MutfakOrdan BurdanSağlık

Yemek Yerken Yapılan En Büyük Hata!

Sağlığımıza yararlı olduğunu düşünerek tükettiğimiz bazı besinler tam tersi bir etkiye sahip olup bizi daha da hasta yapabilmektedir. Doğru bildiğimiz yanlışlar bulunmaktadır yani. İşte Yemek Yerken Yapılan En Büyük Hata!

Sağlığımıza yararlı olduğunu düşünerek tükettiğimiz bazı besinler tam tersi bir etkiye sahip olup bizi daha da hasta yapabilmektedir. Doğru bildiğimiz yanlışlar bulunmaktadır yani. İşte Yemek Yerken Yapılan En Büyük Hata! 

Aynı zamanda günlük hayatta sıklıkla tükettiğimiz gıdalar ile ilgilide yapılan birçok yanlış bulunmaktadır. Örneğin etli yemeklerin yanında ayran içmek, yemeklerin arasında su içmemek, balı su veya süt ile karıştırmak bu hatalardan sadece birkaçı. Bu yanlışların hangileri olduğunu sizler için derledik.

Yemek Yerken Yapılan En Büyük Hata!

Balığın Yanında Yoğurt Yenmezmiş:

Halk arasında balığın yanında yoğurt yenmez diye bir bilgi vardır. Halbuki ne kadarda yanlış. Balığın yanında yoğurt yenmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Zehirlenmeler yoğurttan kaynaklanmaz, balığın içinde bulunan “histaminproteini yoğurtta da vardır. Ve ikisi birlikte yendiğinde vücuttaki histamin oranı artar ve alerjik bünyelerde kızarmalar ve kaşıntılar görülebilir. Eğer balığınızın ve yoğurdunuzun tazeliğine güveniyorsanız istediğiniz kadar tüketebilirsiniz kendinizi sınırlamayın.

Pekmeze Yoğurt Veya Süt Eklenirmiş:

Genellikle annelerimiz faydalı olduğunu düşündüğünden çocukluk dönemlerinde daha çok olarak pekmez yedirirler ve pekmezin içine süt yada yoğurt eklerler daha da vitaminli olsun diye.   Halbuki ne kadarda yanlış. Sütün içinde bulunan kalsiyum pekmezde bulunan demirin etkisini azaltıyor. Demir, C vitamini ile tüketildiğinde etkisi artıyor. C vitamini demirin vücuda daha faydalı olmasını sağlıyor. Bu nedenle pekmez süt yada yoğurt yerine portakal suyu ile karıştırılıp tüketilirse çok daha faydalı olacağı söyleniyor.

Etli Yemeklerin Yanında Ayran İçilirmiş:

Etli yemeklerin yanında vazgeçilmezlerden biridir ayran. Hem faydalı hemde lezzetli olduğundan sıklıkla tercih edilir. Ancak az önceki yazımızda da bahsettiğimiz sebeplerden dolayı et, ayran ve yoğurdu birlikte tüketmemeliyiz. Ette bulunan demirin etkisini ayranda ki kalsiyum azaltmaktadır. Aynı şekilde et yemeklerini de C vitaminli gıdalar ile birlikte tüketirseniz etkisi artacaktır. Örneğin ayran yerine bol maydanoz, biber ve limon olan mükemmel bir salata ile birlikte tüketirseniz hem lezzetine doyamayacak hemde inanılmaz faydalı besinleri tüketmiş olacaksınız.

Ispanağın Yanında Yoğurt Yenirmiş:

Ispanağın içinde de demir olduğundan dolayı yoğurt ile tüketilmemesi gerekenler arasındadır. Bu sadece ıspanak değil, içinde demir vitamini olan besinleri yoğurt ile tüketmemelisiniz. Çünkü yediğiniz yemeğin içindeki tüm vitamini yok etmiş oluyorsunuz.

Yemek Yerken Su İçilmezmiş:

Halk arasında yemek yenirken su içilmeyeceği gibi bir düşünce vardır çünkü kilo aldırırmış. Ne kadarda yanlış. Ne kadar susasakta yemek anında içmez ve yemek sonrasına erteleriz. Tamamen kulaktan dolma bilgilerle hemde. Şimdi size bu düşüncenin tamamen yanlış olduğunu ve aksine su içmenin işe yaradığını iştahı kapattığını söylersem ne dersiniz? İştahı kapatmaya yardımcı olduğundan daha az yiyecek tüketirsiniz. Sadece sindirim sorunu olanlar yemek anında su tüketmemelidir.

Aç Karnına Limonlu Ve Sirkeli Su İçilirmiş:

Kilo problemi olan kişiler yine kulaktan dolma bilgiler ile aç karnına içilen limonlu su ve sirkeli suyun zayıflatacağını düşünür. Su yada sirkenin içine katılan C vitamininin güne daha zinde ve iyi bir şekilde başlamanızı sağlamaktan başka hiçbir faydası yoktur. Ama bu karışımın zayıflatıcı hiçbir etkisi yoktur. Hatta midenizde yada sindirim sisteminizde rahatsızlık var ise bu karışımın size zararı dokunacağıda aşikardır.

Zeytinyağı Katı Yağlar Gibi Kilo Aldırmazmış:

Evet zeytinyağı kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalıdır bu bir gerçek. Ama kilo aldırma açısından bakıldığında diğer yağlardan hiçbir farkı yoktur. Zeytinyağıda olsa diğer yağlarda olsa yani tüm yağlarda 1 gramda 9 kalori var. Buda tüm yağlar aynıdır sadece fazla tüketildiği zaman kilo yapmaktadır sonucuna varır.

Bal Sıcak Süt İle Karıştırılırmış:

Vücudumuzda hafif kırgınlık hissettiğimizde yada hasta olacağımızı hissettiğimiz anda aklımıza ilk gelenler arasındadır ballı sıcak süt. Sıcak sıcak içip içimizi ısıtacağını boğazımıza iyi geleceğini düşünürüz. Aslında atladığımız çok büyük bir nokta bulunmaktadır. Balda protein, mineral ve enzimler bulunmaktadır ve bunlar 43 derecenin üzerinde bir ısıya maruz kaldığında tüm vitamin değerini kaybetmektedir. Sıcak içeceklerin içine kattığımız bu besinler vitaminlerini kaybettiğinden sadece ve sadece tatlandırıcı niteliğinde işlev görmektedir. Bu nedenle sıcak yerine ılık sıvılar ile balı tüketmeye özen gösterin.

Kepek Ekmeği Ve Light Ürünler Kilo Aldırmazmış:

Sıklık ile yapılan hatalardan bir tanesi daha. Beyaz ekmeğe göre daha az kaloriye sahip kepek ekmeği tercih edilir genellikle. Aralarında çok fazla kalori farkı olmasada yinede azdır. Ama atlanan en büyük problem ise evet kalorisi azıcıkta olsa azdır ama az olduğu düşüncesi ile çokça tüketildiğinde yine kilo yapmaktadır.

Ä°lgili resim

Yemekten Hemen Sonra Meyve Yenmezmiş:

Yemekten sonra yenen meyvelerin yağ yapacağı düşünülmektedir. Ama ayrıntıya kimse bakmamaktadır. Eğer siz 2 koca tabak yemek yediyseniz evet kilo yapacaktır çünkü yeterince kalori almışsınız fazlasına gerek yok. Ama 1 tabak yiyip tam doymasanız bile kalkıp meyve ile devam etseniz hem daha sağlıklı hemde daha az kaloriye mal olacaktır size.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu