da kötüleşmesine sebep olacağından cildi 2 haftada 1 buhara tutmak cildinizi yumuşatacak ciltteki yağı ve kiri dışarı atacaktır.

Siyah Noktalar İçin Maske

Siyah noktalardan kurtulma evde yapabileceğiniz basit birkaç maske ile mümkündür. Burada en önemli kural, bu maddelerden birine alerjiniz olup olmadığını çok ufak bir alan üzerinde önceden denemeniz gerektiğidir. Evde bulunan malzemelerle yapılacak olan maskelerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Bal Maskesi: Bir miktar balı bir kaba koyup sıcak su içerisine oturtun. Ilınan fakat fazla ısınmayan balı, siyah noktaların üzerine sürün. Daha iyi sonuçlar almak için gece bu şekilde yatabilirsiniz. Bal doğal bir antiseptik olduğu için noktaların içerisindeki bakterilerden kurtulmanızı sağlayacaktır.
  • Limon Maskesi: Limon suyu, ölü cildi gidermek için kullanılan alfa-hidroksi asit (AHA) sitrik asit içerir ve tıkanmış gözenekleri açmak için idealdir. Limon suyu aynı zamanda cilt sağlığını iyileştirmek için kolajen üretimini uyaran bir antioksidan olan C vitamini bakımından da zengindir. Yarım limonu cam veya seramik kaseye sıkın. Pamuk parçasını limon suyuna batırın ve siyah noktalara uygulayın. Soğuk suyla durulamadan önce en az 10 dakika kurumasını bekleyin veya bir gecelik işlem olarak açık bırakın ve sabah yüzünüzü durulayın. Limon suyu tedavisi günde bir kez kullanılmalıdır.
  • Bal Ve Limon Maskesi: Bal ile limon maskesini birlikte uygulayabilir ve daha etkin sonuç alabilirsiniz. Bunun için 1 tatlı kaşık balı yarım limon suyuna ekleyip siyah noktalara uygulayabilirsiniz.
  • Karbonat Maskesi: 1 yemek kaşığı karbonatı az suyla macun kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve sorunlu bölgeye uygulayıp 10 dakika kadar bekleyin. Ardından yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Bu maskeyi haftada bir ya da iki kere yapabilirsiniz.
  • Yulaf Ve Yoğurt Maskesi: 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ya da una, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyerek karıştırın. Daha sonra, parmaklarınız ya da bir pamuk yardımıyla karışımı yayıp 20-25 dakika yüzünüzde beklettikten sonra durulayabilirsiniz.

İstenmeyen Tüylerden “Ponza Taşı” İle Kurtulun!

Kingdom (Tarihi Zombi Dizisi) İzle

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu