Yaşam

Orhan Veli’nin Aşkı “Anlatamıyorum”da Gizli!!105.Doğum Gününde Saygıyla..

Orhan Veli 105. doğum gününde saygıyla anıyoruz..

Orhan Veli Kanık, 13 Nisan 1914 yılında dünyaya gelmiştir. Yenilikçi garip akımının kurucularından biridir. Türk şiirinde ki eski yapıyı değiştirmeyi amaçladı. Orhan Veli, şiirin yanında, makale, hikaye ve deneme yazıları yazmıştır. 14 Kasım 1950 yılı 36 yaşında vefat etmiştir.

Orhan Veli'nin Aşkı "Anlatamıyorum"da Gizli
Orhan Veli Kanık

Orhan Veli’nin Aşkı “Anlatamıyorum”da Gizli!!105.Doğum Gününde Saygıyla..

Orhan Veli’nin Aşkını Anlatamadığı Kadının Ağzından Orhan Veli

2017 yılında  Ayhan Hülagü’nün Kolektif Sanat için yaptığı söyleşi…

Karşımızda 92 yaşında bir kadın. Tırnakları ojeli, yüzü hafif buruşmuş, gözünde bir güneş gözlüğü. Görme yetisini hafif kaybetmiş gözlerinin önüne düşen saçlarını usulca kulaklarının arkasına alıp konuşuyor. Sesi titremiyor, bilinci yerinde. Kahve fincanını zarif bir şekilde dudaklarına götürüp getiriyor. Anlatıyor… Edebiyat dostlarını, darbeleri, bir mum gibi eriyen hayatını anlatıyor. Kalkıp ağır adımlarla diğer odaya gidiyor. Uluslararası bir müzede nadir bulanacak eserlerinin önünden geçiyor. Duvarlarda kendisine hediye edilen Bedri Rahmi Eyüpoğlu ve Abidin Dino’nun tabloları, karakalem portre çalışmaları…

Ev sahibi iki dakika sonra tekrar beliriyor köşede. 71 yıl öncesindeyiz… Saçları simsiyah, gözler ay ışığı gibi parlıyor. Kucağındaki defterleri masaya yığıp ayaklarını altına çekip sedire oturuyor. Tozlu koltukta bu kez Orhan Veli var. İçeride Sabahattin Eyüboğlu, Melih Cevdet Anday gibi yazarların sesi yükselirken Orhan Veli‘den çıt çıkmıyor. Genç kızı hayranlıkla seyre dalıyor. Bella tedirgin olup, soruyor: Neyin var, ne oldu?. Ama cevap yok. Sonra defterini alıp bir şeyler yazıyor. “Epeyce yaklaşmışım… Duyuyorum anlatamıyorum.” Defteri uzatıyor, ‘Al’ diyor ‘Sana yazdım.’ Genç kız şiiri usulca okuyor, teşekkür etmekle yetiniyor.

Orhan Veli'nin Aşkı "Anlatamıyorum"da Gizli!!105.Doğum Gününde Saygıyla..
Orhan Veli Kanık

Köşeden bir ses geliyor. Adına şiirler yazılan kadın tabloların önünde. Orhan Veli kayboluyor ortadan. Anlatamadım, diyor: “Olay Sabahattin Eyüboğlu‘nun evinde geçti. Kimseye anlatamadım. Defteri kaybettiğim için herkesten sakladım. Ukala bir kadın çıkar, ‘bana yazdı’ der. Böyle tartışmaların içinde bulunmak istemediğim için söylemedim.” Ünlü şairin Sere Serpe şiirini yazdığı kadın, masum birkaç cümleyle Anlatamıyorum şiirinin hikâyesini paylaşmış oluyor. Hatta “olmaz ki, böylede yatılmaz ki” dizellerinden daha güzel, anlamlı, dokunaklı olduğunun altını çize çize.Bella, yeniden sandalyeye yerleşiyor. Orhan Veli’nin anlatamadıklarını anlatıyor. Hikâyeleri bir masal gibi geliyor kulağa. Edebiyat dünyasının birçok ismini tanıyor çünkü. Sabahattin Ali’yi, Bedri Rahmi’yi, Melih Cevdet’i Hasan Ali Yücel’i… Yollarının, eniştesi Erol Güney‘in evinde kesiştiğinden bahsediyor.

Zaman akıyor, söz Bella ile Orhan Veli’nin ilk tanışmalarına geliyor. Kelimeler ağzından dökülüyor: “16-17 yaşında eskrim şampiyonası için Ankara’ya gittim. Gelmişken bir de ablamı ziyaret ettim. İşte o gün Orhan’ı gördüm. Melih Cevdet, Sabahattin Eyüboğlu toplanmış sohbet ediyorlar. Hasanoğlan’da derse başlayınca daha samimi olduk, yakınlaşmamız o zaman oldu, sık sık ziyaretime gelirdi. Evimiz küçüktü ama muhabettimiz büyüktü!”

Orhan Veli'nin Aşkı "Anlatamıyorum"da Gizli!!105.Doğum Gününde Saygıyla..
Orhan Veli Kanık

Bana âşık olduğunu geç fark ettim

Sonraları Orhan Veli’yle sık sık görüştüğünü söylüyor. Hasanoğ-lan’daki köy enstitüsüne kadın öğretmen olarak atandığında yanına gelip gittiğini… Bella’ya hiç açılmamış. Platonik bir aşık olarak kalmış. Bir gece şöyle bir olay olmuş hatta: Cahit Sıtkı, Melih Cevdet, Necati Cumalı sohbeti sırasında Orhan Veli’nin sevgilisi Nahid Hanım bağırmaya başlıyor: ‘Orhan benimdir. Kimseye kaptırmam’ Bella orada küçülüyor, buharlaşmak istiyor adeta. Sevgilisi olan bir erkeğe yan gözle bakmayan kadın, bundan sonra Orhan Veli sayfasını tamamen kapatıyor.

Bella, Orhan Veli’nin kendine âşık olduğunu biraz geç fark ettiğinin söylüyor. “İkili oynamak istemiyordu. Çok kibar bir adamdı. İki tane kostümü vardı, sürekli onları giyerdi. Bir kere Sabahattin Ali’yle takside giderken ellerinin güzel olduğunu söyledim. Anlamıştır herhalde. Başka bir şey olmadı. Onunla ilgili bir keşkem yok!” diyor bunun için.

ANLATAMIYORUM  

Ağlasam sesimi duyar mısınız,  
Mısralarımda; 
Dokunabilir misiniz, 
Gözyaşlarıma, ellerinizle?  
Bilmezdim şarkıların bu kadar güzel, 
Kelimelerinse kifayetsiz olduğunu 
Bu derde düşmeden önce.  
Bir yer var, biliyorum; 
Her şeyi söylemek mümkün; 
Epeyce yaklaşmışım, duyuyorum; 
Anlatamıyorum.  
Orhan Veli Kanık

Orhan Veli Kanık Kimdir?

Anlatamıyorum Şiiri – Orhan Veli Kanık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu