Ordan BurdanSağlık

Rahim Ağzı Kanserinin En Büyük Destekçisi “Enginar”

Faydaları saymakla bitmeyen enginar karaciğer, böbrek hastalıklarında olduğu gibi rahim ağzı kanserine karşı en büyük koruyucudur.

Sağlıklı beslenmenin en temel taşlarından biri enginardır. Günümüzde pek sevilen bir sebze olmasa bile tüketimi oldukça önemlidir. İçerisinde bol miktarda A ve C vitaminleri kalsiyum, potasyum, demir ve fosfor gibi daha bir çok minarelleri barındıran bu mucizevi besin kaynağı karaciğer sağlığından böbrek sağlığı ve rahim ağzı kanseri gibi pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Peki enginarın faydaları nelerdir?

Enginar, Akdeniz bölgesinde bolca yetişen ve kış aylarında sık sık tüketilen, sağlık için faydaları olan bir sebzedir. Kemikleri güçlendirmesi, kolesterolü dengelemesi, beyne yararlı olması enginarın faydaları arasındadır. Tüyleri olan bitkinin, içteki etli kısmı ile yaprakları tüketilir. Kalorisinin düşük olması ve yüksek lif içeriği nedeniyle kilo vermeye yardım eden, diyet listelerinde yer alan bir bitkidir.

Enginarın Faydaları Nelerdir?

Enginar, Kötü Kolesterolü Düşürür!

Antioksidanlar, vitamin ve mineraller bakımından zengin olan enginar; dolaşım, sindirim sistemlerini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı oluyor. Bununla birlikte kanın temizlenmesine de destek olarak kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterolü de dengede tutuyor. Ancak bu etkinin görülebilmesi için haftada bir kez düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor.

Enginar, Sindirim Sistemini Güçlendiriyor!

Lif bakımından zengin olan taze meyve ve sebzeler gibi enginar da, sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekliyor. Enginar tüketimi sayesinde mide ve bağırsaklar daha iyi çalıştığından sindirim zorlukları yaşanmıyor.

Enginar, Kan Hücrelerini Güçlendirir!

Vücuttaki kan akışının dengeli seviyede ilerlemesi, kan hücrelerinin güçlü olmasıyla ilgilidir. Kan hücrelerini güçlendirmek için de başta sodyum ve potasyum olmak üzere kalsiyum, demir ve bakır içeren besinlerin tüketilmesi gerekiyor. Enginar da, bu mineraller bakımından zengin olduğu için özellikle kan ile ilgili sorunu olanların ve kan hücrelerini güçlendirmek isteyenlerin enginar tüketmesi önerilir. Özellikle altını çizmekte fayda var ki, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve korunması için bakır çok önemli bir mineral ve enginarda bolca bakır bulunuyor. Zira antioksidan özelliğiyle de enginar sadece kanın değil tüm vücudun, iç organların temizlenmesine ve fonksiyonlarının artırılmasına yardım eder.

Enginar, Hücre Onarımı Ve Yenilenmesini Destekler!

Vitamin ve antioksidanlar hücre sağlığımız, hücrelerin işlevselliğini korumak bakımından oldukça önemlidir. Enginar da, içerdiği vitaminler ve antioksidanlar sayesinde hasarlı hücrelerin onarımı ve hücre yenilenme, canlanması için faydalıdır. Özellikle bu özelliği sayesinde cilt yaşlanmasını geciktirir, cilde canlılık verir.

Rahim Ağzı Kanserinin Koruyucusu!

https://youtu.be/MBrsaV9t18w

Enginar, Mideyi Korur!

Sindirim sisteminin fonksiyonlarını destekleyen enginar, midemizin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Bununla birlikte amino asitler bakımından zengin olduğu için, midenin asit oranının dengede kalmasına yardım ediyor. Enginar; bağırsak ve mideyi temizleyerek şişkinlikler, gaz oluşumunu önlüyor, mideyi güçlendirip rahatlatıyor.

Enginar, Anemiyi Önler!

Enginar, demir ve diğer faydalı vitamin ve mineraller açısından zengindir. Dolayısıyla da düzenli olarak enginar tüketimi bu vitaminlerin, minerallerin eksikliğinden kaynaklanan hastalıkları önlemeye yardımcıdır. İşte demir eksikliğinden kaynaklanan anemi, yani kansızlık da oldukça önemli bir hastalıktır ve enginar tüketimi anemiyi önlemekte yardımcı olabilir.

Enginar, Kilo Verme Sürecini Destekler!

100 gramlık bir enginar tükettiğinizde sadece 47 kalori almış olursunuz. Kalori ve yağ miktarı oldukça düşük olan enginar, lif bakımından da zengin olduğu için kilo verme döneminde kesinlikle tüketilmelidir. Çok etkili bir antioksidan olan enginar, tıpkı taze meyveler ve diğer sebzeler gibi tok tutucu özelliği, lif deposu olması, doğal beslenmeyi desteklemesi bakımından tam anlamıyla diyet yemeğidir.

Enginar, Bağışıklık Sistemini Güçlendirir!

Enginarın; çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengin olması, elbette ki bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım etmektedir. Enginar % 20 gibi çok yüksek oranda C vitamini içeriyor ve özellikle de hastalıkların baş gösterdiği kış aylarında taze olarak bulunabiliyor. İşte bu bakımdan kışın mevsimsel hastalıklarının önüne geçmek adına enginar bağışıklık sistemini güçlendiriyor, vücudun zararlı bakterilerle savaşma gücünü artırıyor, serbest radikallere ve virüslere karşı bünyeyi koruyor.

Enginar, Karaciğeri Temizler, Korur!

Bir besinin antioksidanlar bakımından zengin olması demek, karaciğer dostu olması demektir. Enginar da, antioksidanlar içeren bir sebze olduğu için pek çok karaciğer detoksu tarifinde enginara yer veriliyor, hatta enginar yaprağı suyu ile karaciğer detoksu öneriliyor. Şöyle ki, 3-5 tane enginar çanak yaprağı ve 2-3 tane enginar sapını yarım litre suyun içinde 5-10 dakika kaynatın. Yaprakları suyun içinde çıkarın. Suya 5 tane limonu sıkın, 1 çay kaşığı zerdeçal, bir tatlı kaşığı bal ve 2 tatlı kaşığı karahindiba ekleyin. 1 hafta boyunca sabah akşam günde iki kez bu kürün tüketilmesi karaciğerin temizlenmesi için öneriliyor. Kürü buzdolabında saklayın, fakat içeceğiniz zaman da biraz ısıtmayı unutmayın.

Enginar, Kemikleri Güçlendiriyor!

Enginar, % 22 oranında K vitamini barındırıyor. Bu da aslında bir porsiyon enginar yemeği yediğimizde günlük K vitamini ihtiyacımızın büyük bir bölümünü aldığımızı gösteriyor. Düzenli olarak enginar tüketimi sayesinde kemikler güçleniyor, aşırı yorgunluktan veya yaşlılıktan kaynaklanan kemik deformasyonları, zayıflığı da önlenebiliyor. Bu bakımdan gelişme çağındaki çocuklardan, ileri yaştaki yaşlılara kadar hemen her yaştan bireyin enginar tüketmesi faydalı olacaktır.

Enginar, Beyin Fonksiyonlarını Destekler!

K vitaminin kemiklerin yanı sıra beyin fonksiyonlarına, zihin sağlığına da iyi geldiğini göz önünde bulundurmakta fayda var. Özellikle de enginarın hem K vitamini hem de lifler bakımından zengin olması zihinsel işlevleri güçlendirmeye yaramakta, Alzheimer, Parkinson gibi hastalıkların önlenmesine yardım etmektedir.

Enginar; Mesane Ve Kolon Kanserinden Korur!

Enginar yapraklarını kanatıp da suyunu içmenin, idrara çıkamama sorunu olanlara faydalı olduğunu biliniyor. Enginarın idrar söktürücü özelliği, sindirim sisteminin fonksiyonlarını desteklemesi, mide, kolon, mesane kanserinden de koruması anlamına geliyor. Fakat burada kast edilen durum idrara sık çıkma ya da ishal gibi sorunu olmayan kişiler için geçerlidir. Aksi halde ishal zaten vücudun susuz kalmasına yol açan bir rahatsızlıkken enginar yaprağı suyu içmek vücudu daha da fazla güçsüz bırakabilir.

Enginar Soymak Hiç Bu Kadar Kolay Olmamıştı!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu