Ordan BurdanYaşam

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkartılır?

Çamaşır suyu lekeleri hemen hemen herkesin başına gelen, kıyafetlerde en son görmek istediğimiz lekelerden biridir. En sevdiğimiz gömleğin ya da pantolonun üzerinde, sevimsiz ve renksiz bir işaret olarak kalır.

Çamaşır suyunun çok kuvvetli bir temizlik ürünü olduğunu ve bakteri ve mikroplarla mücadelede önemli olduğunu siz de biliyorsunuzdur. Ancak, kullanırken ne kadar dikkat de etsek de bazen çamaşır suyu lekelerinden kaçamayız. Birçoğumuz, çamaşır suyu lekesini çıkarmanın imkansız olduğunu düşündüğünden bu konuda çok da fazla araştırma yapmaya gerek duymayabilir. Halbuki durum böyle değildir! Sizin için hazırladığımız bu rehberimizi okumaya devam ederek çamaşır suyu lekesi nasıl geçer öğrenebilirsiniz!

Çamaşır Suyu Lekesi Nasıl Çıkartılır?

Bana “çamaşır suyu lekesi” nasıl çıkar diye soranlara teknik olarak lekenin çıkarılamadığını ama kumaşın renginin geri kazanılacağını söyleyebilirim.

Çamaşır suyunu evimizde ki mikropları ve bakterileri öldürdüğüne inandığımız için fazlasıyla kullanıyoruz. Fakat bazen talihsiz kazalara neden olarak kıyafetlerimizde, halımızda ya da başka herhangi bir kumaşta beyaz ve sarı lekelere maruz kalıyoruz.

Çamaşır Suyu Lekelerini Çamaşırdan Çıkarmam Mümkün Mü?

Bu lekeleri çıkarmanın herhangi bir yolu yoktur. Kuru temizleme çamaşır suyu lekesini çıkarmaz. Ya da başka herhangi bir kimyasal, çünkü çamaşır suyu lekesi bir leke değil kumaştan boyayı söken bir kimyasal olarak ağartıcı etki göstermektedir.

Önce şunu bilmeliyiz ki; çamaşır suyu kanser, solunum yolu rahatsızlıkları gibi bir sürü hastalığa yakalanmanız ile ilgilidir. Evinizden çamaşır suyunu çıkarmalısınız. Ya da onu en aza indirerek kullanmalısınız. Evet, beyazları daha beyaz yapıyor. Evet, bazı lekeler ve temizlik için fazlasıyla iyi olduğunu düşünüyorsunuz ve şu anda doğal ev temizliği yöntemlerine geçiş yapmak istemiyorsunuz. Biz şimdilik çamaşır suyu lekeleri nasıl çıkar bunun yöntemini anlatalım, sizlerde ondan bir an önce kurtulmanın yollarını arayın. Çamaşır suyu lekesi çıkarılmaz fakat yarattığı etkiden kurtulabilir ve kumaşımınızın rengini geri kazanabiliriz.

Çamaşır Suyu Lekesi İçin Nereden Başlamalıyım?

Çamaşır suyu dökülen kumaşın sadece rengini değiştirdiğini düşünerek hareket etmemeliyiz. Mümkün olduğunca kısa bir sürede onu soğuk suyla fazlasıyla yıkamalıyız. Çünkü çamaşır suyu kumaşın lekelenmesi ile sınırlı kalmayıp onu delebilecek kadar güçlü bir kimyasaldır.

  1. Fazla ağartıcıyı gidermek adına çamaşır suyu dökülen alanı soğuk suyla yıkayın.
  2. Bir miktar karbonatı suyla karıştırarak kalın bir macun elde edin.
  3. Bu elde ettiğiniz macunu lekeli kısımlara aynı oranda sürün.
  4. Kuruduktan sonra eski bir diş fırçası yardımıyla karbonatı lekeden arındırın.

Bu işlem çamaşır suyu lekesini çıkarmayacak fakat kumaşınıza işleyen kimyasalı sökecektir. Ya da evcil hayvan dükkanlarında bulabileceğiniz Sodyum Tiyosülfat sizi ağartıcının etkisinden kurtaracak bir bileşendir. Beyaz renkli kumaşlar için özellikle kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ağartıcının etkisinden tamamen kurtulduktan sonra beyazların eski görüntüsüne kavuşması adına önemli bir başlangıç olacaktır.

Çamaşır Suyu Lekesi İçin Ovma Alkol Yöntemi

Koyu renkli giysilerinizde ki çamaşır suyu lekesinden kurtulmak için öncelikle yukarıda bahsedilen ağartıcıdan kurtulma adımını attıktan sonra;

  • Bir pamuk topuna eczaneden alabileceğiniz alkolü dökün.
  • Çamaşır suyu dökülen yere dışarıdan içeriye doğru ovarak uygulayın.

Bu küçük çamaşır suyu lekeleri için kumaşa rengini geri verebileceğimiz bir yöntemdir. Alkol lekenin etrafındaki boyanın ağartıcıya maruz kalmış bölgelere işlemesini sağlayacaktır.

Beyaz Kıyafetlerden Çamaşır Suyu Lekesini Çıkarma

Beyaz kıyafetlerinizde ki çamaşır suyu lekesi için pet shoptan satın aldığınız sodyum tiyosülfat ile lekedeki ağartıcıyı tamamen temizleyin. Bu işlemi soğuk su ile iyice duruladıktan sonra yaparak etkisini arttırabilirsiniz.

Daha sonra beyaz sirkeyi lekeli bölgeye kullanarak kumaşın eski rengini kazanmasına yardımcı olabilirsiniz. Kesinlikle işe yarar diyemiyorum çünkü kaliteli bir beyaz gömleğim de bunu denedim ve lekeden %70 oranında kurtuldum. Gömleğimin çamaşır suyuna maruz kaldığını görmek için fazlasıyla incelemek gerekiyordu.

Çamaşır Suyu Lekesinden Kurtulmak İçin Kumaş Boyası

Yine lekeden arınmak için birinci adım olan yıkama ve ağartıcıdan kurtulma adımını atarak büyük lekeleri kumaş boyasıyla eski haline getirebiliriz.

  • Süpermarketlerde ya da şehrinizdeki el sanatları ile uğraşan yerlerde,
  • Kumaşınıza uygun bir boya alarak,
  • Ağartıcıdan arındırdığınız kumaşınızı boyayabilirsiniz.
  • İstenmeyen lekeleri önlemek için eldiven ve eski bir kıyafet kullanmanızı öneririm.

Kotlarda ki Çamaşır Suyu Lekesinden Kurtulma

Kot pantolonlarda ya da kumaşlarda ki çamaşır suyu lekesi için yukarıdaki adımlar izleyebilirsiniz. Koyu renkli kotlarınız için alkol ile ovma yöntemini kullanmanız gerekirken açık renkli kotların eski rengine kavuşması çok mümkün değildir. Kumaş boyalarından da istediğiniz verimi alamayabilirsiniz çünkü kotunuza uygun bir renk bulmak oldukça zordur.

Bunun yerine açık renkli kotlar için yama yapabilirsiniz. Ya da çamaşır suyu lekesi bulunan bölgeyi delerek bu şekilde satın aldığınız izlenimini verebilirsiniz.

Halıdan Çamaşır Suyu Lekesini Çıkarma

Umarım böyle bir şeyle karşılaşırsanız bile bu büyük bir alana yayılmış çamaşır suyu lekesi olmaz. Yukarıda ki adımları uygulayarak bir nebze olsun ağaran kısmın görüntüsünü düzeltebilirsiniz. Ya da küçük bir alana kumaş boyası ile müdahale edebilir. Koltuk, dolap, kitaplığın altında kalan kısımdan bir parça kesip çamaşır suyu dökülen yere sabitleyebilirsiniz.

Derin Dondurucuda Kavurma Nasıl Saklanır?

Misophonia Hastalığı Nedir?Nasıl Tedavi Edilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu