Seyahat

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı, Osmanlı döneminden günümüze ulaşabilen Anadolu’daki tek saray yapısıdır. Topkapı Sarayı’ndan sonra son devirde yapılmış olan en ünlü saraydır. Türk-İslam kültürüyle bezenmiş olan sarayı gelin hep birlikte inceleyelim…

İshak Paşa Sarayı

İshak Paşa Sarayı veya İshak Paşa Külliyesi 1785 yılında Çıldır Hanedanından Hasan Paşa’nın oğlu olan İshak Paşa tarafından yaptırılmıştır. İshak Paşa Sarayı’nın inşası 99 yıl sürmüştür. Saray, Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde şehre hakim bir tepe üzerine inşa edilmiştir. 7600 metre karelik bir alana inşa edilen saray üç bölümden oluşmuştur. İshak Paşa Sarayı’na doğu yönünde bulunan gösterişli bir kapıdan girilir ve içerisinde; harem odaları, aşevi, hamam, toplantı salonları, eğlence yerleri, mahkeme salonu, cami, çeşitli hizmet odaları, oturma odaları, uşak ve seyis odaları, muhafız koğuşları, cezaevi, erzak depoları, cephanelik, tavlalar, vb. bulunmaktadır. Saray merkezi ısıtma yöntemiyle yani; ocaklarda ısıtılan suların duvarlarda bulunan boşluklarda dolaştırılmasıyla sağlanmaktadır.

İshak Paşa Sarayı Osmanlı döneminde Ağrı’da yapılan en önemli mimari eserlerdendir. Selçuklu mimarisinin işlendiği sarayda yer yer Avrupa sanatının Barok üslubu da görülmektedir.

İshak Paşa Sarayı
İshak Paşa Sarayı / Ağrı

İshak Paşa Sarayı’na Nasıl Gidilir?

Doğubayazıt ilçe merkezinden Doğubayazıt Kalesi yönünde özel araç ile 15 dakikalık bir yolculukla ulaşabilirsiniz.

Adres: İshak Paşa Sarayı, 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı

Giriş Ücreti: Giriş ücretleri 20 Tl olup pazartesi günleri hariç 09:00 ile 17:00 arasında açıktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu