Sağlık

Yemek Yedikten Sonra Uykusu Gelenler Dikkat!

Yemek Yedikten Sonra Uykusu Gelenler Dikkat! Daha önce hiç yemek yedikten sonra uyku bastırdığı oldu mu? Eğer olduysa bu yazıyı dikkatli bir şekilde okumalısınız. Yemek yedikten sonra uyku bastıranlar, sürekli uyku halinde olanlar ya da halsizlik hissedenler için ufak bir araştırma yaptık. İşte yemekten sonra gelen uykunun sebepleri…

Yemek Yedikten Sonra Uykusu Gelenler Dikkat!

Bu durum genellikle vücudun sindirim sürecine girmesi ve kan akışının bu bölgede yoğunlaşmasından dolayı meydana gelmektedir. Özellik de ağır ve yağlı geçirilen yemeklerden sonra bu durum daha da çok ortaya çıkmaktadır. Yemek yedikten sonra gelen uyku hali için daha hafif ve düzenli beslenilmeli, egzersizler ihmal edilmemeli ve en önemlisi su tüketimine dikkat edilmelidir.

Yemek Yedikten Sonra Uyku Gelmesinin Nedenleri

Yemek Yedikten Sonra Uykusu Gelenler Dikkat!

Birçok besinde bulunan triptofan adı verilen amino asit, uyku hormonları olan serotonin ve melatonin üretimine yardım ederler. Bu sebeple özellikle protein ve karbonhidrat tüketimi sonrası uyku hali artmaktadır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra alkol tüketimi, kafein tüketimi ve şeker hastalığı da bu duruma etki etmektedir. Kısaca yemek yedikten sonra gelen uykunun nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz;

Sindirim Sürecinde İhtiyaç Duyulan Enerjinin Karşılanamaması

Yetersiz beslenildiğinde ve bunun sonucunda sindirim sırasında, vücut yeterli enerjiyi toplayamaz ise uyku hali gelmektedir.

Triptofan İçeren Gıdalar Tüketerek Serotonin ve Melatoninin Artması

Triptofan adı verilen bir amino asit vücudun uyku hormonu olan serotonin ve melatonin üretimini sağlamaktadır. Bu iki hormonda uyku hormonları oldukları için, özellikle protein ve karbonhidrat tükettikten sonra kişinin uyku gelebilir.

Düzensiz Beslenmenin Sonucu Kan Şekerinin Düşmesi

Düzensiz ve sağlıksız beslenen kişilerde kan şekeri düşüklüğü yaşanmaktadır. Kan şekeri düşüklüğü de yemekten sonra gelen uykunun temel nedenlerindendir.

Alkol Tüketimi

Yemekle birlikte tüketilen alkol, enerji seviyesini düşürdüğünden uyku hali gelmektedir.

Şeker Hastalığı

Yemek sonrası ani uyku halinin bir diğer nedeni de kan şekeri yükselmesidir. Eğer kişide şeker hastalığı varsa bu duruma sık rastlanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu