Ordan BurdanYaşam

Türkiye’nin İlk Kadın Neyzeni “Burcu Karadağ”

Türkiye'nin ilk kadın neyzeni olan Burcu Karadağ kimdir?

Türkiye’nin ilk Kadın Neyzeni olan Burcu Karadağ kimdir? Burcu Karadağ hakkında merak ettikleriniz…

Kadından Neyzen Olmaz, Elleri Ojeli Ney mi Üflenir” 

Burcu Karadağ, ulusal ve uluslararası müzik arenasında profesyonel anlamda ney icra eden tek kadın sanatçımız. Bugüne kadar dünyaca ünlü birçok grup ve orkestrayla birlikte ney üfledi. Kendisiyle ilgili eleştirilerin çoğunun dış görünüşünden kaynaklandığını söylüyor. “Kadından neyzen olmaz, elleri ojeli ney mi üflenir” gibi eleştiriler aldığını anlatan Burcu Karadağ, bu eleştirilere sanatıyla cevap verdiğini söylüyor.

Sultanahmet’teki Caferağa Medresesi’ni gezenler ney sesini takip edip ister istemez bir odanın kapısına kadar gidiyor. İçeride ders olduğunu öğrenince, hemen sandalyeye oturup dinlemeye koyuluyor. Ders bitince bir erkek neyzenin çıkmasını bekliyorlar. Ancak onları Burcu Karadağ karşılıyor. Elbette o, eline ney alan ilk kadın değil ama ulusal ve uluslararası müzik arenasında profesyonel anlamda ney icra eden tek kadın sanatçımız. Ona bu sıfatın verilmesi boşuna değil. Tarihe geçmiş ve neyzenler silsilesine adını yazdırabilmiş tek kadın neyzen. Aynı zamanda Haliç Üniversitesi’nde öğretim görevlisi. TRT İstanbul Radyosu’nda ve çeşitli müzik topluluklarında icra görevlerini sürdürüyor.

Ney İle Tanışması;

Burcu Karadağ’ın ney ile tanışması bir tevafuk. İlkokuldan sonra konservatuar sınavlarında yüksek puan almış. Onun yeteneğini gören jüri, ney üflerse ileride bu konuda ‘tek’ olabileceğine kanaat getirmiş. Düşüncelerini ailesiyle paylaşmışlar. Sadece televizyonda gördüğü ve üflemeyi asla aklından geçirmediği bu saz, o günden sonra Burcu Hanım’ın yakın dostu olmuş. İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Bölümü’ne giren Karadağ, Salih Bilgin ve Niyazi Sayın’dan “Ney”, Erol Sayan ve Doğan Dikmen’den Türk Musikisi Solfej ve Nazariyat, Ali Eral’dan da Batı Musikisi dersleri almış.

Neyzen Burcu Karadağ Kimdir?

Burcu Karadağ İstanbul’da doğmuştur. İlkokuldan sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Çalgı Eğitim Bölümüne girdi. Salih Bilgin ve Niyazi Sayın’dan “Ney”, Erol Sayan ve Doğan Dikmen’den Türk Musikisi Solfej ve Nazariyat, Ali Eral’dan Batı Musikisi dersleri aldı. Neyzen Burcu Karadağ 1996 yılında Çalgı Eğitim Yüksek Bölümüne girdi. 2000 yılında mezun oldu. Yüksek lisansını Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde “Türk Müziği Konservatuarlarında, 4 yıllık Lisans Ney Eğitimi Üzerine Bir Öneri” teziyle tamamladı. Burcu Karadağ okul yıllarından itibaren yurt içinde ve dışında (Fransa, Almanya, İtalya, Lüksemburg, Belçika, Avusturya, Mısır, Bosna Hersek, Azerbaycan,İsviçre, Japonya Hindistan, Cezayir, Kazakistan , Umman,Dubai) çeşitli topluluklar, orkestralar ve musiki dernekleriyle birlikte konserler verdi. Burcu Karadağ 1996 yılında Fuat Başar ve Tülay Taslacıoğlu’ndan geleneksel Türk sanatlarından olan “ebru” sanatını öğrenmeye başladı. 1998 yılında Türk Kültürüne Hizmet Vakfı’na bağlı Caferağa Medresesinde ney dersleri vermeye başladı. 2012 yılına kadar uzun yıllar boyunca birçok öğrenci yetiştirdi. 1999 yılında TRT İstanbul Radyosu’na Ney Sanatçısı olarak girdi.

Birçok radyo ve televizyon programında görev alan Burcu Karadağ, 2001 yılında, TRT’nin arşivinde bulunan, Vahit Anadolu’nun yönetmenliğini yaptığı, Klasik Türk Musikisi repertuarının en seçkin eserlerinden oluşan solo bir albüm yaptı. Bu çalışmalarının yanı sıra, yurt içinde ve yurt dışında bir çok müzik albümünde sanatçı olarak yer aldı. Burcu Karadağ 2004 yılında T.C Haliç Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarında ney öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Fazıl Say , Tuluğ Tırpan ,Sertap Erener, Trilok Gurtu,Martin Grubinger,Rudiger Oppermann, Angelika Akbar, İhsan Özgen, Önder Foçan, Okay Temiz gibi birçok önemli müzisyen ile çalışmalar yaptı. 2005-2007 yılları arasında, Cemal Reşit Rey Türk Müziği Topluluğu’da görev aldı.

Türkiye’yi temsilen konser verdi

Burcu Karadağ 2012 yılı mart ayında Fazıl Say’ın bestelediği Hezarfen Ney konçertosunun dünya prömiyerini Almanya’nın Mannheim kentinde gerçekleştirilen konserde solistliğini yaptı. 2012 yılında Hindistan’ın Yeni Delhi şehrinde düzenlenen uluslararası flüt festivalinde Türkiye’yi temsilen konser verdi. Neyzen Burcu Karadağ 2013 yılında klasik Türk musikisinin seçkin eserlerinden oluşan ve bir kadın ney icracısı tarafından yayınlanmış ilk albüm olma özelliği taşıyan NEYZEN adlı albümü yayınlandı. Aynı zamanda Fazıl Say’ın Hezarfen Ney konçertosu ve İstanbul Senfonisi adlı eserler CD ve DVD olarak yayımlandı. Burcu Karadağ’ın 2013 yılında ney eğitimi ile ilgili yazmış olduğu kitabı “MEŞKTE NEY EĞİTİMİ” adlı kitabı Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı. Sanatçı, Burcu Karadağ halen Haliç Üniversitesi’nde Ney öğretim görevlisi görevlerine devam etmekte, çeşitli müzik topluluklarında ve birçok sanatçı ile birlikte çalışmakta , kendi grubu olan “Karadağ Ensemble” ile konserler vermekte, ebru çalışmalarına hocası Ayla Makas ile devam etmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu