Ordan BurdanSağlık

Safran (Güneş Baharatı) Faydaları Nelerdir?

Güneş baharatı olarak da adlandırılan Safran'ın faydaları nelerdir? Safran hakkında merak edilenler..

Botanik Bilgi : Süzengiller familyasından; yurdumuzda da yetiştirilen, 10-15 santimetre boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir. Etli, yuvarlak, kaidesi yassı, 4 santimetre kadar çapında, üstü esmer renkli ve zarımsı pullarla kaplı, alt tarafında da kök parçaları bulunan bir soğanı vardır. Yaprakları uzun ve koyu yeşil renklidir. Çiçekleri mor renklidir. Sonbahar mevsiminde yapraklardan önce açar. Meyvesi kapsül şeklindedir ve Sonbahar aylarında meydana gelir. Tepeciklerinden elde edilen toz (safran); renk, tat ve koku verici olarak kullanılır.

Yetiştirildiği Yerler : İspanyol, İran, Keşmir, Fransız, Italyan ve Türk safranı diye bilinen bir düzine safran çeşidi vardır.

Toplanması – Saklanması : Sonbaharda çiçek açar ve sonbaharda çiçekleri veya çiçek püskülleri toplanarak kurutularak kaldırılır. Bitkinin sadece çiçek püskülü işe yarar, diğer kısımları atılır.Bu yüzden oldukça pahalı bir şifalı bitkidir.

SAFRANIN FAYDALARI

Güçlü Bir Antioksidan olan Safran, hücrelerinizi serbest radikallere ve oksidatif strese karşı koruyan moleküller olan antioksidanlar gibi çalışan etkileyici çeşitli bitki bileşikleri içerir. Önemli safran antioksidanları arasında krosin, krosetin, safranal ve kaempferol bulunur. Safranın faydaları arasında sadece antioksidan olması değil daha birçok şey var! İşte bu faydalardan öne çıkanları…

Ruh Halinizi İyileştirir ve Depresif Belirtileri Tedavi Edebilir

Safran “güneş baharatı” olarak adlandırılmıştır. Bu, sadece belirgin rengi nedeniyle değil, aynı zamanda ruh halinizi aydınlatmanıza yardımcı olabileceğinden de kaynaklanıyor. Yapılan çalışmalar sonucunda hafif ila orta şiddette depresyon semptomlarının tedavisinde safran takviyeleri plasebolardan anlamlı derecede daha etkili çıktı!

Öte yandan safran, kanserle mücadele özelliklerine sahip olabilir safran, zararlı serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olan antioksidanlar bakımından yüksektir.

Safran iştahı azaltır ve kilo kaybı sağlayabilir! Sürekli abur cubur atıştırmak, istenmeyen kilo alma riskine yol açabilecek yaygın bir alışkanlıktır. Araştırmaya göre, safran iştahınızı azaltarak atıştırmanın önlenmesine yardımcı olabilir.

İştah açıcı bir özelliğe sahip olan safran, aynı zamanda vücuda enerji verir. Adet sancılarını gidermede de önemli rolü olan bu baharatın diğer faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca bizlerle paylaştı.

• Kan dolaşımını artırır. Romatizma ağrılarının azalmasına yardımcı olur.

• Rahim kaslarının kasılmasına yardımcı olur.

• Anti-kanser aktivitesi bulunmaktadır. Çalışmalarda içeriğindeki karotenodler sayesinde deri tümörlerini inhibe ettiği görülmüştür.

• Yaşlılarda katarakt gibi görme kaybını önlemede etkili olduğu ortaya çıkmıştır.

• Bilişsel fonksiyonlarda (öğrenme, hafıza tutma ve hatırlama kapasitesi) artışa sebep olan “krosin” adında bir bileşik içerir. Çeşitli çalışmalarda yaşa bağlı zihinsel bozukluğun tedavisinde ve yönetiminde önemli sonuçlar elde edilmiştir.

• Kötü kolesterol ve trigliserid düzeylerinin düşmesine yardımcı olur.

• Uykusuzluk ve depresyonda olumlu etkileri bulunmaktadır.

UYARI : Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamilelerin de kesinlikle kullanmaması gerekir.

Ihlamurun Faydaları Nelerdir?

Ceviz Ezmesi (Burdur) Tarifi

Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu