Sağlık

Buerger Hastalığı Nedir?

Sigaranın direk olarak sebep olduğu bilinen Buerger hastalığı, halk arasında budama hastalığı olarak da bilinen  tehlikeli bir hastalıktır. Sigara içen erkekleri tehdit eden bu hastalık sigara içemeye devam edildiği takdirde uzuv kayıplarına yol açabilmektedir. Gelin birlikte Buerger hastalığı nedir öğrenelim…

Buerger Hastalığı Nedir?

1908 yılında yılında ismini aldığı Leo Buerger tarafından detaylı olarak incelenen Buerger hastalığı kadınlara nazaran daha çok genç erkeklerde görülmektedir. Tütün kullanımından dolayı immünolojik damar iltihaplanması sonucu kol ve bacakların şişmesi ile görülen damar tıkanıklığına yol açar. Tütün ürünleri içilmeye devam edildikçe uzuvlarda oluşan tıkanıklıklardan dolayı beslenemeyen uzuvlarda yaralar oluşur. Yaralar gittikçe ilerler ve kangrene neden olur. Hatta uzuvlar kesilmek zorunda bile kalabilir. Buerger hastalığı erken teşhis edilip tütün ürünleri kullanımı bırakıldığı takdirde hastalığı durdurmak mümkündür.

Buerger Hastalığının Belirtileri

  • Eller ve ayaklarda karıncalanma oluşması.
  • Kişide kırgınlık, yorgunluk ve ateş görülmesi.
  • Ellerde ve yürürken ayaklarda hissizlik oluşması.
  • Ellerde ve ayaklarda soğukluk oluşması.
  • Vücut uzuvlarında zamanla yaralar meydana gelmesi.
  • İlerleyen zamanlarda kangren oluşması.

Buerger Hastalığının Tedavisi

Hasta ilk olarak tütün ürünlerini bırakmakla işe başlamaktadır. Tütün ürünlerini bırakmak iyileşmek için ilk ve en önemli adımdır. Sonrasında düzenli egzersiz ve uzmanından alınacak ilaç takviyeleriyle Buerger hastalığının tedavi edilmesi mümkün olacaktır.

Not: Sayfadaki yazı tanı ve tedavi içermemektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen bir uzmana başvurmanız gerekmektedir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu