Sağlık

Seçici Konuşmazlık Nedir?

Genellikle okul öncesi çağlarda başlayan seçici konuşmazlık durumu okul döneminde kendini fark ettirmektedir. Çocuğun konuşma becerisi bulunduğu halde konuşmaması durumudur. Seçici Konuşmazlık nedir?

Seçici Konuşmazlık Nedir?

Selektif Mutizm, seçici konuşmazlık olarak bilinen 4-8 yaş arasında ki çocuklarda ortaya çıkan bir durumdur. Çocuğun konuşma becerisi olduğu halde konuşmaması veya konuşamamasıdır. Genellikle böyle aileler çocukları için; çocuklarının ev içerisinde konuştuklarını fakat dışarıda konuşmadıklarını söylemektedirler.

Seçici konuşmazlık selektif mutizm durumu çeşitli nedenlere bağlı olarak oluşabilir. Aile içinde oluşan duygusal olaylar, güvensiz bir ev ortamında yaşamak, geçmişte yaşanan travmatik olaylar ve en önemlisi düşük öz saygıdan kaynaklanabilmektedir.

Seçici Konuşmazlık Belirtileri

  • Çocuğun ev ortamında konuşurken sosyal ortamlara girdiğinde konuşmaması.
  • Aşırı utangaçlık
  • Okulda yöneltilen soruları cevaplayamamak.
  • Arkadaş edinememek.
  • Göz temasından kaçınmak.

Seçici Konuşmazlık Tedavisi

Böyle bir durum karşısında davranışçı terapi, bilişsel davranışçı terapi, oyun terapisi ve aile terapisi gibi terapilerle seçici konuşmazlık durumu ortadan kaldırılabilir. Sonrasında ise aile, okul ve danışılan uzman ile iş birliği içerisinde çalışması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu