Seyahat

Perili Köşk (Yusuf Ziya Paşa Yalısı)

Boğaz manzarası seyredenlerin ya da köprüden geçenlerin dikkatini çeken yalının hikayesi nedir? Tarihi yapısı ve boğazı süsleyen rengiyle Perili Köşk (Yusuf Ziya Paşa Yalısı)…

Perili Köşk (Yusuf Ziya Paşa Yalısı)

Rumelihisarı’nın en önemli ve tarihi binalarından biri olan Yusuf Ziya Paşa Yalısı, yaklaşık 5000 m²’lik zemin alanına sahip 9 katlı bir binadır. Yalı, Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa’nın Başyaveri olarak görev yapan Yusuf Ziya Paşa’ya aittir. Yalının yapımına 1910 yılında başlanmıştır ancak 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla inşaatı yapan ustalar askere alınınca çalışmalar tamamlanamamıştır. Bu sebeple yalının yapımı yarım kalmıştır. Yalıda boş kalan ikinci ve üçüncü katlar yüzünden bina çevrede “Perili Köşk” diye anılmaya başlanmıştır.

Yusuf Ziya Paşa Yalısı

Daha sonra Perili Köşk diye anılmaya başlanan yalı, 1993 yılında müteahhit Basri Erdoğan’a satılmıştır. Bu sayede köşk 1995-2000 yılları arasında asıl projeye sadık bir proje çalışmasıyla mimar Hakan Kıran tarafından restore edilmiştir. Öyle ki cephenin taş ve tuğla kaplaması İngiltere’den ithal edilerek aslına en uygun şekilde 4 ayda kaplanmıştır.

Perili Köşk, 19 Şubat 2007 tarihinden itibaren 2030 yılına kadar Borusan Holding tarafından kiralanmıştır. Şu anda köşk, Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonuna ve çeşitli yerli/yabancı küratörlerin kişisel veya karma çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca hafta içleri ofis olarak kullanılan köşk, hafta sonlarıysa sanatseverlerin ziyaretine açılmaktadır.

Perili Köşk (Yusuf Ziya Paşa Yalısı) Nasıl Gidilir? Ziyaret Saatleri ve Ücreti Nedir?

Adres: Rumeli Hisarı, Balta Limanı Hisar Cd. Perili Köşk No: 5, 34470 Sarıyer/İstanbul
Giriş Ücreti: Tam 50 TL – İndirimli 25 TL – Grup 30 TL
Ziyaret Saatleri: Yalnızca Cumartesi/Pazar günleri 10.00-19.00 (Son ziyaretçi kabul saati 18.00)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu