Ordan BurdanSağlık

Goji Berry’nin “Mutluluk Meyvesi” Mucizevi Faydaları

Genelde diyet yapanların sıklıkla kullandığı goji berry uzmanlar tarafından önerilen bir meyvedir. Son yıllarda ülkemizde de popüler olmuştur.

Goji Berry Nedir ?

Tibet, Nepal ve Himalaya bölgelerinde yetişen, Tibet’te Mutluluk Meyvesi olarak bilinen diğer adı kurt üzümü olan goji berry, geçmişi iki bin yıl önceye dayanan kırmızı bir meyvedir. Tazesi parlak kırmızı renkte ve kurutulduğunda üzüm gibi olan bu meyvenin tadı üzüm-vişne arası biraz tatlı biraz ekşidir. Glisemik indeksi 29 olan goji berry en düşük glisemik indeksli gıdadır.

Goji Berry Neden Değerli ?

Sağlık açısından faydalı olmasının en önemli nedeni yüksek oranda; beta-karoten, demir, C, B1, B6, B2 vitamini, protein, 18 amino asit, kalsiyum, fosfor, selenyum, çinko, bakır gibi önemli 21 mineral bulundurmasıdır. %21 gibi yüksek lif içeriğine sahip olan goji berry portakalda bulunan C vitaminine oranla daha yüksek miktarda C vitamini içerdiğinden çok etkili antioksidanlar arasında gösterilir.

Goji Berry’nin Faydaları :

Zayıflamaya Yardımcı Olur :

 Goji berry, içerdiği yüksek lif oranıyla kilo artışını tetikleyen nişastalı ve şekerli gıdalara olan isteği düşürür. Daha uzun sürede tokluk hissi vererek yeme isteğini azaltır. Goji berry’nin yapısında bulunan kromium adlı madde kandaki glikoz seviyesini dengelenmeye aynı zamanda yağsız kas kütlesinin kullanılmasına ve kilo kaybıyla birlikte daha hızlı yağ yakılmasına yardımcı olur.

Kansere Yakanlanma Riskini Azaltır :

Kansere neden olan serbest radikallerin verdiği hasarları en aza indirebilen goji berry düzenli olarak tüketildiğinde birçok kanser çeşidine yakalanma riskini azaltabilir.

Yaşlanmayı Geciktirir :

Serbest radikallerin verdiği zararlardan biri cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olmaktır. Fakat, oldukça fazla lif ve anti-oksidan içeren goji berry anti-aging görevi görerek cildin serbest radikaller tarafından yaşlanmasını yavaşlatır, sağlıklı bir yaşam sağlar.

Kalp damar sağlığını korur :

Goji berry’nin düzenli olarak tüketimi yüksek derecede diyet lifleri içermesinden dolayı kalp krizi riskini oldukça azaltabilir. Bunun yanında kolesterol seviyesinin dengede kalmasına ve kanın temizlenmesine yardımcı olur. Böylece kan dolaşımını maksimum seviyeye çıkararak damar tıkanıklıklarına ve damarların etrafında plaklar oluşmasına engel olabilir. Kan dolaşımını arttırarak vücutta sağlıklı bir oksijen dolaşımının gerçekleşmesini, kan hücrelerinin sağlıklı oksijen alımını sağlar.

Göz sağlığı :

A vitamini, zeaksantin, beta-karoten gibi göz sağlığı açısından büyük önem taşıyan mineral ve vitaminleri içeren goji berry, katarakt oluşmasını önlediği gibi, yaşlanmadan kaynaklanan görme sorunlarına yakalanma riskini de azaltabilir. Ayrıca göz hücrelerinin çoğalmasını sağlar ve göz hücrelerinin sağlığının korunmasında etkili rol oynayabilmektedir.

Akciğer sağlığı :

Düzenli tüketimi akciğer iltihaplarına faydalıdır. Bunun yanı sıra bol miktarda C vitamini içerdiği için solunum yolları enfeksiyonlarını engelleyici özelliği vardır.

Kemikleri güçlendirir :

Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemik sağlığına faydalıdır ve çocukların sağlam iskelet yapısının oluşmasını sağlayabilir.

Kullanım Alanları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır?

Genelde kurutularak yada suyu sıkılmış olarak kullanılan goji berry taze meyve şeklinde de tüketilebilir. Amerika ve Avrupa ülkelerinde goji suyu, Çin’de çay, çorba ve özellikle pirinç yemeklerinin yapımında taze yada kurutulmuş olarak yaygın bir şekilde kullanılır. Ancak bu besininin ülkemizde taze meyvesini veya taze sıkılmış suyunu bulmak pek mümkün değil bu yüzden sadece kurutulmuş olarak tüketebiliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu