Ordan Burdan

Gustave Flaubert “Madame Bovary”

Madame Bovary, Fransız yazar Gustave Flaubert’in 1856 yılında yazdığı ilk romanıdır. “Madam Bovary: Taşra Hayatı” orijinal isminde ki roman yazılmaya başlandığında ilk olarak gazetede yayınlanıyordu. Bir süre sonra roman hakkında soruşturma açıldı. Soruşturmanın duyulmasıyla roman oldukça ilgi çekti. Kitap olarak yayınlandıktan bir sene sonra en çok satan kitap oldu. Madame Bovary, 2007 yılında yapılan bir çalışma sonucunda dünyanın en ünlü yazarlarına göre  “Tüm Zamanların En İyi On Kitabı” listesinde ikinci sırada yerini aldı. Ayrıca kitabın etkisi o kadar çok olmuştur ki bovarizm diye bir akım olmuş ve tatminsizlik duygusuyla psikolojide bir rahatsızlık olarak yerini almıştır.

Gustave Flaubert “Madame Bovary”

Madame Bovary, 19. yüzyıl kadın erkek ilişkisini ele alan ve burjuvayı güçlü bir şekilde eleştiren bir romandır. Hayattan büyük beklentileri olan Bovary’nin bir doktorla evlendikten sonra sıradan olan hayatını kabul etmeyip ideal aşkı aramaya çıktığı ve bu uğurda yaptığı fedakarlıkları anlatmaktadır.

Gustave Flaubert Kimdir?

12 Aralık 1821 tarihinde Fransa’da doğmuştur. Aristokrat bir anne ve orta sınıftan gelme bir babanın oğludur. İlk edebiyat çalışmalarına okuduğu yıllarda okul gazetesinde yazarak başlamıştır. 1934 yılında bir arkadaşı ile kendi dergilerini çıkardı. Paris’te hukuk okumaya başladıktan sonra sara krizi geçirdi ve okulunu yarıda bırakmak zorunda kaldı. Babasından kalan yüklü miras ile ölen kardeşinin çocuğu, annesi ve kendisine yeni bir dünya kurdu. Yazmayı hiç bırakmayan Gustave Flaubert, geçirdiği bir felç sonucu 8 Mayıs 1880 yılında ölmüştür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu