Ordan BurdanYaşam

Kitapların Hastahanesi “Süleymaniye Kitap Şifahanesi”

Türkiye'nin ilk ve tek Kitap Şifahanesi "Süleymaniye Kitap Şifahanesi" Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’na bağlı yazıyı korumak ve geleceğe aktarmak için kurulan "Süleymaniye Kitap Şifahanesi"

Süleymaniye Kitap Şifahanesi 557 yılında Kanuni Sultan Süleyman’ın emri ile kurulan bir kütüphanedir ve o günden bu yana tüm eserlerini muhafaza etmiştir. Kütüphanenin  en önemli özelliği Türkçe, Arapça ve Farsça yazma eserleri bünyesinde barındıran ve kendi alanında dünyanın en büyük kütüphanesi olmasıdır.

1962 yılında kurulan ve resmi adıyla Kâğıt ve Cilt Restorasyon Atölyeleri’nde mevcut durumda 17 uzman çalışmaktadır. Hastanenin amacı, zamanla nem ve çeşitli faktörler nedeniyle yazma eserlerde yaşanan deformasyonları tedavi etmek ve temizlemektirSanatsal ve tarihi değeri olan, hasarlı el yazması eserler toplanıyor ve tedavi ediliyor.  İşlemler esnasında 3 uzman yardımcısı, 2 biyolog, 1 kimyager ve 1 teknisyenden oluşan ekip görev alıyor. Eserler kontrol edilirken sayfalarının bütünlüğü, yazıların tam olup olmaması ve ciltlerinin sağlamlığına dikkat ediliyor. Hasarlı bulunan eserler 24 saat soğuk hava deposunda bekletildikten sonra kağıt hamuru ile sayfalardaki gedikler kapatılıyor. Eserin ilk yazılışında kullanılan mürekkebin aynısı ile eksik yazılar tamamlanıyor ve yeniden ciltleniyor.

Kütüphanede bünyesindeki 100’den fazla koleksiyonda bulunan 100 binin üzerinde yazma eser tedavi edildi, diğerleri için de çalışmalara başlandı. Tedavi edilen her kitaptan mikro örnekler alınarak yeni bir arşiv oluşturuluyor. Uzmanların temel prensiplerinden biri, eserlerin müzelik değil, kullanımlık olması. Onlar daha fazla insanın bu eserleri okuyabilmesini istediklerini belirtiyor. Her şey gibi kitapların da dijitalleştiği günümüzde bu kadar emek verilirken, bize de onları okumak ve desteklemek düşüyor.

Ä°lgili resim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu