Ordan Burdan

Demet Mutlu Kimdir?

Türkiye’nin en büyük ve öncü alışveriş sitesi trendyol.com’un kurucusunun bir kadın girişimci olduğunu biliyor muydunuz? Demet Mutlu’yu tanımak isterseniz gelin hayatına hep birlikte bakalım.

Demet Mutlu Kimdir?

22 ağustos 1981 tarihinde dünyaya geldi. Gözlerini Amerika Birleşik Devletleri’nin New York şehrinde açtı. Babası Bilal mutlu müteahhit, annesi ise bankacıdır. Her ne kadar yurtdışında doğup büyümüş olsada baba tarafından Ankaralı anne tarafından ise Adanalıdır.

Lise eğitimi ile ilgili farklı bilgiler mevcuttur. İtalya’da eğitim aldığı dillendirilmekle birlikte, İstanbul Saint Michel Fransız Lisesi’nde okuduğu da söylenmektedir.

Lise eğitiminin ardından New York Üniversitesi’nde ekonomi okudu. Bu bölümü birincilikle bitirdi. Eğitiminin ardından iş hayatına atıldı. Pazarlama ve finans alanlarında çalıştı. Bu dönemde ABD, Japonya, İsviçre ve Türkiye’de bulundu. Sonrasında Harvard Üniversitesinde master/yüksek lisansa başladı. 2 yıl sonra masterini yarıda bıraktı ve Türkiye’ye gelerek 2010 yılında Trendyol’u kurdu.

Demet Mutlu ve Trendyol Macerası

Herşey Demet Mutlu’nun Türkiye’yi ziyaretinde bir eksikliği farketmesiyle başladı. E ticaret alanında giyim sektöründe bir boşluk olduğunu gördü. Oturduğu Bebek semtindeki evinde üçyüz bin dolar sermaye ile trendyol’u kurdu. Platform kurulduğu günden itibaren büyük bir yükseliş ivmesi kazandı. İlk bir buçuk yıl içinde yüzelli milyon dolarlık değere ulaştı.

Giyim sektörüyle başlayan macera ev gereçlerinden kozmetiğe, yemekten züccaciyeye kadar pek çok sektörde alıcı ve satıcıları buluşturmaya başladı.Şirket büyümesini sürdürürken hizmet alanlarınıda çeşitlendirdi. Trendyol Yemek, Trendyol Express, Trendyol Cüzdan, Trendyol Dolap gibi markaları da bünyesinde oluşturdu.

2018 yılında Trendyol, Çinli e ticaret platformu olan Alibaba tarafından satın alındı. Demet Mutlu kurmuş olduğu platformun satışının ardından şirkette ki ceoluk görevine devam etti. 2021 verilerine göre şirketi 17 milyar dolarlık değere ulaştırdı.

Başarıları

2011 yılında ünlü Amerikan dergisi Fortune, Demet Mutlu’yu dünyanın en güçlü 10 kadın girişimcileri arasında gösterdi. Demet Mutlu bu sırada henüz 30 yaşında genç bir girişimciydi.

Yine 2011 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından Global Shaper ( Küresel Şekillendirici )seçildi ve 2012 yılında Davos zirvesine katıldı.

 2013 yılında moda medyasının en büyük gruplarından olan “Business of Fashion” tarafından günümüz moda dünyasına yön veren 500 ismin yer aldığı ” BOF 500 ” listesinde tek Türk olarak yer aldı.

2016 yılında Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen Genç Küresel Liderler listesinde Türkiye’den aday gösterilen ve seçilen tek lider oldu. Trendyol, “dünyanın en seçkin özel sosyal ağı” olarak tanımlandı.

Demet Mutlu, yine 2016 yılında The Hundert ve Forbes dergileri tarafından Avrupalı girişimci kadınlara örnek isim olarak gösterildi.

2017 yılında dünyaca ünlü lifestyle platformu Refinery29’un “İlham Veren Kadınlar” projesinin Türkiye temsilcisi oldu.

2019 yılında Ekonomist Dergisi tarafından Yılın İş İnsanları Ödülleri’nde ‘Yılın Kadın Girişimcisi’ seçildi.

2021 yılında Demet Mutlu’nın girişimi Trendyol, Türkiye’de Decacorn ( değeri 10 milyar doları aşan şirket ) unvanını alan ilk teknoloji şirketi oldu.

Özel Hayatı

Demet Mutlu, Trendyol’un yatırımcıları arasında yer alan finans uzmanı Evren Üçok ile evliydi. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre çift boşandı ancak şirket ortaklıkları devam ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu