Ordan BurdanSağlık

“Sürekli Açım” Diyenler Yemek Yeme İsteğinizi Kontrol Altına Alamıyor musunuz?

Yemek yemenin dayanılmaz arzusu beyninizi el geçirdiyse ve sofraya oturduğunuzda kontrolü kaybettiğinizi düşünüyorsanız kendinizi durduracak bazı yöntemlere başvurmanın zamanı gelmiş demektir. Peki yeme isteği nasıl bastırılır?

Sebebi, sonucu ve belirtileri ne olursa olsun yemek yeme alışkanlıklarınızda ölçüyü kaçırmanız vücudunuzda, yağ birikimi, fazla kilolar ve sağlık sorunu olarak geri döner.  İhtiyacınızdan fazlasını midenize yüklediğinizi, gerçekten abarttığınızı düşündüğünüz bir günün sonunda aklınıza aldığınız kalori miktarı da gelince vicdanınız da hiç rahat olmayacaktır. Öyleyse bu kısır döngüden kurtulmak için bazı işe yarar yöntemleri denemek de fayda var.

Ne Yapmak Lazım?

Su İçmek

Uzmanlar, bedenimizin beyinden gelen sinyalleri yanlış yorumlayabileceğini ve yeme isteği olarak hissedilen şeyin aslında susuzluk olabileceğini söylemekte. Sizde yedikçe yemek isteğinizin farkına vardıysanız ikinci tabağı istemeden önce bir düşünün. Gerçekten aç olup olmadığınıza karar vermek için ikinci tabağınıza doldurulacak yemeği yemek yerine su için. Ya da yakın zamanda yemek yediğiniz halde aç hissediyorsanız yine ilk yapacağınız şey su içmek olmalıdır.

Bol Bol Çiğnemek

Yemek yeme isteğinizi durduramamanız aslında yemeklerinizi nasıl tükettiğinizle ilgilidir. Hızlı hızlı ve düzgün çiğnemeden yemek yemek kısa vadede aç hissetmenize neden olacaktır. Her bir lokmanızı en az beş kez çiğnedikten sonra yutun.  Böylece daha az yiyerek doyacak ve dengeli kalori alıp kilo vereceksiniz. Aşırı yeme isteği günden güne azalacak, doyduğunuzu hissedeceksiniz. Ayrıca gerekli zamanlarda “Hayır” demesini bilmeli ve size ikram edilen her yiyeceği kabul etmekten vazgeçmelisiniz.

Meyve Testi

“Şu an bir parça meyve yer miydim?” Bu soru meyve testi olarak adlandırılıyor. Kişi eğer gerçekten aç olup olmadığı ile tatlı bir şey yeme isteği arasındaki farkı anlayamıyorsa, bir parça meyve yemenin faydası dokunup dokunmayacağını kendine sormalı. Eğer cevap “evet” ise, muhtemelen açlık mevcut, eğer cevap “hayır” ise, kişi açlık harici bir yeme isteği duyuyordur. Öyleyse pastanenin vitrininde gördüğünüz o pastayı çayınızla beraber sipariş vermeden önce gerçekten o pastayı fizyolojik açlık ihtiyacınızı mı yoksa ruhsal açlık ihtiyacınızı gidermek için almak istediğinize bu soruyla yanıt bulun.

Kendinize Dur! Deyin

Yemek yeme isteğini çok güçlü hissettiğiniz zamanlarını günün geç saatlerine denk gelmesi sık sık yaşanılan bir durumdur ve bu durum işleri biraz daha zor bir hale sokmaktadır. Çünkü uyumadan kısa bir süre önce bir şeyler atıştırmak daha fazla yağ, daha fazla kilo demektir. Bunun için erken uyumaya özen gösterin. Uyumadan önce mutlaka bitki çaylarıyla kendinizi rahatlatın. İyi bir uyku düzeni sağlıklı bir beslenme düzenidir. Aslında evde bulunduğunuz her an aç olmadığınız halde sizi mutfağa yönlendirecek tehlikeli bir zaman dilimidir. Mutfağın yolunu tutmaya başladığınız an kendinizi frenleyin ve oyalanacak başka şeyler bulun.

Spor Yapın

Herkesin yaptığı gibi ağır sporları yapmak zorunda değilsiniz. Yaşınıza uygun ve ilgi duyduğunuz yaparken zevk alacağınız herhangi bir spora zamanınızı ayırın ve bu sporu aksatmadan ilk olarak düzenli bir şekilde yapmaya çalışın. Ayrıca yeme isteğini tamamen bastırmaya çalışmanın negatif sonuçlar doğurabileceğini aklınızdan çıkarmayın ve bu yüzden kısıtlanmış gıdaları ne zaman yiyebileceğinizi planlamanız iyi bir fikir. Spordan sonra, hileli günlerde yemek gibi seçenekler var ancak bu zamanı beslenme ihtiyaçlarınıza göre belirliyorsunuz. Kısıtlayıcı bir beslenme programına bağlı kalmak ve yeme isteğini bastırmak, bireyin planladığı bir yeme günü varsa daha kolay olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu