Sağlık

Toksik İlişki Nedir?

Zehirli ilişki anlamına gelen Toksik ilişki, partner ile yaşanan olumsuz durumların fiziki ve psikolojik sağlığın kötü etkilendiği ilişkiler için kullanılmaktadır. Gelin toksik “zehirli” ilişki nedir? öğrenelim…

Toksik İlişki Nedir?

İlişki içerisinde bir tarafın diğer tarafa sürekli zarar verdiği sağlıklı bir düzeyde yürümeyen ilişkiler için kullanılmaktadır. Genellikle toksik ilişkilerde iletişim olmaz, mutsuz ve stresli bir ilişki yürütülür. İlişkide fiziksel şiddet duygusal şiddet gibi olumsuz durumlar gözlemlenir. Sağlıklı ilişkilerde olan güzel iletişim, güven, huzur ve mutluluk toksik ilişkilerde bulunmaz. Ama partnerlerde oluşan bağımlılıktan dolayı ilişkiyi sonlandırmak güçtür.

Toksik Bir İlişkide Olduğunu Nasıl Anlarsın?

  • İlk ve görünür en belirgin özellik fiziksel veya duygusal şiddet
  • İlişkide güven olmaması
  • Aşırı kıskançlık
  • Sürekli eleştirilip değersizleştirilmeye çalışmak
  • Tek taraflı fedakarlıklar
  • İletişim olmaması
  • Kontrol edici davranmak
  • Stres
  • İlişkide ki saygısız davranışlar
  • Empati yoksunluğu
  • Özgüvenini zamanla yitirmek

Toksik ilişkilerin getirdiği çok fazla problemler psikolojik rahatsızlıklar olabilmektedir. Eğer ilişki içerisinde duygusal, fiziksel ve psikolojik şiddet yaşanıyorsa sonucunda uyku ve beslenme sorunları oluşabilmektedir. Bunun yanında kaygı, stres bozukluğu, duygusal yeme ve hatta madde bağımlılığına kadar gidebilmektedir.

Toksik İlişkiden Nasıl Kurtulunur?

İlişki de sürekli stresli, öfkeli, kızgın ve mutsuz hissediyorsanız toksik bir ilişki içerisinde olabilirsiniz. Bu yüzden yukarıda verdiğimiz durumlardan çoğuyla karşı karşıya iseniz ilk olarak sağlıksız bir ilişki içerisinde olduğunuzu kabullenmeniz gerekmektedir. Duygularınıza kulak verip, neler yaşadığınıza mantıklı bir bakış açısıyla bakmanız gerekir. Ardından aile ve arkadaşlardan destek alıp sağlıksız olan bu ilişkiden kurtulmak için sizi suçluluk duygusuna sokan durumu tesbit etmeniz gerekmektedir. Bunları tek başına yapmak kolay olmayabilir. Bundan dolayı bir uzmandan yardım almak en iyi seçenek olacaktır.

Toksik ilişkinizden kurtulmak değilde, ilişkiyi düzeltmek istiyorsanız partnerinizle birlikte ilişkinizi gözden geçirin. Bunu yaparken birbirinizi suçlamadan yapmaya özen gösterin. Bu durumda çift terapistleri toksik ilişkilerin düzelmesini sağlayan başvurulacak en iyi tedavi yöntemlerinden biridir. Bu süreçte birbirinize karşı oldukça nazik olmaya çalışmalısınız. Birbirinizi eleştirmekten uzak durmaya çalışın. Kendinizde eksik gördüğünüz şeyleri düzeltmeye odaklanın.

Not: Bu tür durumlarda bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu