Ordan BurdanYaşam

Dünya Güzeli Seçilen İlk “Türk Keriman Halis Ece” Gerçekleri!

Türkiye Güzellik Kraliçesi Yarışması olan ve Miss Turkey olarak bilinen organizasyonun 1932 yılındaki birincisi seçilmiştir. Bu yarışmada neler yaşanmıştır?

1932 yılında Cumhuriyet gazetesinin düzenlediği “güzellik yarışması”nda birinci seçilen, ardından Belçika’da Avrupalı jüri tarafından “dünya güzeli” seçilen Keriman Halis Ece herkesin kafasında “güzellik kraliçesi” ünvanıyla yer etmiştir.  Ancak Keriman Hâlis Ece‘nin birinci olduğu 1932 Dünya Güzellik Yarışması ile ilgili gün yüzüne çıkmamış bir çok ayrıntı mevcut. O dönem üzerinde ne kadar durulduğu, tartışılmaya açık olsa da söz konusu güzellik yarışmasında yaşanan bir olay ilgi çekici cinsten.

Tarihe ilk Türk güzelinin dünya sahnesine çıkışı olarak geçen bu güzellik yarışmasının arka yüzünde yaşanan gelişme ise Darüşşafaka Lisesi Muallimlerinden Halit Turhan Bey’in hatıratlarına dayanıyor.

Hâlid Turhan Bey Hatıraları’nda Keriman Hâlis Ece’nin dünyâ güzeli seçilmesini şu şekilde anlatıyor:

“1932 senesinde yine Cumhûriyet Gazetesinin tertiplediği güzellik yarışmasını Keriman Hâlis kazanmıştı. Aynı yıl Belçika’nın Spa şehrinde 28 ülkenin katılmasıyla dünyâ güzellik yarışması düzenlenmişti. Keriman Hâlis bu yarışmaya Türkiye’yi temsilen katıldı. Günlerce Spa şehrinde kalan güzeller, çeşitli kimselerle görüştü ve konuştular. Yarışma gününde jürinin önünden kızlar birer birer geçip giyimleriyle, bakışlarıyla, tebessümleriyle puan toplamaya çalıştılar.

Jüri salona geçip puan değerlendirmesi yapmak istedi. Başkan kürsüye geçerek şöyle konuştu:

“Sayın jüri üyeleri, bugün Avrupa’nın, Hıristiyanlığın zaferini kutluyoruz. 1400 senedir dünyâ üzerinde hâkimiyetini sürdüren İslâmiyet artık bitmiştir.”!

Sadece güzellik yarışması için oraya giden Keriman Halis Ece yapılan bu hakaret ve haksızlık onun güzelliğinden ve Türkiye’nin ilk güzeli olması kararını değiştiremez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu