Ordan BurdanSağlık

Patlıcan Saplarını Çöpe Atmayın! Patlıcan Saplarının Faydaları

Yaz kış her dönem mutfağımızda bulabileceğimiz patlıcanın sapını genellikle atarız. Ancak patlıcanın sapının bir çok faydası vardır.

Çeşit çeşit yemekleri yapılan patlıcan gövdesinin faydaları kadar, sapının da insan sağlığına önemli etkileri olduğunu biliyor muydunuz? Seveni olduğu kadar sevmeyeni de bir hayli olan patlıcanın faydaları saymakla bitmiyor. Yaz kış her dönem mutfağımızda bulabileceğimiz patlıcanın sapını genellikle atarız. Ancak patlıcanın sapının öyle çok faydası var ki…Başta hemoroit olmak üzere pek çok hastalığa iyi gelen patlıcan sapı nasıl tüketilir? Patlıcan sapının faydaları nelerdir?

Patlıcan Saplarının Faydaları

  • Patlıcan sapı içerdiği B2 ve A vitaminleri göz sağlığında oldukça etkilidir. Yüksek miktarda bu vitaminlerden barındıran patlıcan sapı 5 gün boyunca düzenli tüketildiğinde göz sinirlerinde deforme olmuş hücrelerin kısa sürede yenilenmesini destekler. Bunun yanı sıra çevresel faktörlerden dolayı zayıflayan korneanın da kuvvetlendirerek görme kaybını ortadan kaldırır.
  • Güçlü bir lif kaynağı olan patlıcan sapı sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlar. Ayrıca içeriğinde yağ oranı az olduğundan patlıcan sapı kaynatılıp tüketildiğinde zayıflamaya yardımcı olur. Duyurucu etki veren patlıcan suyu kahvaltıdan önce tüketildiğinde kabızlık gibi yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıkları önler. Ayrıca bağırsaklardaki zararlı bakterileri vücuttan atar. Tüm sindirimi yenilemede etkili olan patlıcan mide asidini dengelemede etkili olan besinlerden biridir. Bu özelliği sayesinde ülser, reflü ve gastrit gibi rahatsızlıkların yaşanmasını önler.
  • Ayrıca ıspanaktan sonra demir bakımından en zengin olan besin patlıcanın sapıdır. Demir maddesi vücuttan azaldığında kansızlık gibi rahatsızlıklara neden olur. Bu da yorgunluk, stres ve depresyon gibi ruhsal rahatsızlıkları önlemenin yanı sıra kemiklerin genişlemesini sağlar. Patlıcan sapının suyunu uzmanlar, özellikle ergenlik, regl ve hamilelik dönemlerinde tüketilmesini öneriyor.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğundan vücuttaki tüm toksinleri idrar yolu ile atar. Özellikle karaciğerde biriken yağlı toksinlerin birikmesini önler. Bunun yanı sıra cilt hücrelerinin de yenilenmesinde etkili olan patlıcan, cildin daha parlak ve genç görünümlü olmasını destekler.
  • Patlıcan sapı ayrıca insülin seviyesini de dengeleyerek kan şekerinin yükselmesini engelleyerek şeker hastalığının yaşanma riskini azaltır.
Patlıcan Saplarını Çöpe Atmayın! Patlıcan Saplarının Faydaları
Patlıcan Sapı

Patlıcan Sapı Nasıl Tüketilir?

Malzemeler:

  • 4 adet patlıcan sapı
  • 4 su bardağı su

Hazırlanışı:

  • 4 adet patlıcan sapı ve 4 su bardağı su bir tencerede iyice kaynatın.
  • İyice kaynayan bu suyun kapağını açmadan ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Daha sonra soğuyan suyu süzgeçten geçirip suyu bir kaba koyup kaldırın.
  • Kürü sabah ve akşam aç karnına bir bardak için.
  • Elde ettiğiniz suyu buzdolabında saklayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu