Ordan BurdanSağlık

Karabuğday Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Adında buğday kelimesi geçse de, aslında karabuğday bir buğday çeşidi değil. Hatta tahıl da değil.

Greçka olarak da bilinen ufak bir bitkinin tohumları karabuğday olarak adlandırılıyor. Bu besin, gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için iyi bir alternatif. Yüzyıllardır Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça tüketilen karabuğday şimdi Avrupa ve diğer ülkelerde popülerlik kazanıyor. Karabuğdayın faydaları ve lezzetli karabuğday tarifleri için sizi böyle alalım…

Karabuğday Nedir?

Daha çok kurak ve serin iklimleri tercih eden karabuğday bitkisi iklim koşullarından dolayı Türkiye’de yetiştirilemiyor. Tohumlarını tükettiğimiz karabuğday bir tahıldan öte kabuklu yemiş olarak tanımlanıyor. Karabuğdayın baskın bir tadı olmamasının yanında, lezzet olarak nohuta benzetiliyor.

Karabuğday Besin Değerleri

Karabuğday vitamin bakımından olmasa da, mineral bakımından zengin. Bolca manganez, bakır, magnezyum, demir ve fosfat içeriyor. 100 gramında; 71,5 gram karbonhidrat, 13,3 gram protein ve 10 gram lif bulunuyor.

Karabuğdayın Faydaları

Karabuğday’ın sağlığa sayısız faydasından birkaçını söyle sıralayabiliriz.

1. Kolesterol ve Kan Basıncını Dengeleyerek Kalp Sağlığını Korur

Yapılan klinik çalışmalarda karabuğdayın yüksek kolesterol seviyesini düşürmeye ve dolayısıyla kalp damar hastalıklarının önlenmesine yardımcı olduğu görülüyor.

​2.Alzheimer Tedavisinde Kullanılabilir

Karabuğday, içerdiği antioksidanlar sayesinde, beyin fonksiyonlarını da destekliyor ve Alzheimer hastalığının tedavisinde de fayda sağlıyor.

3. Sindirim Sistemi Sağlığı İçin Faydalı

Karabuğday her ne kadar düşük protein içerse de, bu proteinlerin sindirim sağlığını desteklediği uzmanlar tarafından kanıtladı. Ayrıca lifli yapısı sayesinde sindirim sisteminin hızlanmasını sağlıyor.

4. Diyabete Karşı Savaş Açıyor

Karabuğdayda ki kompleks karbonhidratlar yavaş yavaş kan dolaşımında emiliyor. Bu da uzun süreli ve sürdürülebilir bir enerji kaynağı olmasına ve uzun süre tok hissetmenize olanak sağlıyor.

5. Glutensiz

Karabuğday çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için oldukça uygun bir besin. Gluten içeren tahılları, glutensiz besinlerle değiştirerek şişkinlik, kabız ve ishal gibi sorunlarla başa çıkabilirsiniz.

Karabuğday Unu

Karabuğday unu çölyak hastaları, glutensiz beslenenler, veganlar ve vejetaryenler için iyi bir seçenek. Karabuğday unundan yapılan ekmekler ve hamur işlerini birçok büyük marketten bulabilirsiniz. Fakat dikkat etmekte fayda var; bazı ürünler her ne kadar karabuğday unundan yapılsa da, az miktarda gluten içerebiliyor. Bu yüzden satın aldığınız ürünlerin açıklamalarını iyi okumalısınız.

Karabuğday Salatası Tarifi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu