Ordan BurdanSağlık

Pikan Cevizi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Zayıflamaya da yardımcı olan pikan cevizinin faydaları nelerdir?

Pikan cevizi, ağaçta yetişen yemişler arasında en yüksek antioksidan oranına sahip yemiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar, kanser ve enfeksiyon riskini azaltmada da etkili rol oynar. Pikan cevizi yapısında 19 farklı vitamin ve mineral içeren, besleyici değeri son derece yüksek bir meyvedir. Zengin A, E ve B vitamin komplekslerinin yanında mükemmel bir çinko, kalsiyum, magnezyum, selenyum, demir ve manganez kaynağıdır. Aynı zamanda sindirimi çok kolay yüksek kaliteli proteinler de içerir.

 Vücudumuza faydaları nelerdir?

 Pikan cevizi diğer bütün kabuklu kuru yemişlerden çok daha fazla antioksidan içerdiğinden dolayı sağlıklı bir diyette özellikle tavsiye edilir. Elbette bu fayda cevizin kilosu ile değil porsiyonu ile hesaplanmalıdır. Bir avuç ceviz besin değeri bakımından oldukça tatmin edici olmakla birlikte; insan vücudu için gerekli olan vitamin E, kalsiyum, magnezyum, potasyum, çinko ve antioksidanları optimum miktarda içerir. Vücudu enfeksiyon, hastalık ve kanserden koruyan ellajik asit, lutein ve zea-ksantin içeriği de yüksektir.

  • Kabuklu kuruyemişlerin kolesterolsüz olmasının yanında, LDL kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olduğu, kalp krizi risklerini düşürücü ve koroner arter hastalıklarını engelleyici etkileri olduğu bilinir. Porsiyon büyüklüğü 25-30 gr ‘dır ve bu miktar 10-15 tane yarım pikan cevizine tekabül eder.
  • Pikan cevizi vejetaryenler için de çok önemli bir yere sahiptir. Bir porsiyon pikan cevizi 30 gr etteki kadar protein içerir.
  • Pikan cevizi önerilen miktarda tüketildiğinde kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Bu miktar haftada 4-5 porsiyondur.
  • Pikan cevizi tıpkı zeytinyağı gibi oleik asit bakımından çok zengin bir kaynaktır. Hatta yapılan araştırmalar göstermiştir ki bir porsiyon pikan cevizi, bir kaşık zeytinyağından %25 daha fazla oleik asit içerir.
  • Günde yaklaşık 30 g pikan cevizi tüketmek uzun süre tok hissetmeyi sağlayarak vücuttaki yağların azalmasına yardımcı olacaktır.
  • Pikan cevizi aynı zamanda, sağlıklı ve güçlü bir sinir sisteminine faydası ile vücutta hasarlı hücrelerin yenilenmesinde hayati önemi bilinen B-6 vitamini bakımından da doğadaki en zengin kaynaklardan biridir.

Kuşburnu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu