Ordan BurdanSağlıkYaşam

Bebeklere Neden Bal Verilmez?

Uzmanlar sık sık bir yaş altı çocuklara bal verilmemesi gerektiğini vurguluyor. Peki, ama neden bebekler bal yememeli?

Bal binlerce yıldır şifa için kullanılıyor. Lezzetiyle şekere harika bir alternatif olan bal çocukların tatlı krizleri için son derece önemli. Anneler çoğu zaman toz şeker yerine bal ile hazırladıkları tatlıları çocuklarına yedirmeyi uygun buluyor. Ancak bir yaşından önce bebeklerin bal ile tanışmaları kesinlikle tavsiye edilmiyor. Peki, ama neden?

Bebeklere Neden Bal Verilmez?

İlk Yıl Bal Vermeyin!

Arılar bal yapabilmek için nektar toplarken farkında olmadan botuliz bakterisini de toplayabiliyor. Bu madde bazı ballarda fark edilmeksiniz yer alabiliyor. Bu bakteri 1 yaş üstü kişilere şayet bal alerjileri yoksa zarar vermez. Ancak bir yaşından küçük bebeklerin sindirim sistemleri öncelikle anne sütüne uygun olduğu için bu maddeden dolayı sıkıntı yaşayabilirler. Özellikle ilk 6 ay içinde bebeğe bal verildiğinde minik yavrunun zehirlenme olasılığı çok yüksektir. Bebeklerinizin sağlığı için ilk bir yıl onların beslenme tablosundan balı çıkarmanız son derece önemli.

Büyükler Farklı Düşünebilir

Çocuk büyütürken özellikle aile büyüklerinin desteği alınır. Büyükler ise çoğu zaman kendi büyüklerinden öğrendiklerini uygulamaya bayılır. Birçok aile büyüğü dünyaya yeni gelen bebeğe şekerli su verir. Ayrıca bazı kişiler minik bebeklerin anne sütlerine ya da formül mamalarına bal eklerler. Bu konuda ebeveyn olarak katı olursanız; minik bebeğinizin sağlığı için yararlı bir davranışta bulunmuş olursunuz.

Bebeklerde Val Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Halsizlik
  • Kabızlık
  • İştah kaybı
  • Uykudan gözünü açamamak
  • Ağlaması zayıflayabilir
  • Nefes almakta güçlük

Bebekte Bal Zehirlenmesi Belirtileri Var İse Ne Yapılmalı?

Bebeğinize bal verdiniz ve küçük yavru zehirlenme belirtileri gösteriyorsa; vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz gerekiyor. “Bal dokundu. Birazdan geçer” düşüncesiyle kesinlikle evde oturmayın.

Bal Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bir yaşından önce bebeğinize yeni gıdalar verirken 4 gün kuralını uyguladığınız gibi 1 yaşlarında da bu yöntemi denemelisiniz. 1 yaşına gelen bebeğe bal çok az tattırılmalı ve çocuğun alerjisi olup olmadığı gözlenmeli. Çocuğunuza yeni bir gıda verdiğinizde 4 gün boyunca farklı yeni bir gıda ile kesinlikle tanışmamalı. Aynı şey yumurtanın beyazı için de geçerli. Yumurtanın beyazı da çocuğa az verilmeli ve 4 gün kuralı uygulanmalı.

 

Yavaş Metabolizmanın Arkasında Yatan 3 Sebep

Çocuklar Ne Zaman Kendi Odalarında Uyumaya Başlamalı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu