Ordan BurdanSağlık

Göğsünüzde Bunlar Varsa ”Meme Kanseri” Olabilirsiniz

Çağımız da en çok görülen kanser çeşitlerinden bir tanesi de meme kanseridir. Lütfen bu konularda daha bilinçli olup uyarıları dikkate alalım. Sağlığımız her şeyden kıymetlidir.

Çağımız da en çok görülen hastalıklardan meme kanseri, genelde kadınlarda görülse de erkeklerde de görülen bir kanser çeşididir. Meme kanserinin gösterdiği bazı belirtileri maalesef ki kadınlar gözden kaçırabiliyor. Bu belirtileri göz ardı etmek hayatımızı riske sokar. Bu konuda lütfen daha bilinçli olalım ve düzenli olarak kontroller yaptıralım. Her 20 yaşını doldurmuş bireyin mutlaka bu kontrolleri yapması gereklidir.

Meme Kanseri Belirtileri ;

  • Memede Kitle Oluşumu

Meme kanserinin en büyük belirtisi memede ve koltuk altında kitle oluşumudur. Kanserli kitleler, diğer şişliklerden sert yapılı, düzensiz kenarlı ve pürtüklü yüzeyi ile ayırt edilebilir. Bunu anlamak içinden en güzel yöntem yatağa uzanıp elle muayenenin gerçekleştirilmesidir.

  • Meme Başı Akıntısı

Sıkmadığınız halde, tek memeden veya tek kanaldan kanlı ya da şeffaf renkli akıntılar geliyorsa, nedeninin mutlaka araştırılması gerekir.

  • Meme Başı Şekil Bozukluğu

Aynanın karşısına geçip kendinizi incelediğinizde meme başlarınız da içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu fark ediyorsanız, hemen bir doktora görünmelisiniz.

  • Meme Başı Derisinde Değişiklikler

Aynı şekilde aynanın karşısında kendinizi incelediğinizde meme başı derisinde soyulma ve kabuklanma gibi belirtiler görürseniz, bunu da bir uzmana göstermeniz gerekmektedir.

  • Memede Büyüme Veya Şekil Bozukluğu

Memede büyüme ya da şekil bozukluğunu en iyi aynanın karşısına geçerek görebilirsiniz. Ellerinizi belinize koyun ve dikkatlice bakın her iki memeniz de simetrik mi ? Memelerde bir büyüme var mı ?

  • Meme Cildinde Yara Veya Kızarıklık

Eğer bir yere çarpıp yaralanmadıysanız, meme cildinde aniden ortaya çıkan kızarıklık ve yaralar ciddiye alınması gerekir.

  • Memede Ödem, Şişlik Ve İçeri Doğru Çöküntü

“Her ödem ve şişlik, meme kanserinin belirtisi değildir. Bunlar regl ve hamilelik dönemlerinde de kadınların sıkça yaşadıkları sıkıntıların başında geliyor“ ama meme cildinde içe doğru çekintiler, portakal kabuğu gibi pürüzlü bir görünüm varsa, hiç zaman kaybetmeden bir doktora başvurun.

Meme Muayenesini Göz Ardı Edilmemeli Ve Düzenli Olarak Yaptırılmalı

  • Muayeneye önce ayna karşısında başlanır. Eller bele konularak önce memelerin simetrik olup olmadığı kontrol edilir. Memelerde görünür bir kitle araştırılır, meme derisinde herhangi bir çöküntü veya renk değişikliği olup olmadığına bakılır.
  • Eller yukarı kaldırılarak aynı incelemeler tekrarlanır.
  • Daha sonra yatarak muayeneye geçilir. Muayeneye önce sağ memeden başlanır. Daha rahat muayene edebilmek için sağ omuz-sırt altına küçük bir yastık konulur. Sağ el başın arkasına yerleştirilir.
  • Muayene sol elin 2-3 parmak ucu ile gerçekleştirilir. Meme başı çevresinden başlayarak ve meme dokusuna hafifçe bastırarak saat yönünde dairesel hareketler ile herhangi bir duyarlılık veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Tüm meme muayene edildikten sonra koltuk altına bakılır. Sol meme ve koltuk altı da benzer şekilde değerlendirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu