Sağlık

Kuşburnu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Tüketilir?

Kuşburnunun faydaları nelerdir? İşte binbir derde deva kuşburnunun faydaları.

Kuşburnu, çok eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini destekler; özellikle kışın soğuk algınlığı ve gribe karşı kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle çayı ile popüler hale gelen kuşburnu, tarih boyunca aktarların şifa amacıyla yaygın kullandıkları bir bitkidir. Günümüzde halen C vitamini eksikliğinden kaynaklı hastalıklar başta olmak üzere, mide spazmları, mide asidi eksikliği, mide tahrişi, ülserlerin önlenmesi, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu çayı, ishal, kabızlık, safra taşları, safra kesesi rahatsızlıkları, alt üriner sistem ve böbrek rahatsızlıkları, gut, kilo verme, göğüs hastalıkları ve idrar akışını arttırmak için kullanılmaktadır.

Kuşburnu özü, kardiyovasküler hastalık riskini azaltarak, kilo kaybına yol açabilir. 100 gr Kuşburnu C vitamini açısından 1700 – 2000 mg. (portakal 100gr =50 mg) değerlerine karşılık gelmektedir. Bu haliyle bir adet portakalın sağlayacağı C vitamininden yüzde elli daha fazla C vitamini içermektedir.

Kuşburnu bitkisinin içerdiği vitamin ve mineraller

  • Kalsiyum
  • C vitamini 
  • Demir
  • E Vitamini
  • Selenyum
  • Manganez
  • B kompleks vitamini

Kuşburnu bitkisinin faydaları

Kuşburnu eski toplumlarda göğüs hastalıkları için kullanıldığı bilinen bir bitkidir. Daha çok ortaçağ ile birlikte popüler olduğu yönünde bilgiler mevcuttur. Son yıllarda bitki olarak tüketilmesinin yanı sıra, çaylar, çorbalarda marmelat olarak besinlere girmiş, ve doğal vitamin takviyesi görevi görmüştür. Kuşburnunun eski Mısırlılar ve Kızılderililer tarafından hastalıklara karşı kullanıldığı yönünde de çeşitli bilgiler vardır. C vitamini bakımından zengin bir bitki olduğu için ayrıca müshil ve idrar söktürücü etkisi de vardır. İngiltere’de savaş sırasında şurup haline getirilip çocukları hastalıklardan korumak kullanılmıştır.

Kuşburnu hangi hastalıklara iyi gelir?

Yaşlanmayı geciktirir

Kuşburnu içerisinde bulunan antioksidan yaşlanmayı geciktirir. Özelikle Kuşburnu yağı olarak cildin daha derin bir tabakasına nüfuz edeceğinden içerdiği antioksidan sayesinde tam bir yaşlanma karşıtı bakım ve daha uzun vadede de nem dengesi sağlayacaktır. C vitamini ve A vitamini özellikle kollajen üretimini uyarır.

A vitamini nem dengenizi ve uzun süre bakımlı ve yaşlanma belirtilerinden uzak taze bir cilde sahip olmanızı sağlar. Cildinizin daha genç bir görünüme sahip olması için kimyasal kullanmak yerine Kuşburnundan faydalanabilirsiniz. Aynı etkiyi kuşburnu çayı sayesinde de elde edebilirsiniz. Kırışıklık ve ince çizgiler için kalıcı etki sağlayacaktır.

Cildi korur

Güneşin zararlı ışınlarının neden olduğu cilt lekeleri üzerinde de etkilidir. Fazla güneşe maruz kalmış deride zamanla lekeler ve renk bozulmaları meydana gelir. Kuşburnunun içindeki antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Kuşburnu yağının esansiyel yağ asitleri ile kombine A vitamini, cilt tonunu, dokusunu ve pigmentasyonu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Ancak bu kullanımın doktor kontrolünde olması önemlidir.

Egzama ve akne tedavisinde etkilidir

Egzama tedavisinde yardımcı olur, akne oluşumunu engeller. Kuşburnu içinde bulunan esansiyel yağ asitleri egzama etkilerini azaltarak, renk değişimleri ve sonradan oluşmuş izlerin giderilmesinde yardımcı olur. Bunlar aynı zamanda kimyasal şampuanların saç derisinde yarattığı kuruluğun önler.

Bağışıklık sistemini geliştirir

Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu yağı, C vitamininin zengin olduğu kaynaklardan biridir. C vitamini enfeksiyonları tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları, dişler dahil mevcuttur. Kuşburnu, bir antioksidan olmasının yanı sıra, vücutta kemik ve kasların yapısında önemli bir unsurdur. Ayrıca, alyuvar hücreleri üreten demir emilimi için yardımcı olur.

Kireçlenmeyi azaltır

Halk arasında kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit Maryland üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Kuşburnu çayı kullanmış kişilerde azalmıştır. Bu nedenle bugün Kuşburnu çayı vücutta inflamasyonu azaltmak için mükemmel bir seçenek olarak ifade edilmektedir. Kireçlenme yaşayan herkes Kuşburnu çayı tüketebilir.

Ağrı kesici etkisi vardır

Düzenli Kuşburnu çayı tüketiyorsanız, ağrı kesiciler ile aranıza mesafe alabilirsiniz. Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki; Kuşburnu çayını düzenli tüketen kişilerde düzenli ağrılarda azalma görülmektedir. Sonuç olarak ağrı kesici kullanımında önemli bir düşüş, bu sayede mümkün olmuştur. Diğer yandan banyo suyuna karıştırılan kuşburnu yağı, doğal bir inflamasyon azaltıcıdır.

Mideye iyi gelir

Midede oluşmuş hasarların giderilmesinde etkilidir. Ülser, mide spazmı, mide asidi eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunları için kullanılabilir doğal tedavi yöntemlerinden biri Kuşburnu çayı tüketmektir. Ancak öncelikle bu işlemlerin mutlaka bir hekim tarafından onaylanması gerekir.

Ayrıca;

  • Kanser ve rahim hastalıklarında ve menopoz tedavisinde kanı temizler
  • Kuşburnu tansiyonu düzenler. Diyabette kan şekerini düzenler.
  • Safra kesesi taşlarının önlenmesinde, ürik asit bozukluklarında etkilidir.
  • Kuşburnu çayı, iştahı açar.
  • Kavrama yeteneği ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmede, stresin azaltılmasında etkili olduğu bilinmektedir.
  • Düzenli Kuşburnu kullanımı kilo kontrolü sağlar.
  • Reçeli ve marmelatı cinsel gücü arttırır.

Sık karşılaşılan soğuk algınlıklarında oluşan boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, solunum yollarını temizlemek istediğinizde tıkanıklığı gidermek için Kuşburnu çayı sağlıklı nefes almanızı sağlayan mükemmel bir çözümdür. Grip, fiziksel yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve iyileşme sürecinde yardımcı olan belirtilerin tedavisinde yardımcı olur. Gribe yakalanma riskini azaltmak isterseniz, tohumları da dahil olmak üzere bütün Kuşburnunu demleyin ve her sonbahar ve kış başlangıcında günde 2-3 defa iki hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Kuşburnunun zararları nelerdir?

Kuşburnu bitkisinin zarardan çok yararı olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak elbette yoğun kullanımlarda alternatif yöntemlerin her biri belirli yan etkilere sebep olabilmektedir. Yararlarını bildiğiniz besinleri tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışınız. Yukarıda bolca yararından söz ettiğimiz Kuşburnunun zararlarından söz edecek olursak,

  • Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir bitki olan Kuşburnunun doğrudan bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte herhangi yoğun bir kullanımında doktor tavsiyesi alınarak kullanılmasında yarar vardır.
  • Kuşburnunun yoğun tüketimi bulantı, ishal, kusma, mide yanması, baş ağrısı, mide krampları, kabızlık, yorgunluk ve uykusuzluk gibi yan etkilere sebep olabilir.
  • Kuşburnunun yoğun tüketimi böbrek taşına sebep olabilir.
  • Hamilelikte kullanılması ile ilgili bir bilgi yoktur. Ancak kullanmadan önce mutlaka bir doktor tavsiyesi alınmalıdır.
  • Hassas bir bünyeniz varsa Kuşburnu alerjik reaksiyona sebep olabilir.
  • Kuşburnunun diyabete olumsuz etkisi konusunda çeşitli söylemler mevcuttur.
  • Diyabet hastalarının Kuşburnu tüketiminde doktora danışmaları gerekmektedir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu