Sağlık

DEHB Nedir? Belirtileri Nelerdir?

DEHB, açılımı dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan bu hastalık çocukluk çağında görülen en yaygın hastalıklardan biridir. Bir nöropsikiyatrik gelişim bozukluğu olan DEHB, kızlara oranla erkeklerde daha fazla görülür. Günümüz çocuklarında da sıklıkla rastlanılan DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunu gelin daha yakından inceleyelim.

DEHB Nedir?

Dikkat sağlamada bozukluk, aşırı hareket etme ve öz kontrolü etkileyen bir hastalık türüdür. Beyinde ki bazı maddelerin işleyişindeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Çocukluk çağında başlayıp bütün hayatı olumsuz yönde etkilemektedir.

DEHB, nedeni tam olarak bilinmeyen fakat genetik yatkınlıktan kaynaklanan ve hastaların ortak noktası olan beyindeki dopamin seviyesinin düşüklüğü ve beyinde muhakemeyi kontrol eden bölümün zayıf çalışmasından kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Hamilelik döneminde annenin sigara ve alkol içmesi, düşük doğum ağırlığı, hamilelikte bazı ilaçların kullanımı ve olumsuz ekonomik şartlar DEHB’e neden olabilmektedir.

DEHB Belirtileri Nelerdir?

  • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklar genelde sürekli hareket halinde olurlar.
  • Başkalarını dinlemek onlar için zordur.
  • Dikkatleri hemen dağılabilir.
  • Çok konuşurlar. Sessiz bir şeyler yapamazlar.
  • Düşünmeden hareket etmeye yatkındırlar.
  • Görev verildiğinde bitirmeleri çok zordur. Çünkü çok çabuk sıkılırlar.
  • İşleri düzenlemek ve sırayla yapmak onlar için zor görevlerdendir.
  • Sabırsız olma hali.
  • Sürekli bir yerlere koşmak, tırmanmak.

DEHB Tedavisi

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavi edilemeyecek bir hastalık değildir. Sadece çok fazla disiplinli olmak gerekmektedir. Bu hastalıkta okul, aile ve doktorun ortak hareket etmeye ihtiyacı vardır. DEHB’te bir çok farklı tedavi yöntemini bir arada kullanarak sonuç almak mümkündür. Bu yöntemler; İlaç tedavisi uygulamak, psikoterapisten yardım almak, özel bir eğitim programı hazırlayıp devam etmek ve düzenli uyku, sağlıklı beslenmek gibi yaşam tarzındaki değişikliklerdir.

Not: Sayfadaki yazı bilgilendirme amaçlıdır. Bu gibi durumlarda bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu