Ordan Burdan

Hasan Dağı

Erciyes’ten sonra Türkiye’nin 2. büyük volkanik dağı olan Hasan Dağı’nda çeşitli hareketler gözlemlendi. Türkiye’de yaşanan son depremlerden sonra yapılan araştırmalara göre Hasan Dağı’nda volkanik hareketlilik söz konusu.

Hasan Dağı Nerede?

Hasan Dağı, Niğde ve Aksaray il sınırları içerisinde yer alan Türkiye’nin Erciyes Dağı’ndan sonra ki en büyük 2. volkanik Dağıdır. Büyük Hasan Dağı ve Küçük Hasan Dağı olmak üzere iki büyük krateri bulunmaktadır. Hasan Dağı’nın 1750 metresi meşe ormanlarıyla kaplıdır.  Büyük Hasan Dağı 3268 metre yüksekliğinde, Küçük Hasan Dağı ise 2844 metre yüksekliktedir. Dağın eteklerinde Türk boyları ve özellikle Yörükler yaşamaktadır. Hasan Dağı ile Melendiz, Karacadağ, Meke Dağı, Karadağ ve Erciyes Dağı aynı hat üzerinde olan diğer dağlardır.

Hasan Dağı’nda Etkinlikler

Hasan Dağı yılın her mevsiminde yerli ve turist ayırmaksızın ziyaretçi alan dağcılık ve doğa sporları açısından yüksek potansiyele sahip önemli dağlarımızdandır. Yaz mevsiminde su kaynaklarının yetersizliğinden dolayı kış tırmanışlarında Büyük Hasan Dağı daha fazla ziyaretçi ağırlamaktadır. Hasan Dağı’nda yaz ayları kurak, kış ayları ise soğuk ve sert geçmektedir. Çevre bozkır bitkileri ile kaplıdır.

Hasan Dağı’nda Neler Oluyor?

Hasan Dağı en son Holosen döneminde hareketlilik göstererek püskürtmüştür. 20 Eylül 2020 yılında Hasan Dağı’nın Güneybatısında meydana gelen depremden sonra dağ hareketlenerek basınçlı gaz çıkışları gözlemlenmiştir. Bundan dolayı yetkililer Hasan Dağı’nda ki hareketliliği takip edeceklerini duyurmuşlardır.

Yanardağ Nedir? Yanardağlarla İlgili Tüm Merak Edilenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu