Sağlık

Vücudumuz Neden Suya İhtiyaç Duyar?

Her gün yeterli miktarda su tüketiyor musunuz? Eğer tüketmiyorsanız bir çok sağlık problemine kapı aralıyor olabilirsiniz. Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60’ı sudan oluşmaktadır. Bu sebeple vücudu susuz bırakmak vücuttaki her fonksiyon için hayati önem taşımaktadır. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak bir çok sağlık problemini önleyen ve onlarla savaşan suyun faydalarını öğrenmeye hazır mısınız? Vücudumuz Neden Suya İhtiyaç Duyar?

Neden Su İçmeliyiz?

Vücudumuzun neden suya ihtiyacı olduğunu hiç düşündünüz mü? Ya da vücudunuzun ne kadar suya ihtiyacı olduğunu biliyor musunuz? Düzenli olarak su içmek; daha iyi düşünmenize, daha sağlıklı bir ruh halinde olmanıza ve hastalıkları önleminizi, aynı zamanda kilonuzu kontrol altında tutmanızı sağlamaktadır. Aynı zamanda bol su içmek vücudunuzun sağlıklı kalmasına ve en yüksek kapasitede çalışmasını sağlamaktadır.

İnsan vücudu için bir yapı taşı olan su; kan hacminin korunmasına yardımcı olur ve düzgün dolaşımı sağlar. Ayrıca kimyasal reaksiyonlar için bir çözücüdür ve besin ve atıklar için bir taşıma malzemesi görevi görmektedir. Aynı zamanda vücut sıcaklığımızı düzenlemeye yardımcı olan su; eklemlerimiz ve beynimiz için bir amortisör görevi görmektedir.

Su İçmenin Faydaları

1. Beyin Gücünü Artırır

Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki; bol su tüketmek bilişsel performansı artırmaktadır. Araştırmalar bilişsel görevler sırasında su içen kişilerin, su içmeyenlere göre çok daha iyi performans gösterdiğini göstermiştir. Yani bir işi odaklanmanız gerektiğinde ya da beyin gücünüzü kullanmanız gerektiğinde, yanınızda bir bardak su bulundurun ve yudumlamaya başlayın.

2. Hastalıklara Karşı Korur

Vücudunuzda yeterli miktarda su bulunduğunda; böbrek taşlarına, kabızlığa, astıma, idrar yolu enfeksiyonlarına, koroner kalp hastalığına ve hatta muhtemelen bazı kanserlere karşı koruma sağlıyorsunuz demektir. Bu sebeple sizi birçok sağlık probleminden suyun kıymetini bilmeli ve bolca tüketmelisiniz.

3. Ruh Halini İyileştirir

Su içerek ruh sağlığınızı koruyabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda; düzenli olarak günde 1 litre ve daha az su içen kişilerin, su miktarını günde 2,5 litreye çıkardıklarında, kişilerin önemli ölçüde daha az kafa karışıklığı, şaşkınlık, yorgunluk ve uyku hali yaşadıkları tespit edilmiştir.

4. Kilonuzu Kontrol Altında Tutar

Kilo vermekte sorun yaşayanlar ya da kilosunu kontrol altında tutmak isteyenlerin en büyük yardımcısı sudur. Yapılan araştırmalarda özellikle diyet yapan kişilerin; su alımını artırdıklarında daha fazla kilo verdiğini gözlemlenmiştir.

5. Baş Ağrılarını Önler

Vücudun susuz kalması baş ağrılarının en büyük sebebidir. Bol miktarda su tüketmek baş ağrılarının azalmasına hatta tamamen kesilmesini sağlamaktadır. Özellikle migren şikayeti olan kişilerin mutlaka su alımına dikkat etmeleri gerekmektedir.

Günde Ne kadar Su Tüketmeliyiz?

İçmeniz gereken su miktarı yaşınız, cinsiyetiniz, aktivite seviyeniz ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır. Ama en alt limit olarak önerilen bir miktar vardır. Bu miktarlar ise şu şekildedir; kadınlar günde en az 2-2,5 litre, erkekler ise günde en az 3 litre su içmelidirler. Ancak mutlaka aktivite seviyenizi artırdıkça günlük su alımınızı da artırın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu